File photo: Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνάντησή τους στη Μπρατισλάβα. Φωτογραφία via Twitter, @nikos_meletis




Ας γίνει πρώτα η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και εδώ είμαστε, απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η ερώτηση που της τέθηκε ήταν αν επίκειται συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μία μέρα μετά την ανακοίνωση για συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 14 Απριλίου, στην Άγκυρα, κληθείσα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν και την προετοιμασία μίας συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, η Αριστοτελία Πελώνη απάντησε:

  • «Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί ανοιχτούς διαύλους και δεν είναι είδηση μια συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο. Ας γίνει πρώτα η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και εδώ είμαστε να το δούμε».

Παράλληλα, η κ. Πελώνη τόνισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, θα συζητηθεί η έκθεση Μπορέλ, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία κρίνεται και αξιολογείται σε όλα τα επίπεδα».

Η συζήτηση για την Τουρκία δεν θα σταματήσει στις 25 Μαρτίου

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, στη σημερινή ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών. Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την πιθανότητα συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, δήλωσε χαρακτηριστικά. «Γιαβάς – Γιαβάς. Πρώτα η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών και στη συνέχεια βλέπουμε. Είναι νωρίς, νομίζω, ακόμα».

Αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά είναι ανοικτή στη θετική ατζέντα, με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί με τους κανόνες και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει και η προοπτική λήψης μέτρων αν αυτό κριθεί αναγκαίο. «Η λογική μαστίγιου και καρότου» πρέπει να συνεχιστεί τόνισε και ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις σχέσεις με την Τουρκία, δεν θα σταματήσει στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου αλλά είναι ένα θέμα που θα εξετάζεται στο διηνεκές.

HJ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Που πας ρε Καραμήτρο; Τι δουλειά έχει στην Άγκυρα ο κ. Δένδιας όταν η Ελλάδα βρίσκεται υπό τη μόνιμη απειλή της Τουρκίας;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: