Θα παραιτηθώ τον Απρίλιο για να γίνουν πρόωρες εκλογές, δήλωσε ο Νικόλ Πασινιάν

O πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan στην Γερμανία στις 13 Φεβρουαρίου 2020. (Επανέκδοση φωτογραφίας 28 Μαρτίου 2021). ΕPA/OMER MESSINGER




Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παραιτηθεί τον Απρίλιο, συνεχίζοντας παράλληλα να ασκεί τα προσωρινά του καθήκοντα μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, σε μια νέα προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης που συγκλονίζει αυτή τη χώρα του Καυκάσου.

“Θα παραιτηθώ τον Απρίλιο. Θα παραιτηθώ όχι για να παραιτηθώ, αλλά για να γίνουν πρόωρες εκλογές. Αλλά θα συνεχίσω να ασκώ τα προσωρινά πρωθυπουργικά καθήκοντα”, δήλωσε ο Πασινιάν κατά τη διάρκεια συνάντησης με Αρμένιους, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του στο Facebook.

“Εάν επιβεβαιώσετε (την εντολή μας), θα συνεχίσουμε να σας υπηρετούμε καλύτερα από πριν, εάν όχι, θα μεταβιβάσουμε την εξουσία σε όποιον θέλετε”, υποσχέθηκε.

Οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Ιουνίου αναμένεται να θέσουν τέλος στην πολιτική αναταραχή που συγκλονίζει την Αρμενία μετά την ταπεινωτική ήττα της στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν, για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020.

Επί εβδομάδες, ο Νικόλ Πασινιάν αντιστάθηκε στις διαδηλώσεις και στις εκκλήσεις για να παραιτηθεί. Επικρίθηκε έντονα και καταγγέλλεται ως “προδότης” από την αντιπολίτευση γιατί υπέγραψε τον Νοέμβριο μια συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών πολύ δυσμενή για τη χώρα του.

Η κατάπαυση του πυρός συμφωνήθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις όταν η Αρμενία βρισκόταν σε δεινή κατάσταση, αναγκασμένη να υποχωρήσει από διάφορα μέτωπα, ενώ ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν απειλούσε το Στεπάνακερτ, την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Πασινιάν, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2018 με λαϊκή εξέγερση η οποία κατήγγειλε τη διαφθορά των μετασοβιετικών ελίτ, ενέτεινε την οργή στα τέλη Φεβρουαρίου αποφασίζοντας να αποπέμψει αρκετούς ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους, κατηγορώντας τους ότι ήθελαν να υποκινήσουν πραξικόπημα.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατέληξαν να συμφωνήσουν στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο, αν και η αντιπολίτευση κάλεσε σε νέα διαδήλωση σήμερα.

Μετά τη συμφωνία αυτή, ήρθη ο στρατιωτικός νόμος που επιβλήθηκε λόγω του πολέμου και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αρμενίας διέταξε την παύση των διώξεων κατά του πρώην προέδρου Ρόμπερτ Κοτσαριάν, επικριτή του Πασινιάν.

Με πληροφορίες AFP-dpa μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γερεβάν, Αρμενία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο Αλ Σίσι διέταξε έναρξη προετοιμασίας για ελάφρυνση φορτίου του Ever Given, αν αποτύχουν οι προσπάθειες αποκόλλησής του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: