Ξηλώνουν το lockdown με «πολιτικά» κριτήρια: Αλλαγές από το Σαββατοκύριακο

File photo: Kλειστό κατάστημα εστίασης ANA-MPA/EVANGELOS BOUGIOTIS μέσω ΚΥΠΕ




Το πράσινο φως για σταδιακή άρση του lockdown αναμένεται να δώσουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι λοιμωξιολόγοι στην αυριανή συνεδρίασή τους.

Η εν αναμονή θετική απόφαση μοιάζει παράδοξη δεδομένου ότι χθες, κρούσματα και διασωληνωμένοι σημείωσαν τις υψηλότερες τιμές τους.

Φαίνεται όμως πως αυτό που πρυτανεύει είναι να βρεθεί μία ισορροπία ανάμεσα στην επανέναρξη περισσότερων δραστηριοτήτων και στην ανάγκη αποσυμπίεσης της πίεσης και της δυσαρέσκειας των πολιτών.

Άλλωστε γενική είναι η πεποίθηση ότι η τελευταία περίοδος του lockdown δεν χαρακτηρίστηκε από τα ύψιστα επίπεδα εφαρμογής.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου που επικαλείται το Εθνος, η ειδική επιτροπή «θα κάνει αξιολόγηση των μέτρων και θα εξετάσει σε ποια χρειάζονται αλλαγές, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των πολιτών και ιδίως την κόπωσή τους ύστερα από ένα έτος μάχης με την πανδημία.

Με άλλα λόγια, από την κυβέρνηση τη δεδομένη στιγμή αντιλαμβάνονται ότι το ενδεχόμενο παράτασης ενός lockdown είναι δώρον – άδωρον από τη στιγμή που στο «παιχνίδι» μπαίνει η κούραση των πολιτών, με αποτέλεσμα επί της ουσίας το lockdown να ισχύει μόνο στα «χαρτιά

Αλλαγές από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο

Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα, από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αναμένεται να υπάρξει χαλάρωση στο πλαίσιο που αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Κυβέρνηση και ειδικοί προσανατολίζονται στο να εξισώσουν την ώρα εκκίνησης της απαγόρευσης με τις καθημερινές και να ξεκινά δηλαδή στις 21:00 αντί για τις 19:00 που ισχύει τώρα. Η απόφαση υπαγορεύεται και από το γεγονός ότι η ημέρα μεγαλώνει και η εβδόμη απογευματινή ως ώρα έναρξης της απαγόρευσης είναι ασφυκτική για τους πολίτες.

Δεύτερη αλλαγή που αναμένεται να εγκριθεί, είναι η χρήση του 6 στα SMS στο 13033 το οποίο τώρα αφορά μόνο μετακινήσεις που γίνονται πεζή. Στο βασικό σενάριο, λοιπόν, είναι πιθανόν να επιτραπεί στους πολίτες να μετακινούνται και σε άλλες περιοχές εκτός οικείου δήμου τους προκειμένου να αθληθούν.

Παράλληλα, από Δευτέρα 22 Μαρτίου είναι πιθανόν να δούμε και μία επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας καθώς συζητείται να επιτραπεί η λειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.

Ερχεται το 13032

Γρίφος πάντως παραμένει το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Το σενάριο της 29ης Μαρτίου δεν έχει αποκλειστεί, «πιέζεται» όμως από την έκρηξη στα νούμερα των κρουσμάτων αλλά και από τη πρότερη τραυματική εμπειρία των αρχών του χρόνου όταν λίγες μέρες μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου η πορεία της πανδημίας άλλαξε επί τα χείρω.

Εάν τελικά προκριθεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, τότε θα υπάρξει η εφαρμογή του 13032 και του click away. Όσον αφορά την αδειοδότηση και τη διάρκεια των αγορών, οι πολίτες θα μπορούν να στείλουν κενό SMS στο 13032 μόνο μία φορά την ημέρα, προκειμένου να επισκεφθούν ένα κατάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, εάν η πορεία των κρουσμάτων είναι σε θετική κατεύθυνση το επόμενο βήμα θα αφορά στο να επιτραπεί η είσοδος των πολιτών στα καταστήματα. Στον σχεδιασμό αυτό εξετάζονται δύο σενάρια, είτε αυτό του click inside είτε αυτό του να μπει περιορισμός στους πελάτες που βρίσκονται μέσα στα καταστήματα βάσει των τετραγωνικών.

Προς Απρίλιο τα σχολεία

Τέλος όσον αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων, οι σκέψεις της κυβέρνησης είναι αυτά να ανοίξουν τις πρώτες ημέρες του Απριλίου, χωρίς να έχει προσδιοριστεί αν θα ανοίξουν σε όλες τις βαθμίδες ή τμηματικά. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με δηλώσεις την Τετάρτη, προανήγγειλε την παράταση της σχολικής χρονιάς τον Ιούνιο, ενώ οι Πανελλαδικές θα διεξαχθούν στην προγραμματισμένη ημερομηνία τους.

Με πληροφορίες από Εθνος, Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε τo HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Έκτακτο σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ, που δεν αντέχει άλλο: Ο αριθμός των κρουσμάτων προκαλεί σοκ στους ειδικούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: