Politico: Η Ελλάδα ποντάρει φέτος στα μικρά νησιά, “ανοίγουμε” 14 Μαϊου λέει ο Θεοχάρης

File Photo: Εικόνες αξεπέραστης ομορφιάς συναντά κανείς στο Καστελόριζο. Photo Hellas Journal
Στο φετινό άνοιγμα και στις προοπτικές του Ελληνικού Τουρισμού είναι αφιερωμένο εκτενές δημοσίευμα στο politico.eu.

Το κείμενο περιλαμβάνει αποσπάσματα από τη συνέντευξη την οποίαν παραχώρησε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Ο υπουργός επιβεβαιώνει ως χρονικό ορόσημο για το επίσημο άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού την 14η Μαΐου 2021, αναφέροντας ότι «είμαστε σχετικώς βέβαιοι ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι ασφαλής, καθώς θα έχουμε ως συμμάχους τον καλό καιρό και την πρόοδο των εμβολιασμών. Το μόνο που μπορούμε να πούμε προς το παρόν με σιγουριά είναι ότι το 2021 θα αποδειχθεί καλύτερο από την προηγούμενη χρονιά».

Για το ζήτημα της υιοθέτησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση του «Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού» για τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με την πρόταση που έχει υποβάλει, ήδη από τον Ιανουάριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Θεοχάρης τονίζει: «Εάν η Ευρώπη εξακολουθήσει να καθυστερεί, διακινδυνεύει να χάσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιδείξει τον ηγετικό της ρόλο σε οικουμενικό επίπεδο. Θα πρέπει να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δε νομίζω ότι το πρόβλημα είναι τεχνικής φύσης. Θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση από όλες τις χώρες ώστε το πιστοποιητικό να καθιερωθεί το συντομότερο δυνατόν».

Όπως εξηγεί ο υπουργός Τουρισμού, «το πιστοποιητικό εμβολιασμού απαντά σε όλα τα ερωτήματα που θα μπορούσε να θέσει κάποιος και δεν αποκλείει κανέναν. Με το πιστοποιητικό καλύπτονται όσοι έχουν κάνει τεστ PCR, έχουν εμβολιαστεί ή διαθέτουν αντισώματα στον κορωνοϊό. Το πιστοποιητικό έχει σχεδιαστεί προσεκτικά, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην εγείρει την παραμικρή ανησυχία περί παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Περιλαμβάνει πολλαπλές επιλογές, επιτρέποντας σε κάποιον ο οποίος δεν επιθυμεί να αποκαλύψει εάν έχει εμβολιαστεί ή όχι, να υποβληθεί σε τεστ PCR. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιφρουρεί μία από τις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ελευθερία της μετακίνησης».

Σε σχετική ερώτηση του politico ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είχε την ευκαιρία να διευκρινίσει ότι το άνοιγμα του τουρισμού δε συνεπάγεται αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, λέγοντας ότι «Έλληνες ειδικοί εκτιμούν πως η συμβολή του τουρισμού στην εξάπλωση του ιού είναι της τάξης του 3%. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι δεν εκδηλώθηκε δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας στο μέσον του καλοκαιριού, αλλά πολύ αργότερα, κατά μία εβδομάδα μετά από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, προς το τέλος Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου. Επίσης, ακόμη και χώρες οι οποίες δεν άνοιξαν τα σύνορά τους για τον τουρισμό, όπως το Ισραήλ, επλήγησαν από το δεύτερο κύμα στο μέσον του καλοκαιριού».

Το δημοσίευμα ταυτόχρονα αναφέρει πως η Ελλάδα, επιζητώντας να φέρει πίσω τους τουρίστες,  ποντάρει στα μικρά νησιά, τα οποία διαφημίζονται ως COVID-free.

  • Φούρνοι, Χάλκη, Σύμη, Ερεικούσσα και δεκάδες ακόμα μικροσκοπικά νησιά, με λιγότερους από 1.000 κατοίκους στο Αιγαίο και το Ιόνιο βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής των αρχών για τα COVID-free νησιά.

Άλλωστε, πέραν του τουριστικού οφέλους, υπάρχει και ένας ακόμα λόγος για τον οποίο τα νησιά αυτά πήραν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς: Για τις αρχές, δεν έχει νόημα να στέλνουν υγειονομικό προσωπικό  για να κάνουν τις δόσεις των εμβολίων ανά ηλικιακή ομάδα, όπως προβλέπει ο  συνολικός σχεδιασμός.

Κάπως έτσι, το Καστελόριζο έγινε το πρώτο νησί  όπου το σύνολο του πληθυσμού -500 άτομα- έχει εμβολιαστεί. «Όλοι, από 20 έως 94 ετών, έχουν εμβολιαστεί. Μας κάνει να νιώθουμε ελεύθεροι και πιο αισιόδοξοι για τους εαυτούς μας, για τις ζωές μας, για τους γύρω μας», είπε στο Politico ο αναπληρωτής δήμαρχος, Στρατής Αμύγδαλος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Εμβολιάστηκαν όλοι οι κάτοικοι : Τα πρώτα covid free νησιά, αισιοδοξούν για το καλοκαίρι

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: