Μπλόκα σε όλες τις εξόδους: Έπεσαν οι πρώτες «καμπάνες» – Τι ισχύει για τις εκτός νομού μετακινήσεις [photo]

Photo Μπλόκο της Αστυνομίας στα διόδια Ελευσίνας Hellas Journal




Tα πρώτα πρόστιμα αλλά και οι… αναστροφές των αυτοκινήτων έχουν ξεκινήσει σε διόδια αλλά και σε άλλες εξόδους, καθώς οι έλεγχοι της Αστυνομίας είναι εντατικοί προκειμένουν να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα μετακίνησης που ανακοινώθηκαν εν όψει Πάσχα.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας μέχρι τις 10 Μαΐου, ενώ στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.
Η κίνηση στα διόδια πάντως είναι σχετικά αυξημένη από το πρωί του Σαββάτου, 24 Απριλίου. Την Παρασκευή (23/04) ήταν αυξημένη με 14.386 οχήματα στην έξοδο και 12.514 στην είσοδο. Από αυτά, 20 αναγκάστηκαν να… κάνουν αναστροφή μετά τον έλεγχο της αστυνομίας, ενώ σημειώθηκαν μόλις τρεις παραβάσεις μετακίνησης έως τις 17:00.

Photo Hellas Journal Διόδια Ελευσίνας

Την ίδια ώρα, μικρότερη ήταν η κίνηση στα διόδια Αθηνών – Κορίνθου, αλλά περισσότερες οι αναστροφές και οι παραβάσεις. Από τις 6:00 το πρωί έως και τις 17:00, 11.129 αυτοκίνητα πέρασαν -ή και όχι- την έξοδο, ενώ 9.780 την είσοδο.

Σύμφωνα τη νέα ΚΥΑ που εκδόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, η μετάβαση προς και από την εργασία εκτός νομού θα γίνεται αποκλειστικά με βεβαιώσεις του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ενώ θα επιβάλλονται πρόστιμα στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν θα διαθέτουν τη συγκεκριμένη βεβαίωση.

Όπως αναφέρεται: «Κατά τον χρόνο εφαρμογής της παρούσας, απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας».

Photo Hellas Journal Διόδια Ελευσίνας

Ειδικώς στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση απαγορεύεται:

·         Εκτός των ορίων της Περιφέρειας.

·         Από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Ποιοι εξαιρούνται από την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό

Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:

·         Μετακίνηση από και προς την εργασία με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας, προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη.

·         Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση/βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος μετακίνησης, παραδείγματος χάριν αν υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία, ενώ ο συνολικός χρόνος μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

·         Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.

·         Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

·         Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει πέραν της σχετικής βεβαίωσης ή sms με κωδικό 5 τα ακόλουθα δύο έγγραφα: την ληξιαρχική πράξη θανάτου, αλλά και την άδεια ταφής.

·         Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει αμετάκλητη δικαστική απόφαση, συμβολαιογραφική πράξη λύση του γάμου σε περίπτωση διαζυγίου ή υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Σημειώνετια ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία. Δηλαδή δεν μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό ή εκτός Περιφερειακής Ενότητας και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του επιδεικνύοντας το Ε1.

Συνεπώς, μέχρι τις 10 Μαΐου η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, λόγους υγείας, εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, μετάβαση σε κηδεία και μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Επίσης, σημειώνεται ότι η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Με πληροφορίες από ethnos.gr, φωτογραφίες Hellas Journal

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Όλες οι αλλαγές που ισχύουν από σήμερα: Ανοιχτά mall και κέντρα αισθητικής – Mετακινήσεις – Με διπλές μάσκες στις εκκλησίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: