Η Λιβύη δηλώνει έτοιμη να συζητήσει για την ΑΟΖ: Δεν χτίζονται σχέσεις πάνω στο παράνομο μνημόνιο, λέει η Πελώνη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης. Φωτογραφία: Μέγαρο Μαξίμου




Η λιβυκή πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει για τη σύσταση τεχνικών επιτροπών με την Ελλάδα για να συζητηθεί η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Αυτό δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη και την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Αναφερόμενη στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, η κ. Πελώνη τόνισε ότι η νέα σελίδα που στις σχέσεις των δύο χωρών που συμβολίζει και η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη δεν μπορεί να γραφτεί πάνω σε παλιές σελίδες που είναι σε βάρος των συμφερόντων της χώρας μας, είναι ανυπόστατες και δεν είναι νόμιμες.

«Αφετηρία λοιπόν (της νέας σελίδας στις σχέσεις με τη Λιβύη) πρέπει να είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας. Και ήταν σαφής ως προς αυτό ο πρωθυπουργός, όπως ήταν σαφής και η άλλη πλευρά ότι είναι έτοιμη να συζητήσει να συστηθούν τεχνικές επιτροπές με την Ελλάδα, για τη συζήτηση αυτή, για τη συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών οι οποίες σας θυμίζω ότι διεκόπη το 2010».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η πορεία της Λιβύης προς την ομαλοποίηση περνά και μέσα από την ΕΕ, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στη χώρα και ως ηγέτης κράτους μέλους της ΕΕ και θύμισε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η ΕΕ περιμένει βήματα από την Τουρκία

Για το αυστηρό μήνυμα που εστάλη στον Ταγίπ Ερντογάν δια της Φόν Ντερ Λάιεν και του Σάρλ Μισέλ η κ. Πελωνη τόνισε ότι η ΕΕ έχει θετική ατζέντα με την Τουρκία αλλά με πολλούς όρους και προϋποθέσεις και αξιολογεί την Άγκυρα έως τον Ιούνιο. Η Τουρκία πρόσθεσε θα πρέπει να επιδείξει συνέπεια και αποκλιμάκωση σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ εάν επιδείξει παραβατικές συμπεριφορές υπάρχει και αναστρεψιμότητα στη θετική ατζέντα.

Κληθείσα να σχολιάσει το πιο αυστηρό ύφος των Ευρωπαίων αξιωματούχων προς την Τουρκία, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν εκπλήρωση των όρων από την πλευρά της Άγκυρας.

Με πληροφορίες από skai.gr

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Τηλεοπτικές άδειες: Ξεκινά τις εργασίες της η προανακριτική για τον Νίκο Παππά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: