Χάνουν σαρωτικά τη μάχη αλλά είναι ακόμη εδώ: Ο ένας στους τέσσερις δεν θέλει να εμβολιαστεί

File Photo Υγειονομικός προετοιμάζεται για εμβολιασμό EPA/Bienvenido Velasco μέσω ΚΥΠΕ




Σε ολοένα και πιο υψηλά επίπεδα ανεβαίνει η εμπιστοσύνη στα εμβόλια και τον εμβολιασμό όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ.

Ωστόσο ένα όχι και τόσο ευκαταφρόνητο πσοστό, περί το 25%, δηλώνει ότι «μάλλον» ή «σίγουρα» ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί.

Ο θόρυβος που προκάλεσαν οι ειδήσεις για τα εμβόλια της AstraΖeneca – θόρυβος υπερβολικός για τα πραγματικά επιτεύγματα του εμβολίου όπως μαρτυρεί η περίπτωση της Βρετανίας- ίσως να επέτεινε τους φόβους ορισμένων.

Ωστόσο, και παρότι δεν διερευνάται στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, ανάμεσα σε όσους δηλώνουν αρνητικοί στο εμβόλιο, είναι σίγουρο ότι δεν ευρίσκονται μόνο άνθρωποι με έναν εύλογο φόβο απέναντο στο νέο αλλά και πάσης φύσεως «αρνητές»: από …θεματοφύλακες κατά της μάσκας και των αποστάσεων έως αρνητές του εμβολιασμού.

Σε κάθε περίπτωση η απήχησή τους στην ελληνική κοινωνία δείχνει μειούμενη καθώς η αποδοχή των εμβολίων αγγίζει το 75%.

 

Στο ερώτημα εάν θα κάνετε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που υποβλήθηκε μόνο σε όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, το 75% απάντησε θετικά (56% σίγουρα ναι, 19% μάλλον ναι) ενώ το 22% των απαντήσεων ήταν αρνητικές (10% μάλλον όχι, 12% σίγουρα όχι).

Το 56% των πολιτών απάντησαν ότι θέλουν να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, το 13% μετά από δύο με τρεις μήνες, το 16% αρκετά αργότερα και το 13% ποτέ.

Ικανοποιημένοι από την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, δηλώνουν το 48% (25% πολύ, 23% αρκετά), το 21% δηλώνει μέτρια ικανοποιημένο, ενώ το 25% λίγο έως καθόλου (10% και 15% αντίστοιχα).

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού εκφράζει το 59% (31% ανησυχούν πολύ, 28% ανησυχούν αρκετά), το 18% δηλώνει μέτρια ανήσυχο, ενώ ένα 18% δηλώνουν λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου ανήσυχοι (10% και 8% αντίστοιχα).

Μεγαλύτερη είναι η ανησυχία για τις μεταλλάξεις στους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες, ενώ οι λιγότερο ανήσυχοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 44 ετών.

Ευρύτατη αποδοχή για τη στάση Δένδια έναντι Τσαβούσογλου 

Σύμφωνα με την μέτρηση το 75% στο σύνολο των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει θετική την στάση του Νίκου Δένδια στην Τουρκία.

Την ίδια άποψη έχει το 95% των κεντροδεξιών ψηφοφόρων, το 93% των κεντρώων και το 88% των δεξιών ψηφοφόρων. Ακόμα όμως και ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών που φτάνει το 57% και δήλωσαν πως πρόσκεινται στον χώρο της Αριστεράς τάχθηκαν υπέρ της τακτικής που ακολούθησε ο υπουργός Εξωτερικών απέναντι στον Τούρκο ομόλογό του.

Προβάδισμα ΝΔ

Ως προς τα πολιτικά ευρήματα της δημοσκόπησης, η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 13,5 μονάδων με 38% έναντι 24,5% του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3%.

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριαρχεί έναντι του Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας το 44% έναντι 26%.

Με πληροφορίες από Pulse

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό για τρέχοντα θέματα των ενόπλων δυνάμεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: