Απόρρητο για την ΕΛ.ΑΣ. ο αριθμός των φυλασσόμενων προσώπων: Καταγγελία Καμίνη με αφορμή την υπόθεση Φουρθιώτη

FILE PHOTO: Περιπολικά και μοτοσικλέτες της ελληνικής αστυνομίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης, με αφορμή την αποκάλυψη για τη φύλαξη από αστυνομικούς του Μένιου Φουρθιώτη και την ανάκλησή τους με απόφαση Χρυσοχοΐδη, τοποθετεί το θέμα στην μεγάλη εικόνα.

Σε ανάρτησή του στο facebook καταγράφει τόσο τις ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, όσο και τις απαντήσεις που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση. Αυτό που επισημαίνει είναι το καθεστώς αδιαφάνειας που επικρατεί καθώς δεν δίνεται πλέον ούτε ο συνολικός αριθμός των προσώπων που φυλάσσονται ούτε οι ανθρώπινοι πόροι που απασχολεί η ΕΛ.ΑΣ. Η αιτιολογία στις επίσημες απαντησεις είναι πως το θέμα καλύπτεται από το κρατικό απόρρητο.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ο κ. Καμίνης

Πριν από 14 μήνες, τον Ιανουάριο του 2020, απηύθυνα κοινοβουλευτική ερώτηση προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τα κριτήρια και τον αριθμό των αστυνομικών που υπηρετούν στη συνοδεία ασφαλείας “επίσημων και ευπαθών στόχων”.

Όλοι γνωρίζουμε ή έστω υποψιαζόμαστε, πως υπάρχει μια διαχρονική κακοδιαχείριση των ανθρωπίνων πόρων της αστυνομίας, για να φυλάσσονται στόχοι που στην πραγματικότητα δεν το δικαιούνται.

Το παραδέχτηκε, άλλωστε, πρώτος ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοϊδης, όταν, λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές του 2019, είχε σπεύσει να προαναγγείλει την επιστροφή μεγάλου αριθμού αστυνομικών που απασχολούνται καταχρηστικά στη φύλαξη επισήμων, στις κανονικές τους υπηρεσίες.

Η απάντηση, όμως, στην ερώτηση μου ήταν απροσδόκητα φοβική. Με μια σαθρή νομική αιτιολόγηση, το Υπουργείο ισχυρίστηκε πως τέτοιου είδους πληροφορίες είναι απόρρητες για εμάς τους πληβείους. Έφτασαν στο σημείο να επικαλεστούν μάλιστα, στην απάντησή τους, ένα πρακτικό επεξεργασίας του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 1981 (!!), το οποίο παρουσίασαν ως “Γνωμοδότηση”.

Κείμενο που δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή πολιτική κατάσταση και στερείται κανονιστικής ισχύος. Επανήλθα, με δεύτερη ερώτηση, τον Μάρτιο του 2020, ζητώντας συγκεκριμένες πληροφορίες. Η πολιτικά εξοργιστική απάντηση του Υπουργείου ήταν ακόμη χειρότερη.

Του τύπου “τα στοιχεία που ζητάτε είναι απόρρητα, διότι είναι απόρρητα” (Στα σχόλια μπορείτε να δείτε τόσο τις ερωτήσεις μου όσο και τις απαντήσεις του Υπουργείου).

Είναι σαφές, από τις αποκαλύψεις των ημερών, ότι γύρω από τη διάθεση αστυνομικών σε ευπαθείς και επίσημους στόχους επικρατεί απαράδεκτη αδιαφάνεια, η οποία γίνεται ανεκτή, για να μην πω ότι εκπορεύεται, από το ίδιο το Υπουργείο. Η αδιαφάνεια, με τη σειρά της, όπως πάντα, φέρνει διαφθορά.

Δεν είναι, φυσικά, το θέμα η προστασία ενός γνωστού τηλεπαρουσιαστή, η οποία μπορεί να είναι ή να μην είναι δικαιολογημένη. Το θέμα είναι ότι με την απόκρυψη σημαντικών στοιχείων, κανείς από εμάς δεν μπορεί να εκφέρει άποψη για ένα θέμα δημοσίου συμφέροντος.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος, η κοινή γνώμη να έχει πρόσβαση σε τέτοιου είδους πληροφορίες, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια των ανθρώπων που πραγματικά το χρειάζονται.

Μαθαίνω τώρα πως ελήφθη η απόφαση να αποσυρθεί η πολυπληθής φρουρά του συγκεκριμένου. Πρόκειται, φυσικά, για άμεση παραδοχή του λάθους. Είναι όμως μια στάση βαθιά υποκριτική, καθώς όταν το Υπουργείο ρωτήθηκε, απέφυγε τη βάσανο του κοινοβουλευτικού ελέγχου με κάθε τρόπο.

Στην επίκαιρη ερώτηση που θα καταθέσω την επόμενη εβδομάδα, εκ νέου για το θέμα, ελπίζω το Υπουργείο να επιδείξει μεγαλύτερη προθυμία να μοιραστεί με την Εθνική Αντιπροσωπεία “μυστικά και ντοκουμέντα”.

Δημοσιεύτηκε από Giorgos Kaminis στις Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Αποσύρθηκαν οι αστυνομικοί από τη Φύλαξη του Φουρθιώτη: Τι συνδέει την κυβέρνηση Μητσοτάκη μαζί του ρωτά ο Σπίρτζης

Εννιά περιπολικά απασχολούνται με τη φύλαξη του Μένιου Φουρθιώτη, καταγγέλλει ο αντιδήμαρχος Ραφήνας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: