Τραγωδία χωρίς τέλος: 265.411 νεκροί στη Βραζιλία και πάνω από 11 εκατ. μολύνσεις λόγω του Covid-19

Άνθρωποι στο Σάο Πάολο περπατούν στους δρόμους εν μέσω της άνευ προηγουμένου πανδημίας. EPA, SEBASTIAO MOREIRA




Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη Βραζιλία ξεπέρασε χθες τα 11 εκατομμύρια, με τη χώρα να γίνεται η τρίτη στον κόσμο που ξεπερνά το φράγμα αυτό, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κυβέρνησή της.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 80.508 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 11.019.344.

Το ίδιο διάστημα υπέκυψαν 1.086 ασθενείς με την COVID-19 —πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που έχει ανακοινωθεί οποιαδήποτε Κυριακή αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία—, με τον εθνικό απολογισμό θυμάτων να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 265.411 νεκρούς.

Το σύστημα των νοσοκομείων της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής καταρρέει, εν μέσω της εξάπλωσης με ραγδαίο ρυθμό του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού P1, που χαρακτηρίζεται πιο μεταδοτικό και πιο θανατηφόρο.

Στις πολιτείες Μάτου Γκρόσου, Σάντα Καταρίνα, Παρανά και Χίου Γκράντε ντο Σουλ, η πληρότητα των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκεται πλέον στο 100% και ουρές ασθενών περιμένουν να αδειάσει ένα κρεβάτι.

Οι κυβερνήσεις αυτών των πολιτειών ζητούν οι υπόλοιπες να δεχθούν να διακομίζονται σε δικά τους νοσοκομεία ασθενείς με την COVID-19.

Στην πολιτεία Σαν Πάουλου, την πολυπληθέστερη της χώρας, το επίπεδο πληρότητας των κλινών των νοσοκομείων ανέρχεται σε 80%. Η πολιτειακή κυβέρνηση ετοιμάζεται να στήσει νοσοκομείο εκστρατείας στην ομώνυμη πρωτεύουσα.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 10.104 θάνατοι και 421.604 μολύνσεις. Και στις δύο περιπτώσεις, πρόκειται για ρεκόρ σε εβδομαδιαία βάση.

  • Νικαράγουα: Η χώρα παρέλαβε 200.000 δόσεις εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, δωρεά της Ινδίας

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι η χώρα παρέλαβε 200.000 δόσεις του εμβολίου Covishield για τον νέο κορονοϊό που της προσέφερε η Ινδία, εξέλιξη που θα της επιτρέψει να διευρύνει το πρόγραμμα ανοσοποίησης που άρχισε πρόσφατα αξιοποιώντας μια παρτίδα δόσεων του ρωσικού εμβολίου, του Sputnik V.

Ο πρόεδρος της χώρας Ντανιέλ Ορτέγα και η σύζυγός του αντιπρόεδρος Ροσάριο Μουρίγιο απηύθυναν ευχαριστήρια επιστολή στον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

Με τις δόσεις αυτές το υπουργείο Υγείας θα μεγεθύνει τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα εμβολιασμού που άρχισε τη 2η Μαρτίου, με την προτεραιότητα να δίνει σε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στον εμβολιασμό του 55% του πληθυσμού της Νικαράγουας μέσα στη χρονιά.

Κατά τα επίσημα δεδομένα, η Νικαράγουα των 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 174 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 6.489 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Όμως το Παρατηρητήριο Πολιτών, μη κυβερνητική οργάνωση που θεωρείται προσκείμενη στην αντιπολίτευση και ίδρυσε δίκτυο γιατρών, κάνει λόγο για 2.997 θανάτους επί συνόλου 13.209 μολύνσεων.

Η Νικαράγουα είναι η μόνη χώρα της περιφέρειας της κεντρικής Αμερικής όπου οι αρχές δεν επέβαλαν περιοριστικά μέτρα για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, ούτε έκαναν εκτενώς τεστ για να εκτιμηθεί η εξέλιξη της πανδημίας, αντίθετα ενεθάρρυναν τη συνέχιση των αθλητικών δραστηριοτήτων και του τουρισμού.

  • Κολομβία: 91 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 3.400 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.411 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τους 2.276.656.

Άλλοι 91 θάνατοι ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στους 60.503 νεκρούς, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε σημειώνει ότι στην πρώτη φάση του Εθνικού Σχεδίου Εμβολιασμού χορηγήθηκαν 296.240 δόσεις. Σκοπεύει να προχωρήσει στην ανοσοποίηση 35 εκατ. και πλέον πολιτών της χώρας εντός του 2021.

Πληροφορίες από AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σαν Πάουλου, Brazil – Μανάγκουα, Nicaragua – Μπογοτά, Colombia

Ο κορωναϊός σαρώνει το Μεξικό, την Κούβα και τη Χιλή: Χιλιάδες νεκροί και εκατομμύρια κρούσματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: