Δεν είναι αυτό που νομίζαμε… Οι S-400 δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας

Ο Λευκός Οίκος μέσα στη βροχή… EPA, Oliver Contreras, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

«Κλείνει» και αυτή η εβδομάδα χωρίς να πραγματοποιηθεί η πολυπόθητη, για την Άγκυρα, τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Εκτός αν πραγματοποιηθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (ώρα Τουρκίας) με την ελπίδα -για τους Τούρκους- ότι θα ξεκινήσει μία πορεία ομαλοποίησης των ταραγμένων τουρκο-αμερικανικών σχέσεων.

Η τουρκική πλευρά ήλπιζε ότι αυτή η συνομιλία θα είχε πραγματοποιηθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη, αλλά αυτό δεν συνέβη. Αντίθετα, κυκλοφόρησε η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που «εκτελεί» με συνοπτικές διαδικασίες την κατοχική δύναμη. Έχω διαβάσει πολλές εκθέσεις αλλά πιστεύω ότι αυτή είναι η περισσότερη καταθλιπτική για την Άγκυρα.

  • Για να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις, μιας και διάβασα τις αντιδράσεις των Τούρκων. Στην Αμερική, δεν δίνει εντολή ο Πρόεδρος της χώρας για να γραφεί μία έκθεση εναντίον, ας πούμε, της Τουρκίας για πολιτικούς λόγους. Και αναφέρομαι στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς φαίνεται ότι αυτή η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δεν θα κάνει εκπτώσεις.

Απλά, οι κατά τόπου πρεσβείες των ΗΠΑ καταγράφουν τις παραβιάσεις, οι οποίες παρουσιάζονται σε αυτή την ετήσια έκθεση, την οποία ανακοινώνει κάθε χρόνο ο εκάστοτε υπουργός Εξωτερικών. Την τελευταία παρουσίασε ο κ. Άντονι Μπλίνκεν. Σημειώνω ότι μερικές αναφορές για την Ελλάδα και την Κύπρο, επίσης δεν είναι καλές.

Οι Τούρκοι, λοιπόν, επειδή φαντάζονται ότι τους κυνηγούν οι πάντες, πιστεύουν ότι επίτηδες δημοσιοποιήθηκε η έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για να κτυπηθεί η Τουρκία. Δεν ισχύει…

Αυτό που σίγουρα συμβαίνει είναι ότι η κατοχική δύναμη παραβιάζει συλλήβδην τα δικαιώματα των πολιτών της, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται φυλακισμένοι στα τουρκικά μπουντρούμια. Παραβιάζει επίσης, τις θρησκευτικές ελευθερίες. Και όταν δημοσιοποιηθεί και αυτή η έκθεση οι Τούρκοι θα παραμιλούν.

Το κλίμα είναι πιο βαρύ μετά τη παρουσίαση της έκθεσης από τον κ. Μπλίνκεν και οπωσδήποτε, εάν ο κ. Μπάιντεν βρει λίγο χρόνο για να τηλεφωνήσει στον Ερντογάν, αυτοί που θα ακούνε σε μία γωνιά, θα ζήσουν μεγάλες στιγμές. Ο σημερινός Πρόεδρος είναι μεν ήρεμος άνθρωπος, αλλά λέγεται πως ανθρώπους όπως τον Ταγίπ Ερντογάν, τους αντιμετωπίζει όπως τους αρμόζει.

Τις επόμενες ημέρες, ίσως, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο σε ότι αφορά αυτό καθ’ αυτό το τηλεφώνημα, αναμένονται κάποιες εξελίξεις στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Εξελίξεις που θα αφορούν τον τρόπο επανεκκίνησης από το σημείο μηδέν στο οποίο βρίσκονται σήμερα.

  • Η μόνη συνεργασία, που συνεχίζεται εν μέσω κρίσης είναι αυτή μεταξύ των στρατών των δύο χωρών. Για ένα περίεργο λόγο που δεν είναι γνωστός η συνεργασία δεν είναι η ίδια μεταξύ του ναυτικού και της αεροπορίας των δύο χωρών.

Για να είμαστε δημοσιογραφικά ορθοί, μέχρι της στιγμής η «επανεκκίνηση» αυτή δεν είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Και η συνομιλία των δύο υπουργών Άμυνας, της Αμερικής και της Τουρκίας, δεν ήταν καλή. Οι διαφωνίες είναι πολύ περισσότερες από τα θέματα στα οποία συμφωνούν.

Αντίθετα η συζήτηση των υπουργών Άμυνας των ΗΠΑ και της Ελλάδας ήταν άψογη απ’ όλες τις πλευρές. Σε σημείο που να αναζητούνται διαφορές και να μην βρίσκονται.

Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των τουρκοαμερικανικών σχέσεων, που η αβεβαιότητα υπερισχύει και του πιο αισιόδοξου διπλωμάτη ή στρατιωτικού.

Αν διαβάζει κανείς καλά τους αναλυτές στην Ουάσιγκτον «βλέπει» ότι δεν διακινδυνεύουν προβλέψεις. Διαπιστώνει και κάτι άλλο, πολύ σοβαρό και κρίσιμο για την Τουρκία: ότι το ζήτημα του ρωσικού συστήματος S-400 δεν είναι το κορυφαίο πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών.

Όμως, για να μην τα «σπάσουν» η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα πρέπει οι S-400 να εξαφανιστούν από το μεγάλο πιάτο των προβλημάτων, αν και αυτό δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι θα “απαλύνει” τις κακές σχέσεις. Ο Ερντογάν θα πρέπει να εγκαταλείψει τις σχέσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο ψεκασμένος Ερντογάν κυνηγά την Τζένιφερ Ψάκι: Τη θεωρεί μέρος διεθνούς συνωμοσίας εναντίον του!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: