Άνοιξαν συμβολικά τα μαγαζιά χωρίς πελάτες στην Πάτρα: Κυβερνητική έκκληση για υπομονή και τήρηση κανόνων

Γυναίκα περπατάει έξω από κατάστημα στην Γλυφάδα,τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021. Στιγμιότυπα από την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων λιανικής στην Γλυφάδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Όπως είχαν προαναγγείλει, οι έμποροι της Πάτρας, άνοιξαν σήμερα το πρωί τα καταστήματά τους και τον φωτισμό, χωρίς όμως προσωπικό και χωρίς να εξυπηρετούν τους καταναλωτές, σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας για την απόφαση να παραμείνει κλειστή η αγορά λόγω επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου.

Η απόφαση, ως γνωστόν, ισχύει και για Θεσσαλονίκη και Κοζάνη.

Μετά τις χθεσινές κυβερνητικές επαφές με τοπικούς παράγοντες και χωρίς να αλλάξει τίποτε στην κυβερνητική απόφαση, σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους εμπόρους των περιοχών αυτών να τηρήσουν τους κανόνες και να επιδείξουν υπομονή.

«Θέλω να κάνω έκκληση σε όλους σε Αχαΐα, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη να τηρήσουν τους κανόνες. Δεν μπορεί να υπάρξει ένας αστυνομικός δίπλα σε κάθε πολίτη. Δεν μπορεί να είναι δίπλα σε κάθε καταστηματάρχη και να του πούμε μπορείς να ανοίξεις ή να μην ανοίξεις. Θα πρέπει όλοι να κάνουμε υπομονή, ξέρω ότι έχει κουράσει αυτή η λέξη, αλλά αυτό πρέπει να γίνει».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι: «Καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός δεν θέλει να κρατά κλειστά τα καταστήματα. Υπάρχει μια επιτροπή επιστημόνων που έχει ένα μοντέλο το οποίο ακολουθεί. Την Τετάρτη έβγαλαν μια απόφαση και την Παρασκευή είδαν από τα κρούσματα, την τάση που υπήρχε και τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ ότι δεν έπρεπε να λειτουργήσει το λιανεμπόριο σε ορισμένες περιοχές»,

«Σήμερα που λέει η επιτροπή πρέπει να μην ανοίξει σε αυτές τις περιοχές, γιατί το σύστημα δεν μπορεί να αντέξει την κατάσταση, τι πρέπει να κάνουμε; Πριν από μήνες, δεν υπήρχε εισήγηση της επιτροπής για το λιανεμπόριο στην Θεσσαλονίκη, πήρε απόφαση η Κυβέρνηση και πάλι μας κατέκριναν. Τώρα τι πρέπει να κάνουμε; Να μην ακούσουμε την Επιτροπή; Ουδέποτε η Κυβέρνηση έχει απορρίψει εισήγηση της Επιτροπής για κλείσιμο δραστηριοτήτων», προσέθεσε ο κ. Παπαθανάσης.

Όπως σημείωσε ο ίδιος «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Επιτροπή ως ένα σώμα. Ακούμε ότι ορισμένα μέλη της έχουν άλλες απόψεις, αλλά εμείς πρέπει να ακούσουμε την εισήγηση της Επιτροπής ως σύνολο. Αν εμείς δεν ακούγαμε την Επιτροπή και ανοίγαμε το λιανεμπόριο και σε αυτές τις περιοχές και γέμιζαν οι εντατικές και αυξάνονταν τα κρούσματα, τι θα γινόταν;».

Ακόμη, ανέφερε ότι «σημασία δεν έχει ποιο υπουργείο κάνει εισήγηση στην Επιτροπή για κάποια δραστηριότητα, αλλά η εισήγηση που κάνει η επιτροπή προς την κυβέρνηση».

Στην συζήτηση παρενέβησαν έμποροι από την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, λέγοντας ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας θα ανοίξουν σήμερα τα καταστήματα τους κανονικά, δίχως όμως να εξυπηρετήσουν πελάτες, ενώ παράλληλα έκαναν νέα έκκληση στην κυβέρνηση για αναθεώρηση των αποφάσεων που αφορούν το λιανεμπόριο στις περιοχές τους και στην Κοζάνη.

Ο κ. Παπαθανάσης απάντησε ότι θα πρέπει όλοι να δείξουν υπεύθυνη στάση και ότι «η κυβέρνηση δίνει χρήματα για να στηρίξει τους επαγγελματίες και να θωρακίσει τις θέσεις εργασίας. Αυτό δεν έπρεπε να κάνει; Έτσι και τώρα θα υπάρξει έκτακτη στήριξη για όλες τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές τον Απρίλιο».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη NEWS GOOGLE

Σταϊκούρας: Νέο πακέτο στήριξης για επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές τον Απρίλιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: