«Έφυγε» ο ζωγράφος και αρχιτέκτονας Δημήτρης Ταλαγάνης [video]

File Photo Ο εκλειπων ζωγράφος και αρχιτέκτονας Δημήτρης Ταλαγάνης Screenshot via YouTube video drt915news
Φτωχότερη από σήμερα η Αρκαδία και η χώρα, αφού έφυγε από τη ζωή ο διεθνούς φήμης ζωγράφος και αρχιτέκτονας Δημήτρης Ταλαγάνης.

Ο Δημήτρης Ταλαγάνης άφησε την τελευταία του πνοή λίγο μετά τις 8.00 το πρωί σε νοσοκομείο των Αθηνών όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες.

Γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1945 και έζησε στην Αρκαδία τα παιδικά του χρόνια. Μετακόμισε στην Αθήνα, όπου έζησε μέχρι το 1964, οπότε και έφυγε στο εξωτερικό. Σπούδασε με υποτροφία στο Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο της Μόσχας και το 1971 πήρε δίπλωμα και μάστερ αρχιτεκτονικής.

Επίσης, έλαβε το πρώτο βραβείο για τον σχεδιασμό του Νέου Μουσείου Λένιν. Η μελέτη αυτή εκτέθηκε για έναν χρόνο στην έκθεση των επιτευγμάτων της Σοβιετικής Τεχνολογίας και Επιστήμης, στην οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο.

Το 1970 επίσης διακρίθηκε στην παγκόσμια έκθεση OSAKA EXPO 1970 για τον σχεδιασμό μιας πόλης 40.000 κατοίκων. Το 1971 πραγματοποίησε μελέτη εκμετάλλευσης του Φαληρικού όρμου, όπου πρότεινε την κατασκευή του Νέου Αθηναϊκού Θεάτρου.

Το 1971 άρχισε επίσης να ζωγραφίζει. Η πρώτη του έκθεση ζωγραφικής ήταν στο στο salon d’automne του Grand Palais des Champs Élysées στο Παρίσι το 1973. Η δουλειά αυτή ήταν εμπνευσμένη από τον Γιώργο Σεφέρη.

Συνεργάστηκε με τον Γάλλο συγγραφέα και σκηνοθέτη Ζακ Λακαριέρ για να ανεβάσουν το έργο “Ρωμιοσύνη” του Γιάννη Ρίτσου. Επίσης, πραγματοποιήθηκε έκθεση με έργα του το 1974 στο Foyer Royal de l’ Odéon.

Τον Αύγουστο του 1974 γύρισε στην Ελλάδα, όπου συνέχισε να εργάζεται ως αρχιτέκτονας. Επίσης, άρχισε να εκθέτει έργα του σε διάφορες εκθέσεις στην Ελλάδα. Το 1987 εκθέτει τα έργα του στο Μητροπολιτικό Μουσείο του Τόκιο.

Το 1998 διεκδίκησε τη δημαρχία της Τρίπολης, όταν αναδείχθηκε αντιδήμαρχος πολιτισμού.

Έργα

Ο Δημήτρης Ταλαγάνης έχει φιλοτεχνήσει:

-το αναμνηστικό μετάλλιο στη συνάντηση Ρέιγκαν – Γκορμπατσόφ
-την ποιμαντική ράβδο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου
-το μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών
-τα αναμνηστικά της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και το δίσκο της εκεχειρίας.
Επίσης, έχει σχεδιάσει το Άλσος των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Με πληροφορίες από ertnews.gr, Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Τρεις συναυλίες σε streaming για τις ημέρες του Πάσχα από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: