Θεού θέλοντος και κορωναϊού επιτρέποντος ανοίγουμε στις 22 Μαρτίου: Το σχέδιο της κυβέρνησης

FILE PHOTO: Αστυνομικοί περιπολούνγια την τήρηση των περιοριστικών μέτρων στην Αθήνα AΠΕ- ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την έξοδο από το lockdown παρέθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Για την πορεία της πανδημίας και τη χαλάρωση των μέτρων η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι είμαστε σε δύσκολη κατάσταση και όλοι πρέπει να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια. «Ευελπιστούμε ότι το λιανεμπόριο θα μπορέσει να ανοίξει κανονικά, με κανόνες και ασφάλεια, πριν το τέλος Μαρτίου, εφόσον τα δεδομένα το επιτρέψουν και εισηγηθεί θετικά η Επιτροπή. Ο σχεδιασμός είναι πριν το τέλος του μήνα να ανοίξουν και τα σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Και προχωρώντας οι εμβολιασμοί – σύντομα θα εμβολιαστούν οι πολύ ευπαθείς -και με τις αυξημένες παραδόσεις στο β’ τρίμηνο του έτους- ελπίζουμε, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα τον Απρίλιο να είμαστε σε διαφορετική φάση όπου θα μπορέσει να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και αργότερα το Μάιο όταν πλέον θα έχουν εμβολιαστεί και οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, να ανοίξουμε σταδιακά τον τουρισμό», ανέφερε.

Σε παρεμφερή ερώτηση τόνισε ότι αυτά θα γίνουν εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, εφόσον πέσει το επιδημιολογικό φορτίο και πως για τα σχολεία θα έχουν προτεραιότητα τα γυμνάσια και τα λύκεια. «Έχουν παραμείνει πολύ καιρό κλειστά και στις εξετάσεις δεν υπάρχει η δυνατότητα παράτασης του σχολικού έτους», σημείωσε.

Επιπρόσθετα για το ενδεχόμενο περαιτέρω αξιοποίησης ιδιωτικών κλινικών δήλωσε πως το σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει τις αντοχές του αλλά αντέχει, ότι υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και πως οποιοδήποτε άλλο μέτρο κριθεί αναγκαίο θα ληφθεί.

Σχετικά με τις στοχευμένες παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την οικονομία, είπε ότι θα είναι για εκείνους που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έχει απλώσει δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις και αυτό προκύπτει και από την χαμηλότερη ύφεση. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της να στηρίξει αυτούς που πλήττονται και από τον Απρίλιο θα στρέψουμε το βλέμμα και προς την ανάκαμψη της οικονομίας».

Στο ίδιο πνεύμα και ο Χρήστος Σταϊκούρας

Νωρίτερα στην ίδια κατεύθυνση είναι τοποθετηθεί και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου, με πρώτα απ’ όλα το λιανικό εμπόριο.

Όπως δήλωσε, «το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία.

Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».

Δήλωσε, παράλληλα (μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα»), ότι το κλείσιμο του λιανεμπορίου κοστίζει στην οικονομία 200- 250 εκατ. ευρώ. «Οι δυο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισ. και με τα 520 εκατ. να είναι στο λιανεμπόριο. Στα 3 δισ. είναι συνολικά το κόστος για έναν μήνα και 750 εκατ. περίπου εστιάζονται στο λιανεμπόριο», είπε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «αν αρχίσει από τον Μάρτιο η επανεκκίνηση, τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού. Σκεφτείτε ότι μόνο στα 4 δισ. θα είναι παραπάνω το πρωτογενές αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα στήριξης», σημειώνοντας ότι δεν είναι η ώρα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού. «Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το 2021 και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία ακόμη για το β’ 15ήμερο του Μαρτίου», πρόσθεσε σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ εφέτος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ // Ν. Αρμένης
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE 

Lockdown άλλη μία εβδομάδα και σταδιακό άνοιγμα από 22 Μαρτίου μελετά η κυβέρνηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: