Αυλαία για τον «Ηνίοχο 21»: Η μεταφορά πολεμικής εμπειρίας που δίνουν συμμαχικές δυνάμεις στην Πολεμική Αεροπορία (photos, video)

Μικτός σχηματισμός από F-15 του Ισραήλ, ελληνικά F-16, F-4 Phanotm κι άλλα συμμαχικά αεροσκάφη ενώ ετοιμάζονται στον διάδρομο της 117 Πτέρυγας Μάχης για απογειώσεις το ένα μετά το άλλο. Πηγή: ΓΕΕΘΑ, Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL
Σύρραξη πλήρους κλίμακας με το επίπεδο απειλής να είναι ιδιαίτερα υψηλό. Αυτό ήταν το βασικό σχέδιο του «Ηνίοχου 21», με τους συμμάχους να βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας.

O ρεαλισμός ανέβηκε ακόμη περισσότερο με τη συμμετοχή των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και τις αποστολές στόχου ευκαιρίες με τη βοήθεια των JTAC.

Ξεχωριστή αξία έχει το γεγονός πως ανάμεσα στις χώρες που λαμβάνουν μέρος στον ελληνικό «Ηνίοχο» είναι και πολεμικές αεροπορίες με πολεμική εμπειρία.

Αμερικανοί, Γάλλοι και Ισραηλινοί, μεταφέρουν τις εμπειρίες που έχουν στον σχεδιασμό των ασκήσεων της επόμενης μέρας στον «Ηνίοχο 21».

Τα F-16 της USAF που ήρθαν στην 117 Πτέρυγα Μάχης από το Αβιάνο της Ιταλίας ανήκουν στην 31η Πτέρυγα Μαχητικών.

Είναι μια μονάδα που έχει επιχειρήσει σε Ιράκ και Αφγανιστάν, με τεράστια εμπειρία σε αποστολές κρούσης και εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, ενώ τα πληρώματά των αεροσκαφών έχουν μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία.

Και τα γαλλικά Mirage 2000D, ως μαχητικά κρούσης έχουν γράψει πολλές ώρες επιχειρησιακής πτήσης σε Αφγανιστάν και Β. Αφρική, στο Τσάντ και στο Μάλι κατά στόχων του ISIS.

Το νέο απόκτημα της HAF, το γαλλικό RAFALE έχει δείξει τα επιχειρησιακά διαπιστευτήριά του από το 2011 στις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Ένα αεροσκάφος 4ης,5ης γενιάς που θεωρείται μαχητικό ώριμης σχεδίασης, με τους Γάλλους αεροπόρους ν’ αξιοποιούν όλα τα προτερήματα του, κάτι που έκαναν και στον «Ηνίοχο».

Τα Ισραηλινά F-16 & F-15 βρίσκονται 365 ημέρες σ’ ένα διαρκές readiness, ενώ όποτε το Τελ Αβιβ έχει αισθανθεί την παραμικρή απειλή, δεν έχει διστάσει να χρησιμοποιήσει τα δικά του «γεράκια» για την αναχαίτιση οποιασδήποτε επιβουλής κατά του κράτους του Ισραήλ.

Άλλωστε ο στόχος εξ αρχής μέχρι και την τελευταία απενημέρωση και ανάλυση των αποτελεσμάτων, είναι μια προσπάθεια των ιπταμένων να εξαχθούν συμπεράσματα τα οποία αναβαθμίζουν τις τακτικές και ενσωματώνουν τα διδάγματα πολεμικής εμπειρίας των συμμετεχόντων, κάτι που στη συνέχεια «δουλεύεται» και εντός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Διαφορετικοί τύποι μαχητικών διαφορετικές κουλτούρες

Τόσα μαχητικά διαφορετικών τύπων και χωρών είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση για όλους, αλλά έτσι προσομοιώνεται ακόμη καλύτερα ο όλος σχεδιασμός στην εναέρια μάχη, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροσκαφών, τα οποία καλούνται σε Comao, σε σχηματισμούς δηλαδή, να εκτελέσουν αποστολές κρούσης χωριζόμενοι σε αμυνόμενους και επιτιθέμενους.

Βεβαίως και οι ξένες αποστολές παίρνουν πολλά από την εμπειρία που υπάρχει στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία κυρίως στο κομμάτι της αερομαχίας όπου οι πάντες μαρτυρούν πως τα «μπλε φτερά» θεωρούνται ακαταμάχητα στον τομέα αυτόν, ακόμη κι αν οι πολεμικές μοίρες που ανήκουν έχουν άλλον πρωτεύοντα προσανατολισμό. Αυτό συμβαίνει διότι όλα τα «γεράκια» περνούν από τα readiness τασσόμενα απέναντι στις καθημερινές Τουρκικές προκλήσεις.

Το μεγάλο «σχολείο» του «Ηνίοχου» είναι ότι όλοι μαζί, όσοι αεροπόροι λαμβάνουν μέρος στις αποστολές, βρίσκονται στον ίδιο χώρο, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας κατά της πανδημίας και κάνουν την απενημέρωση αναλύοντας όλες τις λεπτομέρειες.

Τόσο σύνθετα σενάρια, με τη συμμετοχή περισσότερων των 100 αεροσκαφών σε ασκήσεις βλέπουν οι αεροπόροι σε ελάχιστα σημεία του πλανήτη εφόσον λαμβάνουν μέρος σε αυτές τις ασκήσεις. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες πλέον συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Ο «Ηνίοχος», όπως μαρτυρούν οι ίδιοι οι μετέχοντες, αποτελεί την άσκηση που μπορούν να πάρουν την πιο υψηλή εκπαίδευση σε περίοδο ειρήνης κι αυτό έχει γιγαντωθεί σε ανέλπιστο βαθμό από τότε που ξεκίνησε δειλά-δειλά η Πολεμική Αεροπορία να προσκαλεί ξένες αποστολές να λάβουν μέρος στη συγκεκριμένη άσκηση.

Γι’ αυτό όσοι έλαβαν μέρος, φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Ελλάδα και στις αποσκευές τους εκτός των εκατοντάδων ωρών που έχουν γράψει ο καθένας ξεχωριστά, περιλαμβάνεται και η συλλογή πολύτιμων εμπειριών που προσφέρθηκε μέσα από τα απαιτητικά σενάρια τα οποία εξελίχθηκαν σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά «τιτιβίσματα» ήταν αυτό της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία εδώ και χρόνια μετέχει στον «Ηνίοχο» και δεν θέλει να χάσει ούτε μια εκπαιδευτική ημέρα.

Οι Ισραηλινοί έχουν μια ιδιαίτερη φήμη που έχει να κάνει με τις εναέριες μεθόδους «out of the box» κι εκεί ακριβώς έρχονται να ταιριάξουν απόλυτα με τους Έλληνες αεροπόρους οι οποίοι ναι μεν τηρούν απαρέγκλιτα ότι προβλέπει η ασφάλεια πτήσεων, αλλά σε τακτικό επίπεδο θεωρούνται σπεσιαλίστες στις ανορθόδοξες μεθόδους.
Πολλές φορές αυτό έχει φανεί είτε στον «Ηνίοχο» είτε στην Ισραηλινή «Blue Flag», η οποία είναι μια άσκηση στην οποία μετέχει η αφρόκρεμα των Πολεμικών Αεροποριών, ανάμεσα τους και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Το γεγονός πάντως ότι η Ελλάδα έχει ανοίξει για τα καλά τα φτερά της και μπορεί να σχεδιάσει μια τόσο ξεχωριστή και μεγάλη άσκηση δείχνει το πνεύμα που διακατέχει το αεροπορικό επιτελείο.

Πολλά χρόνια πίσω η ιδέα του «Ηνίοχου» ξεκίνησε μετά την πρώτη κι όλας συμμετοχή της Ελλάδας στην Αμερικανική «Red Flag», το 2009 με την 343 Μοίρα «Αστέρι».

Εκεί οι αεροπόροι και μηχανικοί είδαν από κοντά τι εστί πολυεθνική άσκηση και συγκέντρωση ιπταμένων από διαφορετικά έθνη και εντελώς ξεχωριστές κουλτούρες.

Βεβαίως ο «Ηνίοχος» στα πρώτα του βήματα ήταν μια «οικογενειακή» υπόθεση για την Πολεμική Αεροπορία η οποία καλούσε παρατηρητές να βλέπουν τι μπορούν να σχεδιάσουν οι Έλληνες και πως το κάνουν.

Οι αποστολές εκτός συνόρων και οι συμμετοχές της αεροπορίας σε διασυμμαχικές ασκήσεις, βοήθησε στο άνοιγμα των οριζόντων, δίνοντας περισσότερες ιδέες στο αεροπορικό επιτελείο ώστε να καταφέρει να σχεδιάσει την άσκηση αυτή με τη σημερινή ιδιαίτερα πετυχημένη μορφή.

Οι πάντες δίνουν ραντεβού πλέον για τον «Ηνίοχο» του 2022 που για την Πολεμική Αεροπορία θα είναι κάτι το ξεχωριστό αφού θα έχει και το νέο απόκτημά της, το Γαλλικό RAFALE…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

 

Υμνούν την Πολεμική Αεροπορία οι σύμμαχοι που πήραν μέρος στον «Ηνίοχο»: Άφαντοι οι Τούρκοι (photos, video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: