Χωρίς τέλος η διαλυτική Βαβέλ των ειδικών: «Παίζεται» πάλι το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα

Φωτογραφία που έχει τραβηχτεί από drone και εικονίζει το πρώτο και δεύτερο Λύκειο Ναυπλίου , Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Συνεχίζεται η πολυφωνία στο δίπολο ειδικών – κυβέρνησης  σχετικά με ημερομηνίες ανοίγματος και χαλάρωση μέτρων.

Τελευταίο κρούσμα η αβεβαιότητα που φαίνεται να ενσπείρει πάλι για την επαναλειτουργία των σχολείων η δήλωση του Αλκιβιάδη Βατόπουλου, καθηγητή μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, ο οποίος δήλωσε ότι τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων την προσεχή Δευτέρα θα κρίνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων τριών με τεσσάρων ημερών: «Δεν μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα για το άνοιγμα των σχολείων», ανέφερε.

Το έχουμε ξαναπεί: Ναι, η πανδημία είναι μία ρευστή κατάσταση και η επιστημονική αντιμετώπιση είναι φυσιολογικό να προσαρμόζεται σε αυτή, με διαβαθμίσεις, αλλαγές και μεταπτώσεις.

Όμως η Βαβέλ απόψεων, όπως καθημερινά  εκφράζονται στον σύντομο τηλεοπτικό χρόνο, εξακολουθούν, μετά από μήνες, να μπερδεύουν και να αποσυντονίζουν τους πολίτες εντείνοντας τελικά το φυσιολογικό αίσθημα της κόπωσης και την έμφυτη απειθαρχία του ανθρώπου σε πάσης φύσεως έκτακτα μέτρα.

Πιο απλά, κανένα μέτρο δεν πρόκειται να τηρηθεί εάν δεν εκπέμπεται βεβαιότητα από τους υπεύθυνους για το που «πατάμε και που βαδίζουμε».

Σε κάθε πρίπτωση η νεότερη εκδοχή για το άνοιγμα των σχολείων είναι ότι αυτό θα κριθεί τις επόμενες ημέρες: «Θα μπορούσε να γίνει (άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα) αλλά αυτό θα το πούμε τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα σήμερα και αύριο», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν δύο «αντιμαχόμενες» απόψεις, με την πρώτη να εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει η Γ’ Λυκείου λόγων των πανελληνίων εξετάσεων, κάτι που δεν είναι πολύ καλό επιδημιολογικά και η δεύτερη που επιχειρηματολογεί υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, όπου οι μαθητές είναι πιο πειθαρχημένοι. Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι τα τεστ στους μαθητές των Λυκείων παρέχουν μια ασφάλεια.

Για το Πάσχα τόνισε ότι η απάντηση στο ερώτημα «αν θα πάμε στο χωριό» εξαρτάται με το που βρίσκεται το χωριό. «Προς το παρόν το βλέπω λίγο δύσκολο.  Να πάμε εντός νομού ή εντός Αττικής στην Αθήνα… Κάπως έτσι φοβάμαι θα γίνει. Θα το δούμε».

Στο ερώτημα εάν η επιτροπή των ειδικών δέχεται πιέσεις από την κυβέρνηση, ο κ. Βατόπουλος απάντησε ότι η κυβέρνηση κάνει κάποιες εισηγήσεις, γίνεται συζήτηση, αλλά δεν υπάρχει κάποια πίεση. Πρόσθεσε ότι η επιτροπή δεν έχει κάτι να κρύψει και ο ίδιος προσωπικά δεν θα είχε αντίρρηση να δημοσιεύονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Βρετανία όπου τα πρακτικά δημοσιεύονται την επόμενη ημέρα με σβησμένα τα ονόματα.

Η πίεση δεν είναι από την κυβέρνηση, η πίεση δημιουργείται από την κοινωνία που πρέπει να λειτουργήσει, τόνισε ο καθηγητής.

Φόβοι για Εβδομάδα Παθών με ρεκόρ νεκρών 

Από την πλευρά του, ο ιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες στιγμές της πανδημίας και έκανε λόγο για «πανικό που οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις».

«Οπως αυτή να ανοίξουμε δραστηριότητες σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο», εξήγησε.

Επιδοκίμασε πάντως την εισήγηση της επιτροπής να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε περιοχές με μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, όπως η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και η Κοζάνη.

Προειδοποίησε μάλιστα, πως αν τώρα προχωρήσουμε σε χαλάρωση των μέτρων, την εβδομάδα των Παθών θα έχουμε την κορύφωση των θανάτων, καθώς τα κρούσματα θα αυξάνονται συνεχώς.

Για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, έφερε σαν παράδειγμα την Πορτογαλία, όπου μετά την Πρωτοχρονιά κατέγραφε πενταπλάσια κρούσματα από την Ελλάδα και τώρα έχει καταφέρει να μειώσει σε λιγότερα από 100 σε ημερήσια βάση.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ, ΑΝΤ1

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝEWS GOOGLE

Πρόβλεψη για κορύφωση της πανδημίας στις 15 Απριλίου: Έως και 4.500 κρούσματα την ημέρα

Άνοιγμα της εστίασης με ασφάλεια: Ποιες οι προϋποθέσεις σύμφωνα με διεθνείς μελέτες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: