Στην κούρσα για τις φρεγάτες και οι Βρετανοί: Arrowhead 140 και Τype 23 η επίσημη πρόταση

Οι νέες φρεγάτες Arrowhead 140 είναι η Βρετανική πρόταση για το Πολεμικό Ναυτικό. Photo via Babcock international (https://www.babcockinternational.com/)




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Με τον πιο επίσημο τρόπο η Μεγάλη Βρετανία μπήκε στην κούρσα των νέων Ελληνικών φρεγατών, επιβεβαιώνοντας κατά κάποιον τρόπο τα όσα τονίζουν εδώ και μέρες πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, ότι ουσιαστικά τώρα «ζεσταίνονται» τα αντίπαλα στρατόπεδα και εντός των επόμενων δυο μηνών θα δούμε πολλές κόντρες, προσφορές αλλά και κρυφούς άσσους της τελευταίας στιγμής που αφορούν το μέλλον του Ελληνικού στόλου.

Δια χειρός της πρεσβευτού της Μ. Βρετανίας, Kate Smith, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έχει στα χέρια του την πρόταση της Αγγλίας για τις νέες φρεγάτες, αλλά και για το πλοίο ενδιάμεσης λύσης.

Η ίδια η πρέσβης ανέβασε στον λογαριασμό της στο Twitter την εικόνα που παραδίδει την επίσημη πρόταση της εταιρίας και της Βρετανικής κυβέρνησης, στα χέρια του Έλληνα υπουργού.

Οι νέες φρεγάτες Arrowhead 140 είναι η Βρετανική πρόταση και όπως σημειώνουν οι Άγγλοι, για να καταθέσουν την προσφορά τους έχει προηγηθεί μελέτη ειδικά για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και τις επιχειρησιακές απαιτήσεις που έχει.

  • Το G to G που θέλει και η Αθήνα…

Οι Άγγλοι θεωρούν σημαντικό ατού το γεγονός πως απελευθερωμένοι πλέον από τα «δεσμά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους περιορισμούς της, μπορούν να υπογράψουν συμφωνίες G to G με την Ελλάδα, κάτι που έως τώρα ως δυνατότητα το έχουν αποκλειστικά οι Ηνωμένες Πολιτείες.

  • Το θέμα της συμφωνίας ανάμεσα σε κυβερνήσεις είναι μια σημαντική λεπτομέρεια που αφορά τα Ευρωπαϊκά πλοία διότι η ΕΕ δεν επιτρέπει G to G συμφωνίες ανάμεσα σε μέλη της, γεγονός που οδηγεί αναγκαστικά σε διεθνή διαγωνισμό.

Η πρόταση της εταιρίας Babcock στηρίζεται απολύτως από την κυβέρνηση της Αγγλίας κι εκτός των Arrowhead 140, περιέχει την αναβάθμιση των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού τύπου ΜΕΚΟ, κλάσης ΥΔΡΑ, αλλά και ναυπήγηση φρεγατών σε Ελληνικά ναυπηγεία.

Η Arrowhead 140 της «Ελληνικής διαμόρφωσης» είναι πολλαπλών ρόλων κι όπως υποστηρίζουν οι Βρετανοί είναι ικανή ν’ ανταπεξέλθει σε όλες τις μορφές ναυτικού πολέμου, ανάμεσα σε αυτές κι εκείνη της άμυνας περιοχής.

  • Ως πλοίο ενδιάμεσης λύσης, οι Άγγλοι φέρονται να προτείνουν την παλαιά μεν, αξιόπιστη δε Type 23, με επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού να σημειώνουν πως κάθε ενδιάμεση λύση πρέπει να ελεγχθεί ξεχωριστά κι αυτό οι Αξιωματικοί το επαναλαμβάνουν διότι σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να προστεθούν προβλήματα στον στόλο.

Στην πρόταση της Αγγλίας, σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνεται και η ναυπήγηση φρεγατών στην Ελλάδα, με τους Βρετανούς να δηλώνουν ότι θα ήθελαν να μεταφέρουν τεχνογνωσία στα Ελληνικά ναυπηγεία.

To Twitter του Παναγιωτόπουλου για την συνεργασία με την πρέσβη της Βρετανίας

  • Η «φρεγατομαχία»…

Η πρόταση των Άγγλων έρχεται μετά την επικοινωνία του Νίκου Παναγιωτόπουλου με την Γερμανίδα ομόλογό του αλλά και τη Φλοράνς Παρλί.

Παράλληλα η Βρετανική προσφορά συμπίπτει με την καθημερινή επικοινωνία που έχουν αυτή τη βδομάδα οι Έλληνες Επιτελείς με τους Γάλλους της Group Naval, καθώς ήδη διαμορφώνεται η καλύτερη οικονομική πρόταση του Παρισιού προς το Πολεμικό Ναυτικό. Τις επόμενες ημέρες ο κος. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να έχει επικοινωνία και με τους Ολλανδούς και βεβαίως εν αναμονή είναι το ναυτικό επιτελείο για τη διαμόρφωση της Ιταλικής πρότασης καθώς οι γείτονες μας ζήτησαν μικρή παράταση.

  • Κι ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήδη έχει ξεκινήσει η επεξεργασία της Ελληνικής LOR, την Πέμπτη αναμένεται με ενδιαφέρον η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, ένα τηλεφώνημα που έρχεται ύστερα από πρωτοβουλία, όπως μαθαίνουμε του Αμερικανικού Πενταγώνου.

Νίκος Παναγιωτόπουλος και Λόιντ Όστιν εκτός των διμερών αμυντικών θεμάτων και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, δεν μπορεί να μην συζητήσουν για την αμυντική συνεργασία αλλά και τη LOR που πρόσφατα έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το θέμα των MMSC, είναι της εταιρίας κατασκευής των φρεγατών, το μέγα ζήτημα όμως των αντιτορπιλικών Arleigh Burke – γιατί μόνο αυτά θέλει το Πολεμικό Ναυτικό κι όχι τα θηριώδη Καταδρομικά Ticonderoga- είναι της Αμερικανικής κυβέρνησης και ειδικά του υπουργού άμυνας…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

 

Εκπλήξεις και δύσκολα σενάρια με νέα «asset» στον Ηνίοχο”: Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9 και Ιπτάμενα τάνκερ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: