Τα εμβόλια χρησιμοποιούνται για πολιτικούς εκβιασμούς: Η περίπτωση της Ιταλίας και της Αυστραλίας

File Photo: Στην ουρά για εμβολιασμό κατά της covid-19 στο Gateway World Christian Center, στο Βάλεϊ Στριμ της Νέας Υόρκης. EPA, JUSTIN LANE




Με αφορμή την απόφαση της Ιταλίας να μπλοκάρει την αποστολή εμβολίων της AstraZeneca στην Αυστραλία, η εφημερίδα Times σε κύριο άρθρο της επικρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ενέργειές της στο μέτωπο των εμβολίων, τις οποίες χαρακτηρίζει καταστροφικές για τη δημόσια υγεία και την οικονομία.

Η διανομή των εμβολίων στην ΕΕ υστερεί. Μόνον το 8% περίπου του πληθυσμού έχει λάβει μία δόση εμβολίου σε σύγκριση με το 30% στη Βρετανία. Η Ε.Ε. πρέπει επειγόντως να επανεξετάσει τη στρατηγική της για τον εμβολιασμό. 

Αντ’ αυτού, τα κράτη-μέλη της επιδίδονται σε αντεγκλήσεις σε βάρος εκείνων των οποίων τη βοήθεια κατεξοχήν χρειάζονται: των φαρμακευτικών εταιριών που ανέπτυξαν και παράγουν τα εμβόλια. Πρόκειται για αξιοθρήνητη και καταστροφική πορεία. Χτες η Ιταλία μπλόκαρε την αποστολή 250 χιλιάδων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca που προοριζόταν για την Αυστραλία.

Η ιταλική κυβέρνηση έλαβε την έγκριση γι’ αυτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με μία συμφωνία ελέγχου των εξαγωγών που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο. Η Αυστραλία ετοιμαζόταν να ξεκινήσει τη διανομή του εμβολίου της AstraZeneca τη Δευτέρα.

Η κυβέρνησή της θα πρέπει τώρα να αναθεωρήσει τα σχέδιά της. Το σκεπτικό του μηχανισμού ελέγχου των εξαγωγών είναι η διασφάλιση ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα συμβόλαια που υπέγραψαν με την Ε.Ε., προτού εξυπηρετήσουν άλλους πελάτες.

Δύσκολα μπορεί κανείς να το δει σαν κάτι περισσότερο από έναν νομικίστικο ελιγμό για να αποκρύψει τις αποτυχίες της ΕΕ στην κρίση. Η Επιτροπή φαίνεται να υποθέτει ότι ο μεγάλος πληθυσμός της ΕΕ θα της επέτρεπε να αγοράσει εμβόλια σε μεγάλες ποσότητες και με οικονομίες κλίμακας. Αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για μία καταστροφική στρατηγική. Ο σκοπός θα έπρεπε να είναι η ταχύτητα παρά η διαπραγμάτευση της τιμής.

Η δημόσια υγεία είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Ο εμβολιαστικός εθνικισμός λειτουργεί σε βάρος της. Η απαγόρευση εξαγωγών θα προκαλέσει αντίποινα. Η απαγόρευση της εξαγωγής του εμβολίου της AstraZeneca θα έχει τίμημα, δεδομένου ότι η Ιταλία και η Γαλλία έχουν αμφισβητήσει δημόσια την αποτελεσματικότητά του, σε σύγκριση με το εμβόλιο της Pfizer, για τους άνω των 55 ετών.

Το να εμποδίζονται άλλες κυβερνήσεις να εμβολιάζουν τους πληθυσμούς τους θα θέσει τους Ευρωπαίους σε κίνδυνο από την έλευση μεταλλαγμένων στελεχών του Covid-19 στα εδάφη τους. Ο προστατευτισμός καταστρέφει πάντοτε τον πλούτο. Επιπλέον, η καταφυγή της ΕΕ σε αυτόν απειλεί ζωές.

ΠΗΓΗ: Times, Κύριο άρθρο – The Times view on Italy blocking vaccine exports: Jabs and Jingoism

Ο Ερντογάν; Φίλος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Παιγνίδι για να εξαπατήσει Ευρωπαίους και Αμερικάνους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: