Τι …συνέβη στο Bloomberg; “Παραμιλά” για το 30ετές ελληνικό ομόλογο και την επιτυχή πορεία του ελληνικού χρέους

File photo: Finance Minister Christos Staikouras. ΑΝΑ – ΜPA/ANA – MPA/PANTELIS SAYTAS




Στη στήλη Bloomberg Opinion, δημοσιεύθηκε θετικότατο σχόλιο για το «επίτευγμα-ορόσημο στην πορεία αποκατάστασης της ελληνικής αγοράς, της έκδοσης του 30ετούς ομολόγου».

Το κείμενο του Marcus Ashworth φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα προσφέρει αχτίδα ηλίου για την Ευρώπη» και τον υπότιτλο «Η Αθήνα μπορεί να παλεύει με την πανδημία, όμως μόλις εξέδωσε 30ετές ομόλογο σε αξιοπρεπή τιμή. Καλά νέα για το κόστος δανεισμού της Ε.Ε.».

Όπως σημειώνεται, το πρόσφατο παγκόσμιο άλμα στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, που πυροδοτήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, προκάλεσε την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα και των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών, δεδομένης της ανάγκης διατήρησης του κόστους δανεισμού σε χαμηλό επίπεδο, τη στιγμή που η Ευρώπη αγωνίζεται να εξέλθει από την κρίση της πανδημίας. Η ελληνική επιτυχία, όπως τονίζεται, θα συμβάλει στον καθησυχασμό αυτών των φόβων.

Στη συνέχεια, περιγράφεται η επιτυχής πορεία του ελληνικού χρέους, κατά το διάστημα της παγκόσμιας αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων (Ιαν. 2020 – Ιαν. 2021), με αποτέλεσμα, όπως σημειώνεται, η Ελλάδα να έχει πλέον δυνατότητα συμμετοχής και στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και στο πρόγραμμα εξαγορών. Αυτό αυξάνει τη ρευστότητα και ενισχύει τη ζήτηση. Η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να καταλήξει να αγοράσει το ήμισυ των εκδόσεων των 30ετών στη δευτερογενή αγορά.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος ενδέχεται να αναδυθεί αργά από την κρίση, κατόπιν προγράμματος διάσωσής του από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Η Τράπεζα Πειραιώς, ένας από τους μεγαλύτερους εγχώριους δανειστές, ανακοίνωσε (17/3) αξιοπρεπή αποτελέσματα και ετοιμάζεται να πουλήσει έως και 1 δισεκατομμύριο ευρώ μετοχών τον επόμενο μήνα ως μέρος της συγκέντρωσης κεφαλαίων 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει μια συνθετική τιτλοποίηση του -πρώτου για τα ελληνικά δεδομένα- βιβλίου εταιρικών δανείων μικρού έως μεσαίου μεγέθους.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι και σε άλλες χώρες της ΕΕ υπάρχουν πολλά υποσχόμενα σημάδια για όσους θέλουν να συγκεντρώσουν κεφάλαια. Η Λετονία, για παράδειγμα, εξέδωσε 10ετές ομόλογο αυτή την εβδομάδα με κουπόνι 0% (λόγω της χαμηλότερης τιμής έκδοσης αποδίδει 10 μονάδες βάσης).

Η Γαλλία πούλησε άνετα πράσινα ομόλογα 7 δις ευρώ, 23ετούς διάρκειας, υποδηλώνοντας το ενδιαφέρον για ομόλογα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Αναφορά γίνεται και στο ευρωπαϊκό SURE, το 15ετές ομόλογο για τη στήριξη της απασχόλησης, για το οποίο η ζήτηση ανήλθε στα 86 δις ευρώ, καθώς και στην προοπτική έκδοσης ομολόγου για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους 750 δις ευρώ.

Οι επενδυτές, καταλήγει ο συντάκτης, θα θελήσουν να δουν απόδοση των χρημάτων αυτών, το συντομότερο δυνατό, με σκοπό να υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας της Ένωσης. Εν τω μεταξύ, η ανανεωμένη δέσμευση της ΕΚΤ στο πρόγραμμα στήριξης της πανδημίας φαίνεται να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τώρα η ΕΕ χρειάζεται απλώς να διαθέσει περισσότερα εμβόλια. 

ΠΗΓΗ: Bloomberg, Marcus Ashworth – Greece Provides One Ray of Sunshine for Europe

Η Morgan Stanley προειδοποιεί για το ενδεχόμενο να χαθεί και η επικείμενη τουριστική σεζόν στην Ευρώπη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: