Θα γίνει η Ελλάδα η πρώτη χώρα της Ε.Ε. με νεκρό από απεργία πείνας; ερωτά η γαλλική Liberation…

FILE PHOTO: Σε παλαιότερο στιγμιότυπο, ο Δημήτρης Κουφοντίνας συνοδευόμενος από την σύζυγό του Αγγελική Σωτηροπούλου και του γιο του Έκτορα έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Ο αρθρογράφος Fabien Perrier, στην εφημερίδα Liberation, θέτει το ερώτημα αν η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα αφήσει έναν απεργό πείνας να πεθάνει, μετά την Ιρλανδία η οποία έκανε το ίδιο το 1981 με τον Bobby Sands.

Αυτός είναι ο φόβος βλέποντας την κατάσταση της υγείας του 63χρονου πρώην επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα, η οποία έχει «επιδεινωθεί αρκετά», όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το Νοσοκομείο της Λαμίας στη Μ.Ε.Θ. του οποίου βρίσκεται ο απεργός πείνας τις τελευταίες 11 ημέρες.

Σημειώνεται πως στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μπρα ντε φερ ανάμεσα σε εκείνον και την Κυβέρνηση. Στη συνέχεια του δημοσιεύματος εξηγείται πως ο κρατούμενος φυλακίστηκε πριν από 18μισι χρόνια και έχει σταματήσει να τρώει τις τελευταίες 51 ημέρες και πίνει νερό τις τελευταίες 8, διαμαρτυρόμενος σύμφωνα με τα λόγια της δικηγόρου του Ιωάννας Κούρτοβικ για το «μαρτύριο» στο οποίο τον έχει υποβάλλει η Κυβέρνηση.

Επιπλέον, η δικηγόρος του υποστηρίζει πως η πράξη συνιστά και μία «εκδίκηση» ενάντια στην οικογένεια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ακολούθως, γίνεται από τον αρθρογράφο μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην ιστορία της τρομοκρατικής οργάνωσης με αναφορά στις δολοφονίες του Richard Welch και του Παύλου Μπακογιάννη, πατέρα του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και γαμπρού του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Αναφέρεται πως το 2002 που εξαρθρώθηκε η οργάνωση, ο Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στις φυλακές του Κορυδαλλού για να εκτίσει την ισόβια κάθειρξη που του επιβλήθηκε, ωστόσο το 2017, με πρωτοβουλία της αριστερής Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, μεταφέρθηκε σε αγροτική φυλακή αποκτώντας δικαίωμα εξόδου λόγω καλής διαγωγής.

Εξηγείται πως με την επιστροφή της Ν.Δ. στην εξουσία το 2019 τροποποιήθηκε η σχετική διάταξη νόμου που επέτρεπε σε κατάδικους για βίαια εγκλήματα να εκτίσουν την ποινή τους σε αγροτική φυλακή, με αποτέλεσμα ο Κουφοντίνας να μεταφερθεί το περασμένο έτος στις φυλακές υψηλής ασφαλείας Δομοκού και να ανακληθεί κάθε δικαίωμα εξόδου που είχε.

Το αίτημα του κρατούμενου έχει να κάνει με τη μεταφορά του εκ νέου στις φυλακές του Κορυδαλλού ώστε να είναι κοντά στην οικογένειά του. Η δικηγόρος του δηλώνει πως «παραβιάζονται τα δικαιώματά του. Η Κυβέρνηση δεν σέβεται το νόμο που η ίδια έχει ψηφίσει» εκτιμώντας πως «η διαχείριση της κατάστασης από τις αρχές είναι αυθαίρετη και έχει τιμωρητικό χαρακτήρα».

Η καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Ιφιγένεια Καμτσίδου, σε σχετική τοποθέτησή της για το θέμα αναφέρει πως ο κρατούμενος «υπόκειται σε διακριτική μεταχείριση αντίθετα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 4 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο».

Από την πλευρά της, η οικογένεια Μητσοτάκη/Μπακογιάννη αποδοκιμάζει την κίνηση θεωρώντας τη «εκβιασμό επαγγελματία δολοφόνου». Το δημοσίευμα κλείνει με αναφορά στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας αντιπολιτευόμενων αριστερών κομμάτων και οργανώσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου, που γίνονται εδώ και κάποιες ημέρες. 

ΠΗΓΗ: Liberation, Fabien Perrier – En Grèce, le sort d’un prisonnier en grève de la faim suscite l’inquiétude

Οι πολιτικοί “σκοτώνονται” στα …πόδια του Κουφοντίνα: Ο σπαραγμός της αδελφής του Μάτη, που εκτέλεσε ο τρομοκράτης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: