Τα ξενοδοχεία της Πορτογαλίας έχασαν το 73% των εσόδων τους το 2020 και η ανάκαμψή τους θα είναι αργή

File Photo Έρημος δρόμος στο Πόρτο της Πορτογαλίας κατά την διάρκεια lockdown EPA/MANUEL FERNANDO ARAAsJO μέσω ΚΥΠΕ




Τα ξενοδοχεία της Πορτογαλίας έχασαν το 73% των συνολικών τους εσόδων τους πέρυσι σε σχέση με το 2019, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Πορτογαλική Ένωση Ξενοδοχείων (AHP).

Αυτό γιατί η πανδημία της COVID-19 περιόρισε δραστικά τα ταξίδια από το εξωτερικό, πλήττοντας την εξαρτώμενη από τον τουρισμό οικονομία.

Πάνω από το 60% των ξενοδοχείων είπαν ότι δεν αναμένουν οι δραστηριότητες να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019 πριν από τις αρχές του 2023, σύμφωνα με έρευνα σε 502 ξενοδοχεία που διενήργησε η AHP τον περασμένο μήνα.

Τα δύο τρίτα των ξενοδοχείων ήταν κλειστά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο καθώς η Πορτογαλία επέβαλε το δεύτερό της lockdown από την έναρξη της πανδημίας προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση στα κρούσματα.

Η πλειονότητα των ξενοδοχείων δεν αναμένουν να επαναλειτουργήσουν πριν από τον Μάιο. Ένα στα τρία ξενοδοχεία είπαν ότι είτε δεν θα ξανανοίξουν είτε ότι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα εάν και πότε θα επαναλειτουργήσουν.

«Ο αντίκτυπος αυτού του κλεισίματος… είναι σκληρός στα συνολικά έσοδα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας», δήλωσε η Κριστίνα Σίζα Βιέιρα, διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης σε μαγνητοσκοπημένη παρουσίαση. «Γνωρίζουμε ότι αυτή θα είναι μια ακόμα πολύ δύσκολη χρονιά», είπε.

Ο κάποτε ακμάζων τουριστικός κλάδος της Πορτογαλίας υπέστη την περασμένη χρονιά τα χειρότερα αποτελέσματά του από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 καθώς η πανδημία του κορωναϊού και τα lockdowns που ακολούθησαν σε όλο τον κόσμο καθήλωσαν τα αεροσκάφη στο έδαφος και κράτησαν μακριά τους επισκέπτες.

Η μείωση στα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων ήταν μεγαλύτερη στη Λισαβόνα στο 55%, σύμφωνα με την AHP, ενώ ακολουθούν οι Αζόρες και η Μαδέρα με μείωση περίπου 45%. Η περιοχή του Αλγκάρβε υπέφερε λιγότερο, με μείωση 33%.

Η Πορτογαλία, που έχει καταγράψει συνολικά 805.647 κρούσματα COVID-19 και 16.389 θανάτους, τελεί υπό πανεθνικό lockdown ύστερα από την καταστροφική αύξηση στα κρούσματα και τις νοσηλείες στις αρχές τους έτους, η οποία έκτοτε έχει αποκλιμακωθεί.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λισαβόνα, Πορτογαλία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Σε διαβούλευση σχέδιο νόμου για τη διευκόλυνση εξαγωγής και κυκλοφορίας φαρμακευτικής κάνναβης

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: