Ανοίγει η ψαλίδα της αεροπορικής υπεροχής: Tο χάσμα με την Τουρκία δείχνει το ασύγκριτο της Πολεμικής Αεροπορίας

Δεν είναι λίγες οι αναφορές και οι καταγραφές αεροπόρων τουρκικών αεροσκαφών που είτε χρησιμοποιούν chaff & flares κατά τις αερομαχίες με τους Έλληνες διώκτες τους στον Ελληνικό ουρανό, είτε αποπροσανατολίζονtαι αναζητώντας το αεροπορικό τους ζευγάρι, είτε φωνάζουν με αγωνία ψάχνοντας στον ορίζοντα να βρουν το άλλο αεροσκάφος και να το ακολουθήσουν. Πηγή εικόνας: Ιστοσελίδα Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (https://www.hvkk.tsk.tr/)




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Οι ενδείξεις που υπήρχαν στο αεροπορικό επιτελείο για την ένδεια στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική πολεμική αεροπορία, είχαν φανεί ήδη μέσω των προγραμματισμένων αλλά και των έκτακτων ασκήσεων που πραγματοποιούσαν, νότια από τα FIR Αθηνών…

Τότε που η TuAF προπαγάνδιζε πως μπορεί να υποστηρίξει αεροπορικές επιχειρήσεις στη Λιβύη και να συνοδεύει KC-135 με λιγοστά αεροσκάφη ν’ αποτελούν την ασπίδα του στόχου υψηλής αξίας, όπως είναι το ιπτάμενο τάνκερ.

  • Ενάμιση περίπου χρόνο μετά, τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης αναζητούν τα «μυαλά» που θα βοηθήσουν την τουρκική αεροπορική βιομηχανία να χτίσει το δικό της αεροσκάφος 5ης γενιάς, ύστερα από το στραπάτσο της αποβολής από το πρόγραμμα του F-35.

Ακόμη κι αν η προσπάθεια αυτή δεν σταματήσει στις μικρές ή μεγάλες αγγελίες των εφημερίδων, κάτι τέτοιο για να σταθεί θα περάσουν δεκαετίες δοκιμών καθώς το μαχητικό 5ης γενιάς με χαρακτηριστικά stealth, δεν είναι Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, στα οποία ομολογουμένως η γείτονα έχει κάνει άλματα στο μέλλον…

  • Και μπορεί η Άγκυρα να στρέφεται πλέον νομικά κατά των Ηνωμένων Πολιτειών για την έξωση από το μαχητικό 5ης γενιάς, αλλά αυτή είναι μια άλλη διαδικασία που σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με τη διατήρηση της αεροπορικής μαχητικής ικανότητας, η οποία οδεύει όλο και περισσότερο στο ναδίρ.

Σε σχέση μάλιστα με την προηγούμενη χρονιά που μπορεί να θεωρηθεί ασύγκριτη στην πρόκληση των υπερπτήσεων, σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στον Ελληνικό ουρανό, το 2021 έχει κάνει ποδαρικό με στοιχεία που μαρτυρούν ότι τ’ αγκάθια που έχει στα χέρια της η τουρκική πολεμική αεροπορία είναι πολλά και της ανοίγουν διαρκώς πληγές.

  • Οι μικροί αριθμοί και τα chaff & flares

Το μοναδικό αγκάθι που αφορά την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι η ημιμάθεια και η απειρία που συνοδεύουν στις εξόδους τους στον ουρανό του Αιγαίου τους Τούρκους αεροπόρους οι οποίοι δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν κατακλειστεί από πανικό κατά τη διάρκεια των καταδιώξεών τους από τα «μπλε φτερά».

Εκεί είναι που το Ελληνικό αεροπορικό Επιτελείο εφιστά την προσοχή στα δικά του γεράκια μιας και τα τουρκικά chaff & flares δίνουν και παίρνουν συχνά στις κλειστές αερομαχίες και στο στρίμωγμα που αισθάνονται οι εναέριοι εισβολείς.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι νευρικοί γείτονες δεν φροντίζουν να κάνουν την παρουσία τους αισθητή στο FIR Αθηνών, αλλά το πράττουν με πολύ μικρούς αριθμούς αεροσκαφών, κάτι που δείχνει αρκετά στο αεροπορικό Επιτελείο.

  • Βεβαίως δυο οπλισμένα αεροσκάφη είναι αρκετά ώστε να γράψουν τον ημερήσιο αριθμό παραβιάσεων που θέλει να έχει το τουρκικό Επιτελείο, αλλά όλες οι προηγούμενες χρονιές ήταν από εκείνες που η τουρκική αεροπορία επιχειρούσε να δείξει στοιχεία αεροπορικής υπεροχής.
  • Μιας υπεροχής, που έχει πάει εδώ και καιρό «περίπατο» αφού τα συσσωρευμένα κάτω από το χαλί προβλήματα, δεν επιτρέπουν πλέον τους αεροπορικούς λεονταρισμούς που έκανε στο παρελθόν η γείτονα.

Οι διώξεις από το αποτυχημένο πραξικόπημα, το σφυροκόπημα των ΗΠΑ τόσο με τα F-35, όσο και με την κάνουλα των αναλώσιμων για τον αεροπορικό στόλο των 235 μαχητικών, η απειρία που δεν λέει παρά τα χρόνια να μετατραπεί σε εμπειρία στους νέους ιπταμένους, η οικονομική δυσπραγία, η πανδημία, είναι στοιχεία που έχουν συνθέσει μια εικόνα αεροπορικής ανεπάρκειας της Τουρκίας.

  • Η πικρή παραδοχή της Ελληνικής αεροπορικής υπεροχής

Το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα έχει ανακοινώσει ότι εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις κατά τρομοκρατών στο Β. Ιράκ και είχε να εμφανιστεί από τον Ιούλιο του περασμένου έτους όταν τα F-16 της είχαν μετασταθμεύσει στο Αζερμπαϊτζάν για να πάρουν μέρος σε άσκηση με τις ένοπλες δυνάμεις του Μπακού.

Και μπορεί το Πακιστάν να βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας και αεροπορικά να έχει βοηθήσει τη γείτονα με την αποστολή εκπαιδευτών στην πολεμική αεροπορία, αλλά η Άγκυρα δεν κατάφερε να στείλει ούτε καν Αξιωματικό παρατηρητή στο Ισλαμαμπάντ.

  • Ο σκεπτικισμός στο τουρκικό Επιτελείο δεν κρύβεται ακόμη κι όταν εισβάλουν παράνομα τα F-16 στον Ελληνικό ουρανό καθώς παρατηρούν οι Αξιωματικοί της γείτονος ότι απλές τακτικές αερομαχιών είναι υπέρ αρκετές για την άμεση εκδίωξη των τουρκικών αεροσκαφών.

Και από την άλλη πλευρά η διεθνής αναγνώριση και η ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι συνεχής από όλες τις συμμαχικές χώρες της Δύσης αλλά και της Ανατολής.

Η αεροπορική υπεροχή με τον στόλο που διαθέτει τώρα η Πολεμική Αεροπορία είναι δεδομένη και οι Τούρκοι Ανώτατοι αντιλαμβάνονται πως αυτή η ψαλίδα απ’ εδώ και πέρα μόνο θ’ ανοίγει και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να κλείσει.

Από τη μια πλευρά τα δεδομένα υπό ένταξη RAFALE, η πλήρης αναβάθμιση του οπλοστασίου της HAF, η αναβάθμιση σε VIPER των F-16 κι από την άλλη το Ελληνικό F-35 αφού στην Πολεμική Αεροπορία σημειώνουν οι Επιτελείς ότι αποτελεί μονόδρομο στο μέλλον…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Ευρωπαϊκή «σφήνα» στην Αμερικανική LOA: Aξιολογήσεις των Ολλανδικών φρεγατών Μ και σύνταξη λίστας στα τέλη Μαΐου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: