Τι είπε ο Κουφοντίνας στη γιατρό του; “Θυμόμαστε και το αίμα, τόσο πολύ αίμα”, απαντούν οι συγγενείς των νεκρών…

Μικροένταση δημιουργήθηκε μεταξύ αστυνομικών και μελών της πρωτοβουλίας 1000+ δικηγόρων και νομικών κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας και καταδικασμένο για την συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα στο Σύνταγμα, Αθήνα, , Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




«Δεν θέλω να πεθάνω αλλά έτσι που είναι η κατάσταση δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια που είπε ο εκτελεστής της 17 Νοέμβρη, Δημήτρης Κουφοντίνας στη γιατρό Κατερίνα Ντουζέπη

Η αναισθησιολόγος εντατικολόγος, Κατερίνα Ντουζέπη, μιλώντας στο ΕΘΝΟΣ και στη συνάδελφο Βάσω Ασμανίδου, τονίζει ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος κάνει απεργία πείνας εδώ και 53 ημέρες και απεργία δίψας εδώ και λίγες μέρες, είναι φανερά καταβεβλημένος αλλά έχει αποφασίσει να συνεχίσει την απεργία πείνας και δίψας, ακόμη κι αν αυτό τον οδηγήσει στον θάνατο..

«Δεν θέλω να πεθάνω, αλλά δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή», επαναλαμβάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας στη γιατρό της επιλογής του, η οποία τον επισκέφθηκε χθες, Κυριακή (28/2), στο νοσοκομείο Λαμίας, έπειτα από δική του επιθυμία.

Η γιατρός, Κατερίνα Ντουζέπη, ενημέρωσε τον Δημήτρη Κουφοντίνα για τις πολιτικές εξελίξεις και την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για τον ίδιο, με τον «Λουκά» της «17 Νοέμβρη» να δηλώνει αποφασισμένος ακόμη και να πεθάνει αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του για μεταφορά στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με την γιατρό, ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζήτησε να ενημερωθεί για βασικά ιατρικά θέματα, όπως οι επιπτώσεις που θα έχουν στον οργανισμό του οι απεργίες πείνας και δίψας. Η γιατρός, όπως αναφέρει στο ethnos.gr, του εξήγησε τους κινδύνους που υπάρχουν, ειδικά από την απεργία δίψας.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, όπως επανέλαβε η γιατρός, δήλωσε ότι δεν θέλει να γίνει βάρος σε κανέναν, κουβαλώντας βλάβες που θα επέλθουν έπειτα από μία ανάνηψη. «Αν χάσω την επαφή με το περιβάλλον, δεν θέλω να μου γίνει ανάνηψη», τόνισε ο Δημήτρης Κουφοντίνας στην αναισθησιολόγο και αυτή του την επιθυμία την έχει εκφράσει και στην οικογένειά του.

Η Κατερίνα Ντουζέπη επιβεβαιώνει ότι οι γιατροί της ΜΕΘ δεν έχουν κάνει καμιά ιατρική πράξη χωρίς τη βούληση του Δημήτρη Κουφοντίνα.

  • Συγγενείς θυμάτων: Σταμάτα την απεργία πείνας

Ομάδα συγγενών των θυμάτων της τρομοκρατίας απάντησε στον Δημήτρη Κουφοντίνα το πρωί της Κυριακής, ζητώντας από τον ίδιο να σταματήσει την απεργία πείνας και επεσήμανε σε όσους τον υπερασπίζονται και καλούν το κράτος να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του για να μην πεθάνει, να του ζητήσουν να βρει το δίκιο του στα δικαστήρια.

Παράλληλα, οι συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατίας, στην ανακοίνωσή τους, αναφέρονται στον πόνο που τους προκάλεσε, δολοφονώντας τους δικούς τους ανθρώπους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Εμείς, οι συγγενείς των δεκάδων θυμάτων του δολοφόνου, – νεκρών και τραυματιών- παρακολουθούμε όλο το τελευταίο διάστημα την υπόθεση της απεργίας πείνας του. Παρακολουθούμε την κατάσταση της υγείας του όπως τη διαβάζουμε από τα Μέσα και παρακολουθούμε και ό,τι λέγεται και γράφεται για το θέμα.

Θα θέλαμε πολύ να μην το κάνουμε. Αλλά δεν γίνεται. Κάθε μέρα ξυπνάμε και λέμε «σήμερα θα ασχοληθώ με κάτι άλλο, παιδιά, δουλειά, κάτι» και μετά κρυβόμαστε από τα παιδιά μας, από τους ανθρώπους που μας αγαπούν, τους διώχνουμε σχεδόν, για να δούμε τι κάνει ο δολοφόνος. Και την άλλη μέρα πάλι. Κάθε είδηση, κάθε ανακοίνωση ξαναζωντανεύει όλες τις μνήμες και όλο τον πόνο με τον οποίο έχουμε μάθει να συνυπάρχουμε για να έχουμε ζωή.

Θυμόμαστε τις στιγμές που ζήσαμε με τους δικούς μας και πως θα θέλαμε λίγο ακόμα, θυμόμαστε όλες τις φορές που… δεν ήταν, στα σημαντικά της ζωής μας. Θυμόμαστε και το αίμα. Τόσο πολύ αίμα. Που οι περισσότεροι από μας, επειδή είμασταν μικροί, δεν είχαμε δει ούτε στα έργα και το είδαμε για τον μπαμπά, τον γιο, το σύζυγο, τον αδερφό. Και όλες αυτές οι μνήμες πονάνε. Και μας απομακρύνουν από τους τωρινούς δικούς μας, οι οποίοι όσο και να προσπαθούν, όσο και αν μας αγαπούν, δεν μπορούν να καταλάβουν…

Και θέλουμε να πούμε μόνο τρία πράγματα:

Προς τον δολοφόνο: Παρά το γεγονός ότι δολοφόνησε τους ανθρώπους μας, τον καλούμε να υποχωρήσει από το αίτημά του και να ζήσει. Το να πεθάνει δεν θα φέρει κανέναν από τους δικούς μας πίσω.
Προς όσους καλούν το κράτος να υποχωρήσει για να μην πεθάνει ο δολοφόνος: Σας καλούμε, αντί να ζητάτε την υποχώρηση του κράτους, να ζητήσετε από το δολοφόνο να διακόψει την απεργία πείνας. Το δίκιο του, αν θεωρείτε ότι έχει, ας το βρει στα δικαστήρια.
Προς όλους: Το Κράτος Δικαίου είναι ακρογωνιαίος λίθος της έννομης τάξης. Δεν εκβιάζεται, γιατί αλλιώς δεν υπάρχει τίποτα πάνω στο οποίο να βασιστούμε όλοι εμείς, που σε αντίθεση με τον δολοφόνο, πιστεύουμε στη Δημοκρατία και τον τρόπο λειτουργίας της.
Και κάτι τελευταίο προς όλους αυτούς που κάνουν δηλώσεις και διαδηλώσεις για τον δολοφόνο: ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΤΕ ΣΑΣ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ. Αναρωτιόμαστε εάν το έχετε σκεφτεί έστω και μία φορά».

  • Η ανακοίνωση του νοσοκομείου για τον Κουφοντίνα

Σοβαρή επιδείνωση παρουσίασε το Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, η υγεία του Δημήτρη Κουφοντίνα, όπως αναφέρθηκε σε επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, όπου νοσηλεύεται.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του νοσοκομείου, που εκδόθηκε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, αναφέρονται τα εξής:

«Ενημερώνουμε ότι ο ασθενής του νοσοκομείου μας, Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος νοσηλεύεται για 11η ημέρα στην ΜΕΘ, έπειτα από 22 ημέρες παραμονής στην Παθολογική Κλινική, εμφάνισε σοβαρή επιδείνωση στην υγεία του σήμερα 27-02- 2021.

Το προσωπικό της ΜΕΘ τηρώντας απόλυτα την κείμενη Νομοθεσία, δεδομένης της επίμονης άρνησης του ασθενούς να σιτιστεί και να λάβει υγρά, σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, προβαίνει στη λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων και απαραίτητων Ιατρο – φαρμακευτικων ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών της πολυήμερης άρνησης λήψης τροφής και τελευταίως και υγρών.

Το Ιατρο – νοσηλευτικό προσωπικό συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του πάντοτε σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας προς το σκοπό της διασφάλισης της υγείας του ασθενούς με απόλυτο σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα».

  • Σχόλιο του ΚΚΕ για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον Κουφοντίνα

«Οι πράξεις του Κουφοντίνα έχουν κριθεί πολιτικά, ηθικά και νομικά με την καταδίκη του. Σήμερα όμως δεν κρίνεται αυτό, αλλά το δικαίωμα ενός κρατούμενου στη δίκαιη κι αξιοπρεπή μεταχείριση, το οποίο θυσιάζεται στο βωμό των επιλογών της κυβέρνησης που κάνει επίδειξη κρατικής πυγμής κι αναζητά άλλοθι καταστολής με τελικό αποδέκτη το λαό».

Τα παραπάνω αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον κρατούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα».

«Δεν πρόκειται να επικαλεστούμε το “κράτος δικαίου”, γιατί ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στο πλαίσιο της δικτατορίας του κεφαλαίου. Μόνη απάντηση απέναντι στο αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο, τους τρομονόμους και την καταστολή των κυβερνήσεων και της Ε.Ε., είναι η οργανωμένη εργατική-λαϊκή πάλη» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

  • Για κυνισμό στην υπόθεση Κουφοντίνα κατηγορεί την κυβέρνηση το ΜέΡΑ25

Για «κυνική κυβέρνηση» που «δεν ακούει τίποτα, γιατί κυριαρχείται από το δικό της αυταρχικό σύνδρομο και την απόφαση για εκδίκηση», κάνει λόγο ο συντονιστής της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25 Κώστας Μπιτσάνης για την υπόθεση Κουφοντίνα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπιτσάνη, η κυβέρνηση «διαπράττει έναν προμελετημένο φόνο εν ψυχρώ» και προσθέτει: «Η κοινωνία εξάντλησε τα επιχειρήματα και την απαίτησή της για Κράτος Δικαίου. Το διακύβευμα δεν ήταν οι προϋποθέσεις μετάταξης ενός κρατουμένου αλλά η ίδια η ποιότητα της Δημοκρατίας και η βασική αξία της ανθρώπινης ζωής»

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο κ. Μπιτσάνης τονίζει: «Μην ελπίζετε σε συνενόχους, συνεργούς, ή συνηγόρους. Είστε μόνοι σας σ’ αυτό το έγκλημα κατά του Κράτους Δικαίου και του Πολιτισμού. Η Δημοκρατία πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο, κ. Μητσοτάκη, αλλιώς δεν υπάρχει».

Κούρτοβικ για Κουφοντίνα: Ψεύδεται η κυβέρνηση – Εχουμε κάνει όλες τις νομικές ενέργειες

Με επιστολή της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν μπορεί να προσφύγει σε βάρος της απόφασης μεταγωγής του. Η κυρία Κούρτοβικ κάνει λόγο για ψεύδη ακόμη και για παραπλάνηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της:

«Προς κάθε ενδιαφερόμενο. Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Εδώ και δύο ημέρες με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, κυβερνητικών στελεχών, του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και “φορέων της κοινωνίας των πολιτών” (εντελώς τυχαία, στην ίδια γραμμή), εγκαλείται ο κρατούμενος, Δημήτρης Κουφοντίνας, ότι δεν έχει ασκήσει τις νόμιμες διαδικασίες για τη μεταφορά του στον Κορυδαλλό και ότι ο ίδιος διαλέγει την αυτοχειρία!

Ψεύδονται. Και οφείλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Αμέσως μετά την μεταγωγή του στον Δομοκό, ο κρατούμενος κατέθεσε στην γραμματεία αίτηση για τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με όσα πρόβλεπε ο ν. 4760/20, η οποία, όπως μας διαβεβαίωσαν από το κατάστημα, διαβιβάστηκε στο υπουργείο, την 11/1/2021 με αριθμό πρωτοκόλλου 23624.

Η αίτηση αυτή μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί. Επιπλέον, από τις 28/12/20, ο κρατούμενος έχει ζητήσει να του δοθεί αντίγραφο της απόφασης μεταγωγής, που μέχρι τότε ήξερε ότι ήταν της Γενικής Γραμματέως και όχι του αρμοδίου οργάνου, που είναι η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ). Με επιστολή της η κυρία Νικολάου δήλωσε ότι υπήρχε απόφαση της ΚΕΜ, βάσει της οποίας ο κρατούμενος είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και εν συνεχεία στο Δομοκό με δική της απόφαση και αρνήθηκε να χορηγήσει αντίγραφα.

Η δήλωση αυτή, σύμφωνα με την οποία, μέσα σε μία ώρα, είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και συνεχόμενα στον Δομοκό, ήταν αυτή που εξώθησε τον κρατούμενο στην απεργία πείνας. Αίτημα για τα αντίγραφα των αποφάσεων υποβλήθηκε από εμένα ηλεκτρονικά, ξανά, στις 17/1/21, με ρητή αναφορά στην άσκηση των νόμιμων ένδικων μέσων. Το ίδιο αίτημα απευθύνθηκε και από τον Συνήγορο του Πολίτη, στις 21/1/21, στην γνωστή του παρέμβαση στην υπόθεση.

Στις 18/2, η Γενική Γραμματέας μας απέστειλε ακριβές αντίγραφο της δικής της απόφασης, αλλά όχι και των αποφάσεων της ΚΕΜ, που επεκαλείτο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή οποιαδήποτε διαδικασία κατ’ αυτών. Η προσβολή στη Δικαιοσύνη μιας απόφασης μεταγωγής της ΚΕΜ προβλέπεται από το άρθρο 9 παρ.4 του Σωφρονιστικού Κώδικα, όταν ο κρατούμενος έχει δύο φορές αρνητική απόφαση στην αίτησή (του) για μεταγωγή (ποιος είπε ότι οι κρατούμενοι δεν ζητούν την μεταφορά τους σε άλλη φυλακή;):

όχι όταν την μεταγωγή αποφασίζει η ίδια η ΚΕΜ, αυτεπάγγελτα,
όχι πολύ περισσότερο όταν την αποφασίζει η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής,
όχι όταν το αρμόδιο Δικαστήριο, είναι το Δικαστήριο του Βόλου που είχε το θάρρος, με παρότρυνση δημόσια του σημερινού πρωθυπουργού να «σταθεί στο ύψος του» και να ανατρέψει απόφαση του Αρείου Πάγου, αυτήν του δικαίωνε το αίτημα για άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα,
όχι όταν τα αρμόδια για τις διοικητικές αποφάσεις διοικητικά δικαστήρια έχουν πλήρη άγνοια από σωφρονιστικό κώδικα και δεν έχουν ούτε το σώμα των προσβαλλόμενων αποφάσεων,
όχι όταν το Πρωτοδικείο της Λαμίας (αναρμόδιο έτσι κι αλλιώς με το νόμο), αν δεν νοιώθει κι αυτό την επιταγή ότι «πρέπει να σταθεί στο ύψος του» θα στέκει αμήχανο μπροστά στο δέος μιας πολιτικής απόφασης που αγγίζει όχι μόνον τον πρώην περιφερειάρχη του, αλλά την ίδια την κεντρική αρχή εξουσίας της χώρας τον πρωθυπουργό.

Το νέο non paper στα μέλη της Νέας Δημοκρατίας για διαχείριση της προοπτικής ενός νεκρού απεργού πείνας, με την προτροπή «να λέτε ότι δεν έχει απευθυνθεί στην Δικαιοσύνη», παραπλάνησε ακόμη και τον πρωθυπουργό. Θα έπρεπε οι επιτελείς της ομάδας προπαγάνδας να διαβάζουν το νόμο πριν τολμήσουν να τον χρησιμοποιούν, για να μην γελοιοποιούν τα στελέχη του κόμματος. Ή μήπως η κυβερνητική δικαιοκρατική άποψη του «έτσι θέλω, έτσι κάνω», υπερισχύει και νομιμοποιεί κάθε αυθαιρεσία;

Ακόμη και τη βαρβαρότητα μιας θανατικής ποινής;».

Την ανάκληση της ανακοίνωσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τον Κουφοντίνα ζητά ο Σαλάτας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: