FILE PHOTO O εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν via Teitter, @ikalin1
Με τίτλο «Η διαδικασία συνεχίζεται για το δεύτερο S-400» δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Bloomberg HT ανυπόγραφο ρεπορτάζ που διαλαμβάνει αποσπάσματα συνέντευξης του Εκπροσώπου της Προεδρίας της Τουρκίας İbrahim Kalın.
Ειδικότερα, καταγράφονται τα εξής:
Ο Εκπρόσωπος της Προεδρίας της Τουρκίας İbrahim Kalın δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να διαχειριστεί ορισμένα από τα προβλήματά της με τη Ρωσία μέσω εποικοδομητικού διαλόγου και να κάνει το ίδιο με τις ΗΠΑ, «αλλά εάν έρθει μία χώρα σε εσάς και επιβάλλει τις απαιτήσεις της με μία μαξιμαλιστική θέση, με μία προσέγγιση ‘ή κάντε το με τον τρόπο μου ή πορευθείτε στον δρόμο σας’, τότε θα σας οδηγήσει σε άλλες κατευθύνσεις».
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg το Σάββατο, ο Kalın απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με θέματα από τις εντάσεις για τα [κινητά πυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα] S-400 με τις ΗΠΑ έως τις σχέσεις με την ΕΕ και τον αραβικό κόσμο. Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Kalın είναι τα εξής:
Πιστεύουμε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το PYD/YPG είναι λανθασμένη πολιτική. Εάν εργαστούμε με τους σωστούς εταίρους, το PYD/YPG, που αποτελεί την επέκταση του PKK στη Συρία, δεν θα χρειάζεται.
Όλοι το γνωρίζουν, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων των ΗΠΑ. Η υποστήριξη προς το YPG εξακολουθεί να μας απασχολεί. Αυτό είναι ένα ζήτημα σημαντικής διαφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Η αμερικανική κυβέρνηση είναι πιθανό να συνεχίσει την πολιτική υποστήριξής της προς το YPG, η οποία ξεκίνησε υπό τον Obama και συνεχίστηκε με την κυβέρνηση Trump. Θα συνεχίσουμε να λέμε ότι η υποστήριξη για το PYD/YPG πρέπει να σταματήσει, διότι έχει διαταράξει τις διμερείς μας σχέσεις.
Αυτή η υποστήριξη απειλεί επίσης την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ακεραιότητα της Συρίας. Προκαλεί επίσης άλλες εντάσεις και προβλήματα εντός της Συρίας.
Τα 3 πιο θεμελιώδη ζητήματα που χωρίζουν την Τουρκία και τις ΗΠΑ είναι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το PYD/YPG, τα S-400 και οι κυρώσεις CAATSA. Επίσης και το ότι επιτρέπεται στον ηγέτη της FETÖ η παραμονή στις ΗΠΑ. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει καμία πρόοδο και καμία δράση σε αυτά τα θέματα.
Αυτά τα προβλήματα βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια. Μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλους τομείς, για παράδειγμα στη Λιβύη, στο Ιράκ, κατά της τρομοκρατίας μέχρι ενός σημείου. Εννοώ, δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια πολύ απαισιόδοξη εικόνα.
Ωστόσο, πιστεύουμε ότι μπορούμε να λύσουμε αυτά τα ζητήματα μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, μιλώντας με πολλή διαφάνεια και ειλικρίνεια. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ είναι πόσο ζωτικής σημασίας είναι αυτά τα ζητήματα για εμάς. Η απόφαση για τα S-400 δεν ελήφθη εν μία νυκτί στην Τουρκία. Ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας. Εν τω μέσω του πολέμου στη Συρία, μας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ απέσυραν αίφνης τις συστοιχίες Patriot.
Στη συνέχεια, η Γερμανία απέσυρε τα συστήματά της από την Τουρκία και μόνο το σύστημα της Ισπανίας παρέμεινε στην Τουρκία. Αφού οι σύμμαχοί μας απέσυραν τους Patriot τους από την Τουρκία, δεν μπορούσαμε να τους αγοράσουμε γιατί, σε αντίθεση με όσα είπαν ορισμένοι από τους συναδέλφους μου από την πλευρά των ΗΠΑ, δεν γίναμε αποδέκτες μιας κατάλληλης και καλής προσφοράς. Δεν είδαμε την καλή προσφορά που μας είπαν ότι υπέβαλαν. Μολαταύτα, ο Πρόεδρος μας είπε στον Trump ότι είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τους Patriots.
Τα S-400 που έχουμε δεν θα ενσωματωθούν στο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ, και έτσι δεν θα είναι σε θέση να αποτελέσουν απειλή για το αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ. Εκτός από τους Patriots, θέλουμε επίσης να αγοράσουμε πυραύλους SAMP/T που παράγονται από τη σύμπραξη Γαλλίας και Ιταλίας.
Ωστόσο, η Γαλλία αποφάσισε να εμποδίσει τη διαδικασία χρησιμοποιώντας τη Συρία ως δικαιολογία. Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία για να επιταχύνουμε αυτήν τη διαδικασία. Δεν κλείνουμε τις πόρτες στις επιλογές.
Γνωρίζω καλά ότι ο Biden ασχολείται με πολλά θέματα εσωτερικής πολιτικής. Έχουμε κάνει επαφή με τους συναδέλφους μας και κάναμε μια καλή αρχή και είμαι βέβαιος ότι και οι δύο Πρόεδροι θα έχουν επαφή.
Η διαδικασία για την πρώτη συμφωνία είναι σε εξέλιξη και όλα αποτελούν μέρος της ίδιας διαδικασίας. Η διαδικασία εφαρμογής της ίδιας συμφωνίας σε διαφορετικά στάδια βρίσκεται σε εξέλιξη.
Δεν είναι ότι συμφωνούμε με τη Ρωσία επί παντός. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για το μέλλον της Συρίας και του Assad, τον Haftar, την Κριμαία. Ωστόσο, είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τις σχέσεις μας με εποικοδομητικό διάλογο. Γιατί δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο με τις ΗΠΑ;
Ωστόσο, εάν έρθει μία χώρα σε εσάς και επιβάλλει τις απαιτήσεις της με μία μαξιμαλιστική θέση, με μία προσέγγιση ‘ή κάντε το με τον τρόπο μου ή πορευθείτε στον δρόμο σας’, τότε θα σας οδηγήσει σε άλλες κατευθύνσεις. Οι ΗΠΑ έχουν εμποδίσει την πώληση ελικοπτέρων μάχης στο Πακιστάν.
Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει στην κατακύρωση του διαγωνισμού στην Κίνα, όπου οι ΗΠΑ θα είναι ο χαμένος. Η σχέση μας με τις ΗΠΑ μπορεί να λειτουργήσει πολύ εποικοδομητικά, όπου μπορούμε να ενισχύσουμε αμοιβαία αλλήλους και να αντιμετωπίσουμε μαζί κοινά ζητήματα ή ανησυχίες.
Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Αίγυπτο για την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και το Παλαιστινιακό ζήτημα, το οποίο ο κόσμος φαίνεται να έχει ξεχάσει και θέλουμε να συζητήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Εάν μπορούμε να κάνουμε αμοιβαία εποικοδομητικά βήματα, μια τέτοια εταιρική σχέση δύναται να συμβάλει στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή και στη σταθεροποίηση της περιοχής από τη Βόρεια Αφρική έως την Ανατολική Μεσόγειο.
Η Αίγυπτος εξακολουθεί να είναι ο εγκέφαλος και η καρδιά του αραβικού κόσμου. Υπάρχουν ορισμένα οικονομικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας, το καταλαβαίνουμε πολύ καλά. Οι δύο χώρες που μιλούν μεταξύ τους μπορούν να βελτιώσουν τις διμερείς και περιφερειακές μας σχέσεις. Αυτό ισχύει και για τα άλλα τέσσερα κράτη του Κόλπου. Δεν έχουμε άλυτο πρόβλημα με καμία αραβική χώρα. Ένα νέο κεφάλαιο για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα μπορεί να ανοίξει με την Αίγυπτο και άλλα κράτη του Κόλπου.
Έχουμε μια πολύ εποικοδομητική δυναμική με την ΕΕ και θέλουμε οι σχέσεις μας να βελτιωθούν περαιτέρω. Υπάρχουν μεγαλύτερα ζητήματα στην ατζέντα μας από τις διερευνητικές συνομιλίες που είχαμε με τους Έλληνες, όπως η επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, η οποία θα εισέλθει στο 5ο έτος της στις 18 Μαρτίου, η διασφάλιση της απελευθέρωσης των θεωρήσεων και η επικαιροποίηση της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης.
Όλα αυτά μας δίνουν έναν νέο Οδικό Χάρτη για την αναβίωση των σχέσεών μας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο σε όλους αυτούς τους τομείς. Ορισμένα κράτη μέλη θέλουν μια αυστηρότερη στάση εναντίον της Τουρκίας, αλλά δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται η ένταξη στην ΕΕ εναντίον της Τουρκίας για έναν τέτοιο σκοπό. Οι σώφρονες χώρες της ΕΕ δεν θα επιτρέψουν να συμβεί αυτό.
ΠΗΓΗ: Bloomberg HT
Στη Σούδα τα F-15 της Σαουδικής Αραβίας το Σάββατο: Έμπρακτη ανταπόδοση φιλίας του αραβικού κόσμου…