Συγκλονισμένος ο Αφγανός πατέρας για τον θάνατο του εξάχρονου γιου του: Στη θάλασσα της Σάμου…

FILE PHOTO: Μικρής έκτασης φωτιά εκδηλώθηκε στα μαγειρεία του καταυλισμού αιτούντων άσυλο στο Βαθύ της Σάμου από άγνωστη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, STR




Ανταπόκριση του πρακτορείου Associated Press από το Βαθύ της Σάμου, αναφέρεται στην τραγική ιστορία θανάτου, στις ακτές της Σάμου, του 6χρονου ανηλίκου από το Αφγανιστάν.

Σημειώνει ότι πρόκειται για την πρώτη περίπτωση εισαγγελικής δίωξης εναντίον του πατέρα του παιδιού, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης δέκα ετών, κατηγορούμενος για έκθεση του γιού του σε κίνδυνο, κατά το ταξίδι τους από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα.

Η ανταπόκριση αναδημοσιεύεται μέσω των εφημερίδων Washington PostWashington Times, και του τηλεοπτικού δικτύου ABC News)

Παρατίθενται δηλώσεις του 25χρονου πατέρα προς το πρακτορειο ΑΡ, ο οποίος εκφράζει τη θλίψη και τις τύψεις του για τον θάνατο του γιού του, σκεπτόμενος μέχρι και την αυτοκτονία.

Παρατίθενται, επιπλέον, δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν αλλάζει η μεταναστατευτική πολιτική της Ελλάδας, εξαιτίας της υπόθεσης αυτής, ότι σε περίπτωση απώλειας ζωής, θα πρέπει να διερευνηθεί εάν κάποιοι, εξαιτίας αμέλειας ή εσκεμμένα, ενήργησαν εκτός του πλαισίου του νόμου, καθώς και ότι δεν κινδυνεύουν οι ζωές των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, οι οποίοι ενσυνείδητα θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο, επιλέγοντας να μπουν σε ακατάλληλες βάρκες, στο τιμόνι των οποίων βρίσκονται άνθρωποι χωρίς ανάλογη εμπειρία.

Στη συνέχεια, επιχειρείται η καταγραφή των γεγονότων, από τη επιβίβαση του πατέρα και του παιδιού του στην βάρκα, στη Σμύρνη, στις 7/11, το ταξίδι τους προς τα ελληνικά παράλια εν μέσω τρικυμίας, και εν τέλει, την πρόσκρουση της βάρκας στα βράχια της Σάμου.

Η ανταποκρίτρια υποστηρίζει, βασιζόμενη στις μαρτυρίες του άτυχου πατέρα, ότι η Ακτοφυλακή δεν παρείχε βοήθεια, παρά τις φωνές και τις εκκλήσεις των επιζώντων του ναυαγίου. Το Υπουργείο Πολιτικής Ναυτιλίας και Νησιών της Ελλάδας, υπό την δικαιοδοσία του οποίου εμπίπτει η ακτοφυλακή, δεν παραχώρησε άδεια στους αξιωματικούς της ακτοφυλακής της Σάμου να μιλήσουν στο AP, ενώ ο εισαγγελέας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα παροχής συνέντευξης.

Ανώνυμος αξιωματούχος, ο οποίος έδωσε τη δική του εκδοχή των γεγονότων, ισχυρίστηκε ότι το παιδί εντοπίστηκε νεκρό, μόνο του, και ότι οι αρχές έσπευσαν να αναζητήσουν τον συνοδό του. Στο κατηγορητήριο, σημειώνει η ανταπόκριση, βαρύνεται ο πατέρας για εγκατάλειψη και έκθεση ανηλίκου, σε ακατάλληλη λέμβο υπό άσχημες καιρικές συνθήκες.

Παρατίθενται, τέλος, δηλώσεις του συνηγόρου του πατέρα, Δημήτρη Χούλη, ο οποίος ζήτησε διεξαγωγή έρευνας για τις ενέργειες του λιμενικού της Σάμου, λέγοντας ότι ο πατέρας του παιδιού είναι πεπεισμένος ότι ο γιός του θα μπορούσε να έχει σωθεί. Ο κ. Χούλης, καταλήγει η ανταπόκριση, θεωρεί το κατηγορητήριο «προϊόν πανικού και όχι αποτέλεσμα κάποιας ευρύτερης πολιτικής … Όμως, αυτομάτως δημιουργούμε ένα ακόμη εμπόδιο σε αυτούς τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο».

* Την ανταπόκριση συνοδεύει σειρά φωτογραφιών (φωτογράφος: Θανάσης Σταυράκης) με τον πατέρα του άτυχου παιδιού στο λιμάνι Βαθύ της Σάμου, τον τάφο του παιδιού του,  καθώς και σειρά φωτογραφιών με στιγμιότυπα από την καθημερινότητα των μεταναστών στον υπερσυνωστισμένο, όπως χαρακτηρίζεται,  καταυλισμό της Σάμου. Όλο το φωτογραφικό υλικό συνοδεύει σχολιασμός που εστιάζει στην τραγική μοίρα του ανηλίκου και στις γκρεμισμένες ελπίδες του πατέρα του «για μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, μακριά από τη βία της πατρίδας του, το Αφγανιστάν».

ΠΗΓΗ: AP, Elena Becatoros (με τη συμβολή της Theodora Tongas): Migrant father charged with son’s death on journey to Greece

Μιχάλης Ιγνατίου στο OPEN: Ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας ξεκίνησε (video)…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: