Αδύνατον να προβλεφθεί τι θα γίνει στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων λέει ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι

Αφγανός κρατούμενος φεύγει μετά την απελευθέρωσή του από μια φυλακή του Αφγανιστάν, 28 Απριλίου 2021. EPA, JALIL REZAYEE




Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μάιλι, δήλωσε πως είναι αδύνατον να προβλέψει το μέλλον του Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, κάνοντας λόγο για έναν κίνδυνο «πτώσης της Καμπούλ», αλλά διαβεβαιώνοντας ότι αυτό «δεν είναι μια αναπόφευκτη κατάληξη».

«Υπάρχει μια σειρά πιθανών εκβάσεων, κάποιες πολύ άσχημες, κάποιες όχι τόσο άσχημες», είπε ο ανώτατος στρατιωτικός σε ένα συνέδριο που διοργανώθηκε από το think tank Ινστιτούτο Μακέιν.

«Στο χειρότερο σενάριο, έχουμε μια κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης, μια κατάρρευση του αφγανικού στρατού, έχουμε έναν εμφύλιο πόλεμο, μια ανθρωπιστική καταστροφή που έρχεται μαζί του, και μετά την πιθανή επιστροφή της αλ Κάιντα», είπε ο Μάιλι, μιλώντας δημόσια για πρώτη φορά από τότε που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πλήρη απόσυρση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν με καταληκτική ημερομηνία την 11η Σεπτεμβρίου 2021.

«Από την άλλη πλευρά, έχουμε έναν ισχυρό στρατό 350.000 ανδρών», σημείωσε. «Σήμερα υπάρχει μια αφγανική κυβέρνηση και εδώ και καιρό εκτελεί επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν».

«Επομένως, η πτώση της Καμπούλ δεν είναι μια αναπόφευκτη κατάληξη», ανέφερε, σε ένα παραλληλισμό με την πτώση της Σαϊγκόν λίγες ώρες μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Βιετνάμ το 1975.

«Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών εκβάσεων και σήμερα είμαι διστακτικός να στοιχηματίσω» συμπλήρωσε. «Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Οι ΗΠΑ διέταξαν χθες Τρίτη την αποχώρηση του μη απαραίτητου προσωπικού από την πρεσβεία τους στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, επικαλούμενες αυξημένες απειλές καθώς ο αμερικανικός στρατός ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.

Η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να αποσύρει το σύνολο των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου, την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2001 που οδήγησαν την Ουάσιγκτον να επέμβει στο Αφγανιστάν και να ανατρέψει το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

 

Παραιτείται από την κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας αλλά και από την ηγεσία του κόμματός της η Αρλίν Φόστερ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: