Τα σενάρια της Άγκυρας για την Κύπρο ενόψει Πενταμερούς: Από συνομοσπονδία μέχρι απόσχιση και προσάρτηση

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες ομιλεί μέσω τηλεδιάσκεψης σε σύνοδο στον ΟΗΕ Γενεύης. EPA, SALVATORE DI NOLFI




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σκληρό ροκ από τον Ερντογάν. Οι γεφυρωτικές προτάσεις του Αντόνιο Γκουτέρες, το Λονδίνο και η Λευκωσία

Τα σενάρια που έχει επεξεργασθεί το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ενόψει της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, που χρονικά τοποθετείται στις 27-29 Απριλίου, έχουν ως στόχο να οδηγήσουν τις συζητήσεις σε ασφυκτικά, πιεστικά διλήμματα για την ελληνική πλευρά.

Ενόψει του γεγονότος ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ξεκαθαρίσει πως οι συζητήσεις θα είναι ανοικτής ατζέντας και ο καθένας θα μπορεί να θέσει ό,τι θέλει, η κατοχική Τουρκία θα επιχειρήσει να εγείρει όλες τις αξιώσεις της. Θα ξεκινήσει και θα επιμένει στην κυριαρχική ισότητα, που αφορά δύο κράτη και θα παρουσιαστεί έτοιμη να συζητήσει ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο, που δεν θα είναι μακριά από τις αρχικές της επιδιώξεις.

Την ίδια ώρα, «καλοθελητές», θέλοντας να σφίξουν περαιτέρω τον κλοιό των πιέσεων προς τη Λευκωσία, διαμηνύουν πως η Άγκυρα, σε περίπτωση αδιεξόδου και κατάρρευσης της διαδικασίας, θα κινηθεί ανεξέλεγκτα και εν πολλοίς επικίνδυνα.

Με βάση τους «καλοθελητές»,  αλλά και σε σχέση με τι αφήνει να διαρρεύσει η τουρκική πλευρά, σε περίπτωση αδιεξόδου θα προβεί σε νέα επεκτατικά βήματα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως από τουρκικής πλευράς αφήνεται να εννοηθεί πως δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν (γνωστές επαναλαμβανόμενες) αναφορές ότι «αποκλείεται η απόσχιση ή ένωση».

Αυτό αφορά τη μετά την επίτευξη συμφωνίας περίοδο, ενώ αφήνεται ανοικτό το θέμα της προσάρτησης, την οποία προετοιμάζουν με αλλαγές στις δομές του ψευδοκράτους. Ένα εγχείρημα δύσκολο καθότι θα έχει κόστος η Άγκυρα, λόγω των αντιδράσεων.

Στην τουρκική πλευρά, με βάση το ενδεχόμενο αυτό, θα επιδιώξουν να περάσουν το θέμα της προσάρτησης μέσα από δημοψήφισμα στα κατεχόμενα, ώστε να «νομιμοποιείται».  Αν και έχουν ως πρότυπο την περίπτωση της Κριμαίας, προφανώς και στο τουρκικό ΥΠΕΞ γνωρίζουν πως η Τουρκία δεν είναι Ρωσία και ο στόχος αυτός ιδιαίτερα δύσκολος .

Η Λευκωσία, έχει επιλογές αντιμετώπισης των διαφόρων τουρκικών σεναρίων. Αυτό προϋποθέτει σχεδιασμό και από την αρχή να θέσει ζήτημα  για το τι μπορεί να συζητηθεί και τι όχι. Κι αυτό μπορεί να γίνει από τώρα με επιστολή στον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος έχει υιοθετήσει την προσέγγιση πως «όλα θα είναι στο τραπέζι».

Η μη συζήτηση της κυριαρχικής ισότητας και της συνομοσπονδίας, είναι για την ελληνική πλευρά βασική παράμετρος για εκκίνηση ή όχι των συζητήσεων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η Τουρκία επιβάλλει τις αξιώσεις της: Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: