Σαουδάραβες: «Εκπαιδευτήκαμε με τους Έλληνες, τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ»

F-15 της Σαουδικής Αραβίας ενώ τροχοδρομεί και στην άκρη του διαδρόμου δυο F-16 Block 52 plus της 337 Μοίρας “Φάντασμα” και της 343 Μοίρας “Αστέρι”. Πηγή: ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επιστρέφουν στη Σαουδική Αραβία οι αεροπόροι της Αραβικής χώρας, ενώ αυτή η διμερής εκπαίδευση, επισφραγίστηκε με τον καλύτερο τρόπο ύστερα κι από την έλευση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων General Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili, στην 115 Πτέρυγα Μάχης όπου τον υποδέχτηκε ο Έλληνας ομόλογός του.

Το άνοιγμα της Ελλάδας στον Αραβικό κόσμο έχει ιδιαίτερη σημασία στη γεωπολιτική σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής, με την Αθήνα να δημιουργεί εκείνες τις συμμαχίες που είναι άκρως απαραίτητες.

  • Στο καθαρά επιχειρησιακό κομμάτι F-15 της Σαουδικής Αραβίας και F-16, Mirage 2000-5, F-4 Phantom με τα «μπλε φτερά» πέταξαν κυριολεκτικά παντού στο FIR Αθηνών, ακόμη και σε εκείνες τις περιοχές όπου κατά την Άγκυρα, είναι οι αποστρατιωτικοποιημένες.

Κοντά στη Λήμνο, στη Σάμο, ανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου, τα εντυπωσιακά σε όγκο και δυνατότητες F-15, μαζί με τα Ελληνικά μαχητικά δεν σταμάτησαν από τις 9 Μαρτίου έως και την 26η να κάνουν μεγάλα comao, σχηματισμούς δηλαδή και να προχωρούν σε ρεαλιστικά σενάρια αεροπορικής εκπαίδευσης.

Πολλά από τα σενάρια που εκτυλίχθηκαν πάνω από την θάλασσα του Αιγαίου, ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία οι ασκήσεις να μετατραπούν σε αεροναυτικές, με το Πολεμικό Ναυτικό να μετέχει κι αυτό στην αντιμετώπιση της αεροπορικής απειλής.

Όπως είχαμε επισημάνει σε προγενέστερα ρεπορτάζ μας, η συγκεκριμένη διμερής εκπαίδευση είχε ενοχλήσει ιδιαίτερα την Τουρκία, πριν καν ξεκινήσει, ενώ όσο διήρκησε, οι γείτονες παρακολουθούσαν εξ αποστάσεων κι επιχειρούσαν να «ξεσπάσουν» αφού πρώτα οι εκπαιδευόμενοι σχηματισμοί απομακρύνονταν από την περιοχή ασκήσεων.

Χαρακτηριστικά είναι και τα tweet των Αράβων όλο αυτό το διάστημα που βρίσκονταν στο Ελληνικό έδαφος.

  • «Εκπαιδευόμαστε με τους καλύτερους πιλότους της Ευρώπης που είναι της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Οι καλύτεροι μαχητές ήταν από την 340 Μοίρα «Αλεπού» που κατά την εκπαίδευση είχε τον ρόλο των εχθρικών αεροσκαφών. Ο Διοικητής της 340 Μοίρας είναι ο καλύτερος πιλότος του ΝΑΤΟ το 2020» , γράφουν οι Σαουδάραβες αναγνωρίζοντας την αξία των αεροπόρων που αναγνωρίζονται στο σχολείο του ΝΑΤΟ, TLP, ως «Best Warrior».

  • Και οι Άραβες επιζητούν την εκπαίδευση με πιλότους χωρών της Βόρειο-Ατλαντικής συμμαχίας, οι οποίοι λειτουργούν κάτω από συγκεκριμένη τυποποίηση κανόνων και διαδικασιών. Κατά συνέπεια η εκπαίδευση με εκείνους που αναγνωρίζονται από τους συναδέλφους τους στο ΝΑΤΟ ως οι καλύτεροι, είναι δέλεαρ για τους Σαουδάραβες να εκπαιδευτούν μαζί τους.

Βεβαίως η αποστροφή στον λόγο του General Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili κατά την ημέρα διακεκριμένων προσώπων, ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, δείχνει ότι δεν αποκλείεται μετά τον Ελληνικό «Ηνίοχο», ορισμένα «μπλε φτερά» να ταξιδέψουν στη Σαουδική Αραβία, ώστε η διαλειτουργικότητα που ξεκίνησε από τη Σούδα, να συνεχιστεί στο Ριάντ.

Παράλληλα ενδεικτικό των σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί με τον Αραβικό κόσμο, είναι η πρόκληση της HAF, προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να συμμετάσχουν στον «Ηνίοχο».

Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή κι έτσι μετά τον Σεπτέμβριο, τα F-16 Block 60 θα προσγειωθούν αυτή τη φορά στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα για να λάβουν μέρος στην άσκηση που θα πάρουν μέρος ιπτάμενοι από τις κορυφαίες Πολεμικές Αεροπορίες στον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Η «φρεγατομαχία» δεν θα σταματήσει ούτε την ώρα της απόφασης: Οι Γάλλοι επανέρχονται με νέα οικονομικά δεδομένα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: