Το “εκρηκτικό” ξεκίνημα του Προέδρου Μπάιντεν: Θα αντέξει μέχρι τέλους τις προκλήσεις Ρωσίας και Κίνας;

File photo: Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομιλεί με τους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο από ένα Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ 21 Μαρτίου 2021. EPA/Yuri Gripas/ POOL




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Από τη πρώτη στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, κατέστησε σαφές ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας θα αλλάξει δραματικά.

Οι πρώτες τηλεφωνικές επαφές που είχε με την Ρωσία και την Κίνα, μας προϊδέασαν για το τι θα ακολουθήσει, όχι όμως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο κύριος λόγος που ο Μπάιντεν ξεκινάει “εκρηκτικά” τη θητεία του στο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής είναι γιατί κατάφερε να βγει πρώτα νικητής από δύο πολύ σημαντικά εσωτερικά μέτωπα:

* Την ψήφιση του οικονομικού πακέτου διάσωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας από το Κογκρέσο, και δεύτερον την τήρηση της υπόσχεσης ότι εντός των πρώτων εκατό ημερών της προεδρίας του θα έχουν εμβολιαστεί εκατό εκατομμύρια πολίτες.

Αν και αρχικά οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ισχυρού άνδρα των Δημοκρατικών χαρακτηρίστηκαν υπερβολικά φιλόδοξες, εν τέλει κατάφερε να πετύχει τους στόχους του.

Έτσι λοιπόν, έχοντας διαχειριστεί προς το παρόν, με επαγγελματικό τρόπο την κρίση του κορωναϊού, τώρα προχωράει στην κάλυψη του “χαμένου εδάφους” στη διεθνή σκηνή.

Η αλήθεια είναι ότι η προεδρία Τραμπ μπορεί να μην έκανε πολέμους όπως καυχιούνται οι Ρεπουμπλικάνοι, άλλα έδωσε γερό πάτημα στους εχθρούς της Αμερικής και του ΝΑΤΟ.

  • Ο Τζο Μπάιντεν, βλέποντας την Ρωσία και την Κίνα να προχωρούν σε συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να δρουν εις βάρος της Δύσης, προχωράει στο πιο κρίσιμο πολιτικό μπρα ντε φερ όλων των εποχών.

Το θέμα όμως είναι αν θα αντέξει.

Και δεν το λέω λόγω της ηλικίας του, αλλά γιατί μονάχα η εμπειρία ενός ηγέτη δεν είναι αρκετή για να αναχαιτίσει τις ορέξεις δύο υπερδυνάμεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται εγκλωβισμένη στα δικά της προβλήματα και είναι εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από τις κινεζικές επενδύσεις. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ποντάρουν προς το παρόν σε μια Ένωση που δεν μπορεί να τα βρει καλά καλά με τον εαυτό της, πόσο μάλλον στην εξωτερική πολιτική.

Για αυτό το λόγο, ο πρόεδρος Μπάιντεν δίνει έμφαση σε πιο παραδοσιακούς συμμάχους της Αμερικής, όπως η Αυστραλία, η Ινδία και η Ιαπωνία. Το λεγόμενο “Quad” (Quadrilateral Security Dialogue), συνεδρίασε διαδικτυακά πριν από λίγες ημέρες στον Λευκό Οίκο και τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα παραπάνω. Βέβαια αυτό το “μικρό ΝΑΤΟ” συμφώνησε πως δεν έχει σκοπό να τα βάλει με την Κίνα αλλά εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις βλέψεις του Πεκίνου και τις εγκληματικές ενέργειές απέναντι στις μειονότητες. Για την ώρα αυτό είναι αρκετό για την Ουάσιγκτον.

Ο εκνευρισμός της Κίνας

Ο Τζο Μπάιντεν κάνει αισθητή την παρουσία του στην Ανατολική Ασία και την Ωκεανία, γεγονός που ενοχλεί ακόμη πιο πολύ την Κίνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε τις πρώτες του επισκέψεις στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα ενώ ο Υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν ταξίδεψε στην Ινδία.

Επίσης ο κ. Μπλίνκεν συναντήθηκε για πρώτη φορά με Κινέζους αξιωματούχους στο παγωμένο Άνκοραντζ της Αλάσκα. Το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν ήταν καθόλου καλό εξαρχής καθώς οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕξ ότι η Κίνα απειλεί την παγκόσμια σταθερότητα αλλά και οι κυρώσεις της τελευταία στιγμής που επιβλήθηκαν από την Ουάσιγκτον, έκαναν τους απεσταλμένους του Πεκίνου να βγουν από τα ρούχα τους.

  • Παρόλα αυτά η τακτική της προεδρίας Μπάιντεν να πιάσει από τον “γιακά” τον κομμουνιστικό “Φρανκεστάιν” της Κίνας, στην παρούσα φάση είναι μια άψογη τακτική διότι κόβει τον αέρα και την αλαζονεία του Πεκίνου, που λειτουργεί με τρόπους μαφίας.

Ας μην ξεχνάμε τα ψεύτικα στοιχεία που έδωσε στον ΠΟΫ για την πανδημία, τις σφαγές των Ουιγούρων στην Σιντζιάγνκ, την φίμωση των αντιφρονούντων και τον ύπουλο τρόπο με τον οποίο διείσδυσε στη Δύση, με το “βρόμικο” χρήμα, φτάνοντας σε σημείο να ελέγχει το 40% του παγκόσμιου εμπορίου.

 Σκηνικό ψυχρού πολέμου με τη Ρωσία

Όσον αφορά τη Ρωσία και το σκηνικό του “Ψυχρού Πολέμου” που πάει να δημιουργηθεί, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η σημερινή Μόσχα δεν διαφέρει σε πολλά με την ΕΣΣΔ.

Η τακτική της απέναντι στις πρώην σοβιετικές επαρχίες είναι ίδια και χειρότερη. Το ίδιο και οι προσπάθειες εμπλοκής στα εσωτερικά άλλων χωρών μέσα από κυβερνοεπιθέσεις και εμπλοκές σε εκλογικές διαδικασίες.

Οι δηλώσεις του Μπάιντεν για τον Πούτιν και τον χαρακτηρισμό του ως “φονιά” είναι σοκαριστικές αλλά δυστυχώς και η σκληρή αλήθεια. Ειδικά αν αναλογιστούμε τι συμβαίνει στην περίπτωση του Αλεξέι Ναβάλνι και με όσους τάσσονται κατά του Ρώσου προέδρου. Συν τοις άλλοις δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τι έγινε στην Ουκρανία, όταν η Μόσχα εκτροχίασε την Ευρωπαϊκή προοπτική του Κιέβου, τους βύθισε σε πολιτικό χάος και εν τέλει έπνιξε στο αίμα έναν ολόκληρο λαό.

Τα μέτωπα όμως είναι πολλά και βρισκόμαστε μόλις στο δεύτερο μήνα της προεδρίας Μπάιντεν.

  • Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα δούμε και την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις με πιο ενεργό ρόλο στην εξωτερική πολιτική.

Ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εκατό τοις εκατό ποια θα είναι η λογική της σε αυτό το κομμάτι, όμως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί αυτή η ατζέντα ζωντανή ως το τέλος, διαφορετικά τα κλειδιά της υπερδύναμης κινδυνεύουν να αλλάξουν χέρια μια και καλή.

(*) Ο Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία και είναι Opinion Writer της Hellas Journal.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Τα πρώτα δείγματα του Μπάιντεν προκαλούν μάλλον ανησυχία σ’ όλους κι όχι μόνο σε Μόσχα και Πεκίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: