Συνεργάτης της Μέρκελ ζητά αναστολή εργασιών στον αγωγό Nord Stream 2: Μετά τις προειδοποιήσεις Μπάιντεν

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τυπου μετά την ψηφιακή σύνοδο Κορυφής της ΕΕ epa09097759 EPA/CLEMENS BILAN / POOL
Ο συντονιστής της Γερμανίας για τις διατλαντικές σχέσεις ζήτησε σήμερα (Τρίτη 31/3) μορατόριουμ στην κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη Nord Stream 2.

Με τον τρόπο αυτό διαχώρισε τη θέση του από πολλούς στην κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντιώνονται στο σχέδιο, λέγοντας ότι αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισείει την απειλή κυρώσεων.

“Το σχέδιο είναι ένα σοβαρό εμπόδιο για μια νέα αρχή στις διατλαντικές σχέσεις”, δήλωσε ο Πέτερ Μπέγερ, μέλος των συντηρητικών της Μέρκελ, στο περιοδικό WirtschaftsWoche.

“Οι Αμερικανοί περιμένουν από εμάς όχι μόνο να αλλάξουμε τη ρητορική μας, αλλά αυτό να δείχνουν και οι πράξεις μας. Ως εκ τούτου καλώ για ένα μορατόριουμ στη κατασκευή του Nord Stream 2”, είπε.

Το Βερολίνο ήλπιζε πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα τηρούσε μια ηπιότερη στάση από την προηγούμενη, κυρίως επειδή η κατασκευή του αγωγού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε στη Γερμανία ότι οι κυρώσεις εναντίον του αγωγού Nord Stream είναι μια πραγματική πιθανότητα.

Η Ρωσία και η Γερμανία υποστηρίζουν πως ο Nord Stream 2, μια κοινοπραξία 11 δισ. δολαρίων υπό τη ρωσική ενεργειακή εταιρία Gazprom, είναι κυρίως ένα εμπορικό σχέδιο.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βερολίνο, Γερμανία

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη GOOGLE NEWS

Σαφής ο Μπλίνκεν προς Μάας για αγωγό Nord Stream 2: Υπαρκτός κίνδυνος οι κυρώσεις

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: