Δένδιας – Παναγιωτόπουλος: Ελλάδα και Σαουδική Αραβία αναβαθμίζουν τη διπλωματική και αμυντική συνεργασία τους

Από την επίσκεψη Δένδια – Παναγιωτόπουλου στη Σαουδική Αραβία. Πηγή φωτογραφίας @NikosDendias




Με τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν, οι υπουργοί Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος ολοκλήρωσαν την κοινή τους επίσκεψη στο Ριάντ.

Κατά τη συνάντηση, ο Νίκος Δένδιας και ο πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν υπέγραψαν Συμφωνία Διευθέτησης Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. «Η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία αναβαθμίζουν τη διπλωματική και αμυντική συνεργασία τους με στόχο την περιφερειακή σταθερότητα» τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας των επαφών, ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε σημαντική την κοινή του επίσκεψη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στη Σαουδική Αραβία. «Καταρχήν, υπογράψαμε μια συμφωνία με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, κάτι το οποίο αποτελούσε επιδίωξη και των δύο πλευρών για μακρό χρόνο. Και υπογράψαμε και τη συμφωνία για τη μετακίνηση μιας συστοιχίας Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία.

Αυτό συνιστά για τη χώρα μας μια μεγάλη πρόοδο στη συνεργασία με τις χώρες του Κόλπου. Μια συνεισφορά μας στην ευρύτερη ασφάλεια των ενεργειακών πηγών της Δύσης. Η ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία έχει ως κύριο στόχο την προσύνδεση της χώρας με τις χώρες του Κόλπου, έκανε ένα ακόμα βήμα μπροστά» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας για τη σημασία της επίσκεψης.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δύο παραδοσιακών δυνάμεων του Κόλπου, στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021» και πόσο σημαντικό είναι για τις ισορροπίες δυνάμεων στην περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Δεν το βλέπουμε ως ζήτημα ισορροπίας δυνάμεων. Το βλέπουμε ως δημιουργία ενός μετώπου κατανόησης πάνω στη στέρεη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Περαιτέρω, επισήμανε πως όλες οι χώρες της ευρύτερης περιοχής, ουδεμίας εξαιρουμένης, που συνυπογράφουν το Διεθνές Δίκαιο ως τρόπο συνεννόησης και ως τρόπο συμπεριφοράς, είναι καλοδεχούμενες σε αυτή την ευρύτερη κατανόηση που επιδιώκουμε, η οποία έχει απτά δείγματα επιτυχιών.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα με τον Σαουδάραβα υπουργό Επικρατείας Αντέλ αλ Τζουμπέιρ. «Συζητήσαμε για τις άριστες ελληνο-σαουδαραβικές σχέσεις και τους διαρκώς ενισχυόμενους δεσμούς συνεργασίας, καθώς και για τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις» έγραψε μετά τη συνάντηση στον προσωπικό του λογαριασμό το Twitter ο Νίκος Δένδιας.

Η επίσκεψη των δύο υπουργών άρχισε με τη συνάντησή τους με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Ναγιέφ μπιν Φάλαχ αλ Χαζράφ. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι στενοί δεσμοί και η διαρκώς ενισχυόμενη συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες του Κόλπου, καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter. Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών και ο γγ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη θεσμοθέτηση διαβουλεύσεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Παναγιωτόπουλος: Αμοιβαία επωφελής αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας

Στο σύγχρονο γεωστρατηγικό πλαίσιο η αμοιβαία επωφελής αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας θα βελτιώσει τις επιχειρησιακές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, σήμερα, Τρίτη 20 Απριλίου, το Ριάντ και την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

«Υπό αυτό το πρίσμα», συνέχισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «μία πυροβολαρχία του οπλικού συστήματος “PATRIOT” της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας μας θα αναπτυχθεί το προσεχές χρονικό διάστημα και θα επιχειρεί από το έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο του Πολυεθνικού Σχεδίου Ενεργοποιημένης Αεράμυνας για την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών έναντι τρομοκρατικών απειλών».

«Ελλάδα και Σαουδική Αραβία συνδέονται με δεσμούς ισχυρής φιλίας, έχουν κοινές ανησυχίες για τις παρούσες γεωστρατηγικές προκλήσεις αλλά και κοινό όραμα για το μέλλον. Η Σαουδική Αραβία αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή του Κόλπου. Είναι επιθυμία μας να εργαστούμε από κοινού για την προάσπιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» τόνισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την εξαιρετική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα την κοινή εκπαιδευτική δραστηριότητα μεταξύ της Σαουδικής και της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Κρήτη τον περασμένο Μάρτιο», ενώ ευχαρίστησε «τις αρχές του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για την πολύ θερμή φιλοξενία».

Οι υπουργοί Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών συναντήθηκαν αρχικώς με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Ναγιέφ μπιν Φάλαχ Αλ Χαζράφ (Nayef bin Falah Al Hajraf), με τον οποίο ο Ν. Δένδιας υπέγραψε εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας Μνημόνιο Κατανόησης για τη θεσμοθέτηση διαβουλεύσεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φάιζαλ μπιν Φαρχάν και υπεγράφη Συμφωνία Διευθέτησης Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι επαφές των Ν. Παναγιωτόπουλου και Ν. Δένδια ολοκληρώθηκαν στην Τζέντα με τη συνάντηση που είχαν οι Έλληνες υπουργοί με τον Διάδοχο του Θρόνου, υπουργό ‘Αμυνας και αναπληρωτή πρωθυπουργό της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Τζέφρι Πάιατ: Μοναδική η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, συγκλονιστική η θέα από το πιλοτήριο του F-16

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: