Αντιδράσεις και ανησυχίες για τα έργα στην Ακρόπολη: Το αποτέλεσμα δεν άρεσε σε όλους…

Η Ακρόπολη φωτισμένη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Εκτενές δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Figaro, (του Simon Cherner), το οποίο αναφέρεται στις εργασίες ανάπλασης στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, οι οποίες έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, κάνοντας πολλούς να μιλούν για «έγκλημα» ή έργα «κακού γούστου».

Οι εργασίες ήταν μια συνέργεια του Ιδρύματος Ωνάση με το Υπουργείο Πολιτισμού, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν άρεσε σε όλους.

Τις εντονότες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει ο νέος ανελκυστήρας με πανοραμική θέα στην Αθήνα, στη βόρεια πλαγιά του βράχου, καθώς και μια νέα διαδρομή περιπάτου από τσιμέντο η οποία έχει μάλιστα διαπλατυνθεί, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση έως την κορυφή της Ακρόπολης.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί τις δηλώσεις των αρχιτεκτόνων Μαρίας Κοκκίνου και Αντρέα Κουρκουλα, οι οποίοι μιλώντας στην εφημερίδα “Καθημερινή” έκαναν λόγο για μια “φρικτή” απόφαση, σημειώνοντας ότι “είναι έγκλημα να πληγώσεις το βράχο, γιατί είναι μνημείο. Καλύπτοντας το βράχο, καλύπτεις το μνημείο”, υποστηριξε οργισμένος στην “Εφημερίδα των Συντακτών” και ο ιστορικός αρχιτεκτονικής Tάσος Τανούλας

Έναντι της ανησυχίας που εκφράζει η Ένωση Ελλήνων Αρχαιολόγων αλλά και το ελληνικό τμήμα του Icomos, του Διεθνούς Συμβουλίου μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, ο Μανόλης Κορρές, υπερασπίζεται τη νέα διαδρομή, δηλώνοντας στις αρχές Απριλίου ότι «το αποτέλεσμα με ικανοποιεί απολύτως». Αναφερόμενος δε στις ανησυχίες αισθητικής φύσεως, ο Μανόλης Κορρές, καλεί για επίδειξη υπομονής προκειμένου να αφεθεί η πατίνα του χρόνου να κάνει τη δουλειά της. «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα έχουν σύντομα καλύτερη άποψη, όταν καθένας το δει με τα δικά του μάτια», δηλώνει.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι πέραν των αντιπαραθέσεων μεταξύ αρχιτεκτόνων και αναστηλωτών, οι εργασίες στον Παρθενώνα περνάνε επίσης και στην πολιτική σφαίρα.

Αντιδρώντας στην πτώση και τον τραυματισμό ενός επισκέπτη σε αναπηρικό αμαξίδιο στις 18 Απριλίου, μέλη της αριστερής αντιπολίτευσης του Σύριζα κατήγγειλαν την επόμενη μέρα την “εργαλειοποίηση των αναγκών των ατόμων με αναπηρίες” από το Υπουργείο Πολιτισμού, μια καταγγελία που ήρθε να προστεθεί και σε προηγούμενες για έλλειψη διαφάνειας του έργου ή ακόμη και για την επιλογή μιας μαρμάρινης επιγραφής αντί μιας παραδοσιακής πινακίδας για να απαθανατοποιήσει την ολοκλήρωσή του.

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Simon Cherner – Athènes : déchirements autour des nouveaux sentiers en béton de l’Acropole

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή η ζωγράφος Τζένη Δρόσου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: