Τα μεγαλύτερα κύματα «πέρασαν»: Δεν υπάρχει κίνδυνος από το τσουνάμι λένε οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας

Μια εικόνα που διατίθεται από τη Γεωλογική Έρευνα των Ηνωμένων Πολιτειών, USGS, δείχνει μια γραφική απεικόνιση της τοποθεσίας του σεισμού που έπληξε τον Νότιο Ειρηνικό. EPA, USGS




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Η εθνική υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων της Νέας Ζηλανδίας ήρε την εντολή κατεπείγουσας απομάκρυνσης από παραθαλάσσιες περιοχές εξαιτίας του κινδύνου να χτυπηθούν από τσουνάμι, διαβεβαιώνοντας ότι «τα μεγαλύτερα κύματα πέρασαν», έπειτα από ακολουθία τριών ισχυρών σεισμών.

«Όλοι οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους μπορούν πλέον να επιστρέψουν», διαβεβαίωσε η υπηρεσία, η οποία νωρίτερα είχε ζητήσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες να σπεύσουν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο και στην ενδοχώρα του Βόρειου Νησιού.

Το τσουνάμι προκάλεσε ο τρίτος και ισχυρότερος από τους σεισμούς (7,2, 7,4 και 8,1 βαθμών) που σημειώθηκαν κοντά στα απομακρυσμένα και ακατοίκητα νησιά Κερμαντέκ, χωρίς πάντως να προκαλέσουν ζημιές ή τραυματισμούς στη Νέα Ζηλανδία.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Τρίτη προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσαν σήμερα οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας, μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών κοντά στα Νησιά Κερμάντεκ του νότιου Ειρηνικού.

Αρχικά, το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS είχε ανακοινώσει ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στις 8.28 της Παρασκευής, τοπική ώρα (21.28 ώρα Ελλάδας) ήταν μεγέθους 8,1 βαθμών.

Είχαν προηγηθεί δύο πολύ ισχυροί σεισμοί μεγέθους 6,9 και 7,4 βαθμών στην ίδια περιοχή. Το επίκεντρο του τρίτου εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων από τα βόρεια παράλια της Νέας Ζηλανδίας. Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές.

Το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού εξέδωσε προειδοποίηση για δυνητικά επικίνδυνο κυματισμό στη Νέα Ζηλανδία, τα νησιά Τόνγκα, τη Σαμόα, τα νησιά Κουκ, τα Φίτζι και τα Ουόλις και Φουτούνα. Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας διέταξαν την εκκένωση ορισμένων περιοχών.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

 

Σταματήστε το “κλαψούρισμα” λέει ο Μπολσονάρου στους Βραζιλιάνους κι ας έχει ρεκόρ θανάτων από κορωναϊό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: