Το σύστημα νίκησε τους επιπόλαιους προέδρους: Δεν άντεξαν ούτε 48 ώρες στην ESL Τσέλσι, Άρσεναλ και Σίτι

Ο Πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Florentino Perez. EPA, Emilio Naranjo




Αποχωρούν από την European Super League η Τσέλσι, η Άρσεναλ και η Μάντσεστερ Σίτι. Με νόμο θα αντιμετωπίσει τις εξελίξεις ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε την Τρίτη (20/04) ότι η κυβέρνησή του θα εξετάσει το ενδεχόμενο να θεσπίσει νόμο με σκοπό να σταματήσει τον προγραμματισμένο διαχωρισμό του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από τους 12 συλλόγους, παρομοιάζοντας αυτό τον σχεδιασμό με καρτέλ!

Ο Τζόνσον πραγματοποίησε συνάντηση με τους εκπροσώπους της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, της Premier League και εκπροσώπων των συνδέσμων φιλάθλων, στους οποίους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα παραμείνει απαθής, ούτε θα επιτρέψει τη δημιουργία κλειστού ενός «κλειστού κυκλώματος».

«Δεν είναι προς το συμφέρον των οπαδών, ούτε του ποδοσφαίρου, πώς μπορεί να είναι σωστό να έχουμε μια κατάσταση στην οποία δημιουργείται ένα είδος καρτέλ που σταματά τους συλλόγους να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, να παίζουν μεταξύ τους;», αναρωτήθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας και πρόσθεσε: «Εάν κριθεί απαραίτητο, για να προστατέψουμε την αρχή της διοργάνωσης θα επιδιώξουμε, όπως είπα, στα όργανα νωρίτερα, να βρούμε την κατάλληλη νομοθετική λύση.»

Ανακοίνωσε κι επίσημα ότι αποχωρεί απ’ την ESL η Μάντσεστερ Σίτι

Η Μάντσεστερ Σίτι έγινε κι επίσημα η πρώτη απ’ τις 12 ομάδες, που αποχωρεί απ’ το πλάνο της European Super League, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της αργά το βράδυ της Τρίτης (20/04). Όπως ανέφεραν οι «πολίτες» έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες «απόσυρσής» τους απ’ το γκρουπ που επεξεργάζεται το πλάνο για την ESL.

Ήταν μάλιστα, τόσο άμεσος ο αντίκτυπος και το ενδιαφέρον απ’ όλο τον κόσμο, που τα αμέτρητα «κλικς» στην επίσημη ιστοσελίδα της Σίτι (όπου υπάρχει η επίσημη ανακοίνωσή της), «μπλόκαραν» τον server κι «έριξαν» τη σελίδα της στο διαδίκτυο.

Άμεση ήταν πάντως και η αντίδραση του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο οποίος μόλις έγινε γνωστή η απόφαση των Άγγλων τους «καλωσόρισε» πίσω στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. «Είμαι πανευτυχής που καλωσορίζω πίσω τη Σίτι στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική οικογένεια. Έδειξαν μεγάλη ευφυΐα, ακούγοντας τις φωνές και πάνω από όλα τους οπαδούς της» ήταν τα λόγια του Σλοβένου.

Αποχωρεί και η Γιουνάιτεντ απ’ την ESL, παραιτήθηκε ο CEO, Εντ Γούντγουρντ

Με νεότερες αναφορές των βρετανικών ΜΜΕ, και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι έτοπιμη ν΄ αποχωρήσει απ’ την ESL. Μάλιστα όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, η απόφαση δείχνει να είναι ειλημμένη και η επίσημη ανακοίνωση των «κόκκινων διαβόλων» αναμένεται έως την Παρασκευή (23/04).

Ενδεικτικό της πίεσης που έχει ασκηθεί και των αντιδράσεων που υπήρξαν και στο εσωτερικό της ομάδας του Μάντσεστερ, είναι το γεγονός ότι ο Εκτελεστικός Διευθυντής κι αντιπρόεδρος της Γιουνάιτεντ, Εντ Γούντγουρντ (εκ των πρωτεργατών της κίνησης της «12») υπέβαλλε την παραίτησή του, η οποία θα επικυρωθεί με τη λήξη τη εφετινής σεζόν 2020/21.

Αστον Βίλα: Η ESL δεν πρέπει να ξεκινήσει ποτέ

Ο προπονητής της Αστον Βίλα, Ντιν Σμιθ, δήλωσε την Τρίτη ότι μία διασπασμένη Ευρωπαϊκή Super League κινδυνεύει να καταστρέψει τα όνειρα των συλλόγων και θα πρέπει να σταματήσει.

Οι «χωριάτες», παρότι έχει κατακτήσει το κύπελλο πρωταθλητριών του 1982, πρόδρομο του Champions League, δεν συγκαταλέγονται μέσα στο Top 6 των αγγλικών ομάδων, οι οποίοι συνυπέγραψαν τη νέα διοργάνωση.

Ο Σμιθ είπε ότι η Άστον Βίλα, η οποία πρόσφατα φιλοξένησε την πρωτοπόρο της Premier League και μέλος της ESL, Μάντσεστερ Σίτι την Τετάρτη, ήταν η τρίτη κορυφαία ομάδα της χώρας όταν εκείνος γεννήθηκε, το 1971.

«Έντεκα χρόνια αργότερα τους είδα να σηκώνουν ο Ευρωπαϊκό Κύπελλο, το οποίο είναι το αποκορύφωμα … και αυτό ήταν το όνειρο», απέκτησαν το δικαίωμα να φτάσουν μέχει εκεί κατακτώντας το πρωτάθλημα της προηγούμενης χρονιάς», είπε ο Ντιν.

«Το Champions League με τη μορφή του έχει τώρα πιθανότατα πρέπει να εξελιχθεί και να αλλάξει, αλλά στη συνέχεια να θέλεις να δημιουργήσεις τη δική σου Super League από το οποίο δεν υπάρχει άνοδος και υποβιβασμός, αυτό με ενοχλεί εντελώς.

Στην πραγματικότητα αφαιρεί τον ανταγωνισμό για να μπορέσουν οι ομάδες να φτάσουν στον τελικό του Champions League. Ονειρευόμουν να γίνω προπονητής της Premier League … το επόμενο όνειρό μου είναι να μπω ξανά σε αυτή τη διοργάνωση και να γίνω ανταγωνιστικός με την Άστον Βίλα. Αυτή η ιδέα αφαιρεί ολόκληρο το ύφος του αθλητικού ανταγωνισμού. Για μένα, δεν πρέπει να ξεκινήσει ποτέ», πρόσθεσε ο τεχνικός της ομάδας του Μπέρμιγχαμ.

Γουλβς και Σαουθάμπτον αυτο-ανακηρύχθηκαν… πρωταθλητές

Μετά την ανακοίνωση της Premier League, μέσω των υπόλοιπων 14 ομάδων της Λίγκας, κατά της δημιουργίας της European Super League, στην οποία έχουν ιδρυτική θέση οι Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ και Τότεναμ, αλλά και την πολύ σκληρή θέση της Έβερτον, κι άλλες ομάδες του πρωταθλήματος αντιτάχθηκαν τα σχέδια των «ισχυρών».

Πολύ πιο… δηκτικό ήταν το σχόλιο της Γουλβς, που σε tweet που ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter έγραψε πως «είμαστε πρωταθλητές για τη σεζόν 2018/19», με δεδομένο ότι τερμάτισε εκείνη την περίοδο στην 7η θέση πίσω απ’ τους Big-Six που θα πρέπει πλέον να αποβληθούν από το πρωτάθλημα.

«Είναι πιθανότατα πολύ αργά για μια παρέλαση πρωταθλητών» συνέχισε στο σχόλιό της η Γουλβς, με τη Σαουθάμπτον να «συμμετέχει» στην επίθεση προς τους Big-Six, συγχαίροντας τη Γουλβς και συμπληρώνοντας πως «…κι εμείς είμαστε οι πρωταθλητές της περιόδου 2014/15, απ’ τη στιγμή που κατακτήσαμε την 7η θέση».

Η Μπράιτον σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως το συγκεκριμένο πλάνο «θα καταστρέψει τα όνειρα των συλλόγων σε διάφορα επίπεδα» και κατηγόρησε τις ομάδες που έκαναν την κίνηση της ESL για «σαφή έλλειψη σεβασμού».

«Αυτά τα σχέδια ήταν τα πιο πρόσφατα που κατατέθηκαν, σε μια ανησυχητική και αυξανόμενη λίστα από παράνομες προσπάθειες μίας μικρής ομάδας συλλόγων που με τις ενέργειές τους, θέλουν να εξαλείψουν σχεδόν 150 χρόνια παράδοσης, ανταγωνισμού και αθλητικής προόδου του ποδοσφαίρου μέσω των αξιών του».

Τέλος, ο πρόεδρος της Φούλαμ Σαχίντ Χαν τόνισε από την πλευρά του πως «η ιδέα αυτή δεν θα εξυπηρετήσει το παιχνίδι ή τους σημαντικότερους ενδιαφερόμενους, τις γενιές των οπαδών στην Αγγλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη που ήταν τόσο πιστοί στα εγχώρια πρωταθλήματά τους, και τις ευκαιρίες που τους προσφέρουν».

«Όχι» και από τη Ρόμα στο ESL

Η Ρόμα είναι ακόμη ένας από τους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους που τάσσονται απέναντι στο εγχείρημα του «κλειστού μοντέλου» της European Super League, γιατί «είναι εντελώς αντίθετο με το πνεύμα του παιχνιδιού που όλοι μας αγαπάμε».

Αυτή είναι η επίσημη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του συλλόγου, ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά εναντίον της νέας Λίγκας, του διαγωνισμού που δημιουργεί μια ισχυρή διαφημιστική εκστρατεία και που βλέπει τις επίσης ιταλικές Ιταλούς Γιουβέντους, Ίντερ και Μίλαν μεταξύ των ιδρυτικών συλλόγων.

Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Ορισμένα πράγματα είναι πιο σημαντικά από τα χρήματα και παραμένουμε απολύτως αφοσιωμένοι στο ιταλικό ποδόσφαιρο και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις ανοιχτές σε όλους».

Ως εκ τούτου, οι «τζαλορόσι» τοποθετήθηκαν στο ζήτημα μετά τη σιωπή των τελευταίων ημερών. «Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τη Lega Serie A (σ.σ. η ιταλική Λίγκα), την Ιταλική Ομοσπονδία, την ECA και την UEFA για την εξέλιξη κι ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Ιταλία και σε όλο τον κόσμο.», συνεχίζει η επίσημη ανακοίνωση της Ρόμα.

Στο τέλος, ένα μήνυμα για τους υποστηρικτές του συλλόγου: «Οι οπαδοί κι ένα ποδόσφαιρο που είναι προσβάσιμο σε όλους βρίσκονται στην καρδιά του αθλητισμού μας κι αυτό δεν πρέπει ποτέ να λησμονιέται».

Το RMC αποκάλυψε πως ετοιμάζει «αντεπίθεση» και χρηματοδότηση του νέου Champions League με 4,5 δις ευρώ

Η UEFA δεν δείχνει διατεθειμένη να μείνει με… σταυρωμένα χέρια, μετά την κίνηση 12 εκ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης να δημιουργήσουν ποδοσφαιρικό «σχίσμα» και να δημιουργήσουν την European Super League, με στόχο το μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος.

Σύμφωνα με το γαλλικό Radio Monte Carlo (RMC) η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία σχεδιάζει τη δική της οικονομική… αντεπίθεση, έχοντας φτάσει σε συμφωνία με αγγλικό επενδυτικό ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτήσει το νέο Champions League, που θα τεθεί σε ισχύ από τη σεζόν 2024-25.

Η εν λόγω συμφωνία θα αποφέρει στην UEFA κι ακολούθως στις ομάδες, έσοδα 4.5 δισ. Ευρώ σε ετήσια βάση ετησίως (τουλάχιστον 60% περισσότερα σε σχέση με τα έσοδα προ κορονοϊού) στην εκκίνηση του πλάνου, ενώ στην πορεία αυτά τα χρήματα θα φτάσουν τα 7 δις ευρώ.

Ο Ανιέλι μίλησε στους παίκτες της Γιουβέντους για την ESL

Ο προπονητής της Γιουβέντους, Αντρέα Πίρλο, αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος του κλαμπ, Αντρέα Ανιέλι, μίλησε την Τρίτη (20/04) στους ποδοσφαιριστές της ομάδας, για τα σχέδια δημιουργίας της European Super League. «Το πρότζεκτ για το οποίο μιλάμε είναι για το μέλλον» τόνισε ο Πίρλο σε συνέντευξη Τύπου, πριν από τον αγώνα της Τετάρτης (21/04) με την Πάρμα και πρόσθεσε:

«Ο ίδιος ο πρόεδρος ήρθε σήμερα το πρωί για να μας μιλήσει για αυτό το μελλοντικό πλάνο, αλλά πρέπει να σκεφτούμε το παρόν και είμαστε χαλαροί σχετικά με το ποιος είναι ο στόχος μας, δηλαδή η πρόκριση για το επόμενο Champions League.

Έχουν υπάρξει πολλές αλλαγές με τα χρόνια, από το ίδιο το Champions League στον τρόπο παιχνιδιού και τους κανόνες. Αλλά δεν είμαι το καλύτερο άτομο για να δώσει εξηγήσεις γι’ αυτό» τόνισε ο Πίρλο. Οι ελπίδες της «Γιούβε» για το 10ο συνεχόμενο «σκουντέτο» έχουν πλέον εξανεμιστεί, καθώς βρίσκεται 13 βαθμούς πίσω απ’ την Ίντερ, 7 αγωνιστικές πριν από το φινάλε.

Δικαστήριο «λέει» σε FIFA και UEFA να μην σταματήσουν τη ESL

FIFA και UEFA, δεν πρέπει να εμποδίσουν 12 από τους κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης, στη δημιουργία της νέας ευρωπαϊκής Super League, σύμφωνα με μία απόφαση του ισπανικού δικαστηρίου.

Το δικαστήριο της Μαδρίτης, το οποίο εκδικάζει νομικές εταιρικές διαφορές, ανακοίνωσε ότι η FIFA, η UEFA και όλες οι ομοσπονδίες ποδοσφαίρου δεν πρέπει να υιοθετήσουν «κανένα μέτρο που απαγορεύει, περιορίζει όρους και θέτει προϋποθέσεις με οποιονδήποτε τρόπο» τη δημιουργία της Super League.

Δεν έγινε σαφές ποια δικαιοδοσία είχε το συγκεκριμένο δικαστήριο, το οποίο εκδικάζει εταιρικές διαφορές, σε θέματα που να έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο. Στην γραπτή απόφαση που δημοσίευσε το Reuters αναφέρεται ότι «η FIFA, η UEFA και όλες οι συνδεδεμένες ομοσπονδίες ποδοσφαίρου δεν πρέπει να υιοθετήσουν κανένα μέτρο που απαγορεύει ή, να περιορίζει με οποιονδήποτε τρόπο τη δημιουργία της European Super League.

Το πρότζεκτ της Super League διευθύνεται από τον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, και η εταιρεία που έχει συσταθεί για τη νέα διοργάνωση εδρεύει στη Μαδρίτη.

Η εταιρεία αυτή υπέβαλε αίτηση στο δικαστήριο της Ισπανίας για την έκδοση προσωρινής διαταγής για να εμποδίσει στα ανώτερα ευρωπαϊκά όργανα να προβούν σε ενέργειες κατά της νέας διοργάνωσης.

Η παρέμβαση του δικαστηρίου πραγματοποιήθηκε αφού τόσο η UEFA όσο και η FIFA προειδοποίησαν ότι θα επιβάλουν κυρώσεις σε συλλόγους και παίκτες που θα συμμετάσχουν στη στην ESL.

Μπάγερν: Επίσημη η μη συμμετοχή της στην ESL

Η θέση της Μπάγερν Μονάχου στην δημιουργία της European Super League είναι ξεκάθαρη από την αρχή και με σημερινή (20/04) της ανακοίνωση η γερμανική ομάδα επισημοποίησε περίτρανα την αντίθεσή της με το νέο ποδοσφαιρικό φορέα.

«Τα μέλη και οι οπαδοί μας απορρίπτουν τη Super League», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συλλόγου, Χέρμπερτ Χάινερ και πρόσθεσε: «Ως Μπάγερν, επιθυμία και στόχος μας είναι οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι να συνεχίσουν στην υπέροχη και συναισθηματική διοργάνωση του Champions League και μαζί με την UEFA να το βελτιώσουν. Η Μπάγερν λέει “όχι” στη Super League.»

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος των Βαυαρών, Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε τόνισε: «Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου, θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι η Μπάγερν δεν θα λάβει μέρος στην ESL. Η Μπάγερν στέκεται αλληλέγγυη με την Bundesliga.

Ήταν πάντα και είναι μεγάλη χαρά για εμάς να είμαστε σε θέση να παίξουμε και να εκπροσωπήσουμε τη Γερμανία στο Champions League. Όλοι θυμόμαστε πολύ καλά τη νίκη μας στο Champions League στη Λισαβόνα, δεν ξεχνάμε μια τόσο χαρούμενη στιγμή. Για την Μπάγερν το Champions League είναι η κορυφαία διοργάνωση συλλόγων στον κόσμο.»

Συνέχισε ο «Κάλε»: «Η Μπάγερν δεν έχει εμπλακεί στα σχέδια για τη δημιουργία της Super League. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η τρέχουσα δομή στο ποδόσφαιρο εγγυάται ένα αξιόπιστο θεμέλιο. Η Μπάγερν χαιρετίζει τις μεταρρυθμίσεις του Champions League επειδή πιστεύουμε ότι είναι το σωστό βήμα για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Δεν πιστεύω ότι η Super League θα λύσει τα οικονομικά προβλήματα των ευρωπαϊκών συλλόγων που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αντίθετα, όλοι οι σύλλογοι στην Ευρώπη πρέπει να εργαστούν με αλληλεγγύη για να διασφαλίσουν ότι οι αλλαγές στα οικονομικά μεγέθη, ιδίως οι μισθοί των παικτών και οι αμοιβές των μάνατζερ, ευθυγραμμίζονται με τα έσοδα, για να γίνει όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο πιο λογικό.»

Με πληροφορίες από Ρόιτερς μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία, Ρώμη, Ιταλία

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη GOOGLE NEWS

Κόκκινη κάρτα από 55 ομοσπονδίες στους «πλούσιους 12»: Μας στηρίζει το 66% των φιλάθλων, αντιτείνουν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: