Photo by Matt Seymour on Unsplash
Οι αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας σε συνδυασμό φυσικά με την πορεία της πανδημίας θα εξεταστούν αύριο εφ’ όλης της ύλης στην έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών.
Με βάση την εισήγησή τους θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία οδικού χάρτη σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.
Την ίδια ώρα στελέχη της Κομισιόν επεξεργάζονται στις Βρυξέλλες τον συνολικό ευρωπαϊκό οδικό χάρτη σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων κυρίως σε ότι αφορά τα ταξίδια και τον τουρισμό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, κυβέρνηση και ειδικοί αναζητούν την χρυσή τομή που και δεν θα επιβαρύνει την υγεία των πολιτών και τα νοσοκομεία ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί διέξοδος πρακτική και ψυχολογική.
Η επιτροπή θα αξιολογήσει τα υπάρχοντα μέτρα και την αποτελεσματικότητά τους και θα προτείνει αλλαγές.
Τα σενάρια που εξετάζονται σε πρώτη φάση είναι:
Σε κάθε περίπτωση, δεν εξετάζεται άρση της απαγόρευσης για μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών.
Όσον αφορά τους υπόλοιπους κλάδους, ο στόχος που έχει τεθεί για το λιανεμπόριο είναι η 29η Μαρτίου, αν και εφόσον το επιτρέψει η πορεία της κρουσμάτων. Τα σχολεία και η εστίαση είναι βέβαιο πως προγραμματίζονται για τον Απρίλιο.
Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν, όλα αυτά αποτελούν σκέψεις και ευχές και η απόφαση των ειδικών για είναι καθοριστική. Χωρίς πράσινο φως από αυτούς η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει κάποια ενέργεια
Από την πλευρά της Κομισιόν ο σχεδιασμός, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, οδηγεί σεσταδιακή άρση των lockdown παρά τις καθυστερήσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν στο πρόγραμμα εμβολιασμών τα προβλήματα με το εμβόλιο της AstraZeneca.
«Υπάρχει λόγος να προσβλέπουμε σε ουσιαστική μείωση της διασποράς του κορωναϊού, φέρνοντας έτσι πιο κοντά την προοπτική να αρθούν οι περιορισμοί που επιβαρύνουν τόσο τους πολίτες, όσο και την οικονομία» αναμένεται να αναφέρει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη σύμφωνα με το Bloomberg.
Το ευρωπαϊκό σχέδιο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ολοκλήρωση των εμβολιασμών για όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού ως τα τέλη του καλοκαιριού.
Η άρση των lockdown θα στηρίζεται σε ένα σύστημα βαθμίδων «που θα αντανακλά την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος» θα αναφέρεται στο έγγραφο.
Το σύστημα το οποίο αναμένεται να προταθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) , με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή από τον Απρίλιο, θα προβλέπει προσομοίωση των περιθωρίων που θα έχει κάθε η κυβέρνηση σε κάθε κράτος-μέλος για χαλάρωση των μέτρων «χωρίς να διακινδυνεύει πισωγύρισμα στα κρούσματα».
Η Κομισιόν αναμένεται να δώσει πληροφορίες και για το λεγόμενο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους ταξιδιώτες, στο οποίο θα αναφέρεται ότι οι κάτοχοί του είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν ελεγχθεί και βρεθεί αρνητικοί ή αναρρώσει από τον κορωναϊό.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του εγγράφου που επικαλείται το πρακτορείο, εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίσει εάν αυτοί που εμβολιάζονται με μη εγκεκριμένα θα είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς.