Συνεχίζει παρά την κατακραυγή το φαραωνικό του σχέδιο ο Ερντογάν: Θέλει να μετατρέψει σε νησί την Κωνσταντινούπολη

Διαδήλωση κατά της απόσυρσης της Αγκυρας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολη το Σάββατο 27 Μαρτίου. EPA/Mourad Balti Touati




Η τουρκική κυβένρηση προχωρά στα σχέδια δημιουργίας ενός τεραστίου καναλιού κόστους 9,2 δισ. δολλαρίων που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Η κίνηση έρχεται ένα χρόνο μετά την προκήρυξη διαγωνισμού για την ανακατασκευή δύο ιστορικών γεφυρών, οι οποίες θα περνάνε πάνω από το σχεδιαζόμενο φαραωνικό κανάλι του Ερντογάν, μήκους 45 χλιομέτρων.

«Εγκρίναμε το σχέδιο «Kanal Istanbul» έγραψε το Σάββατο στο Twitter  o υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ.

Η κυβέρνηση λέει ότι θα διευκολύνει την ακτοπλοϊκή κίνηση στον Βόσπορο και θα αποτρέψει ατυχήματα ανάλογα αυτού που συνέβησαν στο Σουέζ.

Ομως, όπως και άλλα μεγάλα έργα υποδομής που έχει «τρέξει» ο Ερντογάν στα 18 χρόνια διακυβέρνησής του, αντιμετωπίζει κριτική από όσους λένε ότι θα προκαλέσει περιβαλλοντικό χάος και θα μολύνει τις υδροφόρες πηγές γύρω από μία πόλη 15 εκατομμυρίων.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ένας από τους πλέον δριμείς επικριτές του σχεδίου, δήλωσε  μάλιστα ότι «το να ξοδεύει κανείς για το κανάλι ενώ η Τουρκία παλεύει με τον κορωναϊό είναι απίστευτο».

Με πληροφορίες από Reuters 

Aκολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Με αυστηρότερα μέτρα απείλησε η Μέρκελ όσα κρατίδια δεν εφαρμόσουν τις αποφάσεις για τον περιορισμό της πανδημίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: