Σήμερα αναμένονται τα πρώτα κοντέινερ: Σε σκηνές εγκαταστάθηκαν οι σεισμόπληκτοι της Θεσσαλίας

File Photo: Σπίτι που έχει υποστεί ζημιές από τον ισχυρό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, στο χωριό Μεσοχώρι στην Ελάσσονα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ




Τα διπλά Ρίχτερ που προκάλεσαν τον τρόμο στη Θεσσαλία, άφησαν πίσω τους 900 σπίτια που έχουν κριθεί μή κατοικήσιμα. Και η γη, συνεχίζει να τρέμει, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ.

Αγώνας δρόμου για την προσωρινή ανακούφιση των δεκάδων οικογενειών που βρίσκονται αντιμέτωπες και με το τσουχτερό κρύο. Έντεκα φορτηγά με βοήθεια για τους σεισμόπληκτους από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, έφτασαν στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, υπέκυψε ο 83χρονος που είχε απεγκλωβιστεί από τα ερείπια του πέτρινου σπιτιού του κατά τον πρώτο σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στη Θεσσαλία. Ο ηλικιωμένος που έχει τρία παιδιά, παρουσίασε επιδείνωση και μεταφέρθηκε από Κέντρο Υγείας στο γενικό νοσοκομείο της Λάρισας όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Δύο σεισμοί, μεγέθους 4,2 Ρίχτερ έγιναν το βράδυ, ενώ από τα 1.609 σπίτια που ελέγχθηκαν, τα 899 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα.

Αλπινιστές, με ειδικό εξοπλισμό, ανέλαβαν στο χωριό Δαμάσι να θρυμματίσουν μεγάλο βράχο από το λόφο Βίγλα, βάρους 10 τόνων, ο οποίος αποκολλήθηκε και βρίσκεται πολύ κοντά σε σπίτια. Νέα αυτοψία πραγματοποιούν άντρες της ΕΜΑΚ εκτιμώντας τους κινδύνους λόγω των μετασεισμών.

Με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Ελασσόνας τελέστηκε η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία σε σκηνή στο Δαμάσι.

Βάσει του σχεδιασμού της Περιφέρειάς Θεσσαλίας και του υπουργείου Υποδομών, προχθες κατέφθασαν τα πρώτα τροχόσπιτα στη περιοχή του Δαμασίου, ενώ συνεχίζεται η προετοιμασία των υποδομών από τους δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου ώστε να μπορέσουν να εγκατασταθούν και οι μεγαλύτεροι οικίσκοι που αναμένονται.

Επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά είχε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος ζήτησε την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για Έκτακτες Ανάγκες, ώστε να εξευρεθούν άμεσα και επιπλέον οικίσκοι προκειμένου να στεγαστούν οι εκατοντάδες σεισμοπαθείς.

Σε Δαμάσι Τυρνάβου και Μεσοχώρι, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, προχωράει και η διαδικασία κατασκευής υποδομών, ύδρευσης, αποχέτευσης, αλλά και ηλεκτροδότησης. Όταν ολοκληρωθούν οι προεργασίες από τους δήμους, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, στις περιοχές θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 100 οικίσκοι και τροχόσπιτα.

Μακρή: Δεν θα λειτουργήσουν ούτε με εξ αποστάσεως εκπαίδευση τα σχολεία

H υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, η οποία βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές της ΠΕ Λάρισας, τόνισε πως τα σχολεία των περιοχών που είναι κλειστά μετά από εισήγηση των διευθυντών των σχολικών μονάδων προς τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, δεν θα λειτουργήσουν ούτε με εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Mιλώντας για το σχολείο του Δαμασίου, από το οποίο με την στήριξη του διευθυντή και των εκπαιδευτικών, δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός μαθητών κατά την διάρκεια του σεισμού, παρά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη, η κ. Μακρή ευχαρίστησε τον διευθυντή του σχολείου, υπενθυμίζοντας πως το συγκεκριμένο σχολείο είχε διακριθεί σε διαγωνισμό μεταξύ σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στις περιοχές από την πρώτη στιγμή επιχειρούν αρκετές εθελοντικές οργανώσεις, που προσφέρουν βοήθεια στους σεισμόπληκτους κατοίκους, ενώ συνεχίζεται εντατικά η διενέργεια rapid test από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Από τα 200 σπίτια που ελέγχθηκαν μέχρι χθες στο Ζάρκο Τρικάλων, τα 101 είναι μη κατοικήσιμα και 12 κρίθηκαν κατεδαφιστέα.

Από χθες το βράδυ γίνονται εργασίες σε δημοτικό χώρο, ώστε αύριο να τοποθετηθούν εκεί 20 κοντέινερ, ώστε να στεγάσουν προσωρινά οι σεισμόπληκτοι του Ζάρκου. Επίσης το Σάββατο έφτασαν στο χωριό και 10 τροχόσπιτα, τα οποία ακόμη δεν έχουν διανεμηθεί. Τα τροχόσπιτα θα δοθούν σε οικογένειες που έχουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σκύλος φύλακας – άγγελος λίγο πριν από τον σεισμό

Η αντίδραση ενός σκύλου, του πιο πιστού φίλου του ανθρώπου, φαίνεται ότι αποδείχθηκε σωτήρια για μέλη μιας οικογένειας από το Γριζάνο του Δήμου Φαρκαδόνας, λίγη ώρα πριν από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης με επίκεντρο την περιοχή της Ελασσόνας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ: Ο Άλεξ, το σκυλί της οικογένειας του Ιωάννη Κακαδιάρη, όπως ο ίδιος μας εξιστόρησε, μπήκε στο σπίτι ελάχιστα λεπτά πριν από την εκδήλωση του σεισμού. “Γαύγιζε πολύ έντονα όταν μπήκε μέσα… και συνέχισε να με τραβάει από το πόδι, δαγκώνοντας το παντελόνι μου… λες και ήξερε τί θα ακολουθήσει…, βγάζοντάς μας κυριολεκτικά από το σπίτι…”, μας λέει χαρακτηριστικά ο 59χρονος οικογενειάρχης.

“Έτσι καταφέραμε και δεν πάθαμε κάτι…”, συμπληρώνει, αφού εκτός από τον ίδιο, στο σπίτι βρισκόταν εκείνη την ώρα η σύζυγός του και ένα από τα δύο ανήλικα παιδιά του.

Η κύρια κατοικία του Ιωάννη Κακαδιάρη έχει ήδη σημανθεί με το κίτρινο χρώμα, δηλαδή έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ως μη κατοικήσιμη, έως ότου επανελεγχθεί λεπτομερώς από μηχανικούς, όπως και άλλα 50 περίπου σπίτια στο Γριζάνο του Δήμου Φαρκαδόνας στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

Ωστόσο, παρά τις δύσκολες ώρες που περνά, όπως και όλοι οι πληγέντες της ευρύτερης περιοχής, ο ίδιος νοιώθει ευγνώμων για το… 5ο μέλος της οικογένειάς του, τον τετράποδο Άλεξ, που η οικογένεια έχει συντροφιά για περισσότερα από τρία χρόνια.

Πρόβλεψη οτι τα κρούσματα θα φτάσουν τις 3 χιλιάδες την ημέρα: Αγώνας δρόμου για τους εμβολιασμούς…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: