Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι: Κρίσιμες αποφάσεις για το «άνοιγμα» εν μέσω δραματικής αύξησης κρουσμάτων

Στιγμιότυπο από το νυχτερινό lockdown στην πόλη του Ναυπλίου, Σάββατο 20 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Τις προτάσεις της επιστημονικής επιτροπής αναμένει το κυβερνητικό επιτελείο για να λάβει τις πολιτικές αποφάσεις για το ελεγχόμενο «άνοιγμα» της Οικονομίας με μερική άρση του lockdown.

Την στιγμή που ο απολογισμός των κρουσμάτων και οι νοσηλευόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν αυξηθεί σε βαθμό που τρομάζει τους ειδικούς, η κυβέρνηση θα απελευθερώσει από το Σάββατο τις διαδημοτικές μετακινήσεις, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα ανοίξουν τα σχολεία και υπό ποίες συνθήκες.

Χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη οι συναρμόδιοι υπουργοί συζήτησαν βάσει των τελευταίων δεδομένων στο πεδίο της Οικονομίας και της πανδημίας εστιάζοντας κυρίως στο χρονοδιάγραμμα  των εξελίξεων , υπό την σκιά της θλιβερής ανακοίνωσης του ΕΟΔΥ  ο οποίος κατέγραψε 4.340 κρούσματα με την Αττική να βρίσκεται στην κορυφή με περισσότερες από 2.000 μολύνσεις.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει σήμερα επί τη βάσει των κυβερνητικών προτάσεων για την σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστήμονες είναι πιθανόν να καταλήξουν σήμερα στην εισήγησή τους, ίσως όμως να χρειαστούν ακόμα μία σύσκεψη, αύριο Πέμπτη, όποτε και στην συνέχεια να ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις.

Ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο φέρεται αποφασισμένο να μην δώσει λάθος μηνύματα στους πολίτες ότι θα υπάρξει χαλάρωση:   «Δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε απ’ το lockdown. Υπάρχει μία παρανόηση τις τελευταίες μέρες. Παρουσιάζεται ένας οδικός χάρτης για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σε δραστηριότητες ελεγχόμενες όταν και εφόσον τα δεδομένα επιτρέψουν να υπάρξει κάποια ελεγχόμενη και σταδιακή επανεκκίνηση, σε φάσεις. Δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε», σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη .

Από το Σάββατο οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι επιστήμονες φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει κατ’ αρχήν στην απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων από το ερχόμενο Σάββατο.

Το μέτρο αυτό θα προταθεί κυρίως για ψυχολογικούς λόγους καθώς το περασμένο Σαββατοκύριακο διαπιστώθηκε  ότι για τους πολίτες είναι απαραίτητο να έχουν πρόσβαση σε πάρκα και παραλιακά μέτωπα ακόμα και εάν δεν μένουν σε δήμους που έχουν αυτήν την «πολυτέλεια».

Από Δευτέρα το λιανεμπόριο

Από την Δευτέρα  αναμένεται να σηκώσουν ρολά και τα καταστήματα του λιανεμπορίου . Μία εξέλιξη που θα αφορά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε πρώτη φάση τα μικρά καταστήματα και όχι τα εμπορικά κέντρα τα οποία αναμένεται να ανοίξουν σε δεύτερο χρόνο.

 

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη NEWS GOOGLE

Μητσοτάκης για Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Θα αλλάξει το μοντέλο της ελληνικής Οικονομίας – Σήμερα η παρουσίαση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: