Τα ισραηλινά όπλα που θα φέρουν τα πάνω κάτω σε ξηρά, θάλασσα και αέρα: IRON STING, IRON DOME

Το νέο σύστημα “Iron Sting” που αναπτύχθηκε από την Elbit Systems, ένα κατευθυνόμενο πυρομαχικό όλμου ακριβείας με λέιζερ και GPS. Το νέο αυτό όπλο αποτελεί ένα «διασυνδεδεμένο πυροβολικό σύστημα ακριβείας» (networked precision fire system) – ένα πυρομαχικό όλμου καθοδηγούμενο με λέιζερ και GPS για ακρίβεια στη στόχευση και πρόληψη παράπλευρων ζημιών. Οι δοκιμές έχουν ήδη διεξαχθεί με επιτυχία, ολοκληρώνοντας την ανάπτυξη του συστήματος. Πηγή εικόνας: Elbit Systems




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Την πόρτα εξόδου έχει δει πολλές φορές η Τουρκία κατά τη διάρκεια των προσπαθειών της να μπει εμβόλιμα στις σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ.

Τα «δολώματα» που έχει ρίξει κατά καιρούς η Άγκυρα στο Τελ Αβίβ, με δώρο extra ναυτικά μίλια σε μια πιθανή οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αφήνει αδιάφορο το Ισραήλ που δείχνει ότι η ψήφος εμπιστοσύνης του έχει γαλανόλευκο πρόσημο.

Απέναντι στην πολιτική των κανονιοφόρων, της έντασης, του επεκτατισμού, της αλλαγής του status quo που είναι στις αξιώσεις της Τουρκίας, το Ισραήλ της υψηλής τεχνολογίας και των σταθερών αξιών, αναλύει την αξία της συμμαχίας με την Ελλάδα και τα συμφέροντα που έχει στην περιοχή, ποντάροντας στην Αθήνα σε πολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό και αμυντικό επίπεδο.

  • Η επισφράγιση των σχέσεων Αθήνας- Τελ Αβίβ έχει φανεί σε κορυφαίο επίπεδο και μέσα από την τελευταία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, αλλά και δια μέσου των επαφών που διατηρούν οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, όπως και τον δίαυλο επικοινωνίας των «πρασινοσκούφιδων» Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άλλωστε το ενδιαφέρον της Ελληνικής πλευράς για την επαύξηση της αμυντικής θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβάνει Ισραηλινά όπλα, τα οποία όχι απλώς αναβαθμίζουν αυτούς που είναι χρήστες τους αλλά και γέρνουν την πλάστιγγα.

Το SPIKE, το SPICE και το IRON DOME

Στο μικροσκόπιο του Ελληνικού Επιτελείου, όπως ήδη έχουμε επισημάνει στο Hellas Journal είναι το αντιαρματικό SPIKE NLOS, με την Ελληνική αποστολή που βρίσκεται στο Τελ Αβιβ να έχει λάβει πολύτιμες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της επίδειξης που έγινε.

Και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι οι εκπρόσωποι της Ισραηλινής εταιρίας RAFAEL Advanced Defense Systems, την Τρίτη είχαν συνάντηση με τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή τα έξυπνα όπλα «made in Israel» για τον στόλο των F-16 που μετατρέπονται στο επίπεδο VIPER θα εξεταστούν από την επιτροπή άμυνας της Βουλής, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Πάντως το Ελληνικό Επιτελείο δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του ακόμη και για το αντιαεροπορικό σύστημα των Ισραηλινών, IRON DOME.

IRON STING το βλήμα όλμου με GPS

Πάντως αξιοσημείωτο είναι ότι η εταιρία Elbit, με την οποία σημειωτέων η Αθήνα συμφώνησε την αλλαγή της αεροπορικής βάσης της Καλαμάτας σ’ ένα Διεθνές Κέντρο εκπαίδευσης Ιπταμένων, μετά από πολλές δοκιμές ανακοίνωσε το νέο καθοδηγούμενο όπλο.

Ο λόγος για το IRON STING που είναι κατευθυνόμενο πυρομαχικό όλμου ακριβείας με λέιζερ και GPS.

Όπως γίνεται γνωστό το IRON STING αποτελεί ένα «διασυνδεδεμένο πυροβολικό σύστημα ακριβείας» (networked precision fire system), ένα πυρομαχικό όλμου δηλαδή, καθοδηγούμενο με λέιζερ και GPS για ακρίβεια στη στόχευση και πρόληψη παράπλευρων ζημιών. Με αυτό το πυρομαχικό μπορεί δηλαδή κάποιος να δράσει σε αστικό περιβάλλον στοχοποιώντας αποκλειστικά το σημείο που θέλει. Οι συνεχείς δοκιμές ολοκληρώθηκαν και το σύστημα αναπτύχθηκε επιτυχώς.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένυ Γκαντζ, δήλωσε:

«Η τεχνολογία που διατίθεται στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) από ισραηλινές βιομηχανίες, αλλάζει το πεδίο της μάχης και παρέχει στις δυνάμεις μας πιο ακριβή και αποτελεσματικά μέσα. Η ενσωμάτωση του” Iron Sting” ανταποκρίνεται στο όραμα που παρουσιάζεται στο πολυετές σχέδιο του Στρατού μας, το “Tnufa”.

Επιπλέον, εκπληρώνει τις ανάγκες των Αμυντικών μας Δυνάμεων, προσαρμόζοντας τις δυνατότητες μάχης για να αντιμετωπίσει εχθρούς κρυμμένους σε πολιτικά, αστικά περιβάλλοντα, ενώ πληροί τις νομικές και ηθικές προδιαγραφές που έχει θέσει το κράτος του Ισραήλ».

To IRON STING είναι βλήμα όλμου των 120 χιλ. που πρόσφατα υποβλήθηκε σε τελικές δοκιμές σε πεδίο στο νότιο Ισραήλ. Η ολοκλήρωσή των δοκιμών, επιτρέπει την έναρξη της μαζικής παραγωγής για την παροχή του συστήματος στις Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση δύο δικτυωμένων συστημάτων όλμου τύπου «cardom» που έχουν αναπτυχθεί από την Elbit Systems: ένα σύστημα «cardom», ενσωματωμένο σε ένα τεθωρακισμένο όχημα τύπου M113 APC και ένα σύστημα «cardom spear», τοποθετημένο σε ένα τεθωρακισμένο όχημα τύπου Hummer 4X4 SUV.

Το Iron Sting έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει με ακρίβεια, τόσο σε ανοιχτά πεδία, όσο και σε αστικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις πιθανότητες παράπλευρων ζημιών και αποτρέπει τον τραυματισμό πολιτών. Η επιχειρησιακή του χρήση θα φέρει επανάσταση στις επίγειες πολεμικές επιχειρήσεις και θα εξοπλίσει τα τάγματα με οργανικά, ακριβή και αποτελεσματικά πυρομαχικά.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Άμυνας για την Έρευνα & Ανάπτυξη του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, o Ταξίαρχος Γιανίβ Ρότεμ, σχολίασε,

«Δέκα χρόνια έρευνας και ανάπτυξης μας οδήγησαν εδώ σήμερα, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε στις δυνάμεις του στρατού μας προηγμένες δυνατότητες για το σύγχρονο πεδίο μάχης. Το συγκεκριμένο πυρομαχικό όλμου με λέιζερ και GPS που παρέχει ακριβή ικανότητα πυροδότησης, ως τώρα εφαρμοζόταν μόνο σε πυραύλους και πυρομαχικά αέρα. Πρόκειται λοιπόν για ένα πολυδιάστατο και πρωτοποριακό σύστημα σε διεθνές επίπεδο».

Ο επικεφαλής του Τμήματος Οπλικών Συστημάτων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Συνταγματάρχης Αρίκ Αβίβι, προσέθεσε,

«Αυτό το ακριβές κατεθυνόμενο πυρομαχικό είναι πρωτοποριακό για τα τάγματά μας, αφού τα εξοπλίζει με ακριβή και οργανικά πυρομαχικά, κάτι που ως τώρα περιοριζόταν μόνο για πολύπλοκους και μεγάλους εκτοξευόμενους πυραύλους.»

Ο Γενικός Διευθυντής της Elbit Systems για τα Επίγεια Συστήματα, Γιεχούντα (Ούντι) Βερέντ, σημείωσε,

«Η εισαγωγή αυτού του κατευθυνόμενου με λέιζερ και GPS πυρομαχικού μετατρέπει το σύστημα όλμου από ένα στατικό πυρομαχικό, σε ένα πυρομαχικό ακριβείας, παρέχοντας έτσι μια σημαντική αλλαγή στις δυνατότητες σε τακτικό επίπεδο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Αεροπορική υπεροχή της HAF: Αύξηση των δυνατοτήτων κατά στόχων επιφανείας και προσθήκη νέων όπλων

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: