Πόλεμος για το φυσικό αέριο στην Μοζαμβίκη: Στα χέρια τζιχαντιστών η Πάλμα που δραστηριοποιείται ο γαλλικός όμιλος Total

Το έμβλημα της γαλλικής εταιρείας Total EPA, THIERRY ROGE




Η πόλη της Πάλμα, που βρίσκεται στη βορειοανατολική Μοζαμβίκη, μόλις δέκα χιλιόμετρα από το μεγάλο έργο φυσικού αερίου του οποίου ηγείται ο γαλλικός όμιλος Total, έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών έπειτα από τρεις ημέρες μάχης, έγινε σήμερα γνωστό από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

“Οι κυβερνητικές δυνάμεις αποχώρησαν από την Πάλμα” τη χθεσινή νύχτα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια από αυτές τις πηγές. “Η Πάλμα ελέγχεται από τους επιτιθέμενους”, πρόσθεσε άλλη πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η μουσουλμανική επαρχία Κάμπο Ντελγκάντο, που συνορεύει με την Τανζανία και είναι πλούσια σε φυσικό αέριο, βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν άγριο ανταρτοπόλεμο για περισσότερα από τρία χρόνια. Η Πάλμα, όπου χιλιάδες άνθρωποι που είχαν διαφύγει από τη βία αυτή βρήκαν καταφύγιο, έχει σήμερα 75.000 κατοίκους.

Την Τετάρτη το απόγευμα, αυτές οι ομάδες τζιχαντιστών πραγματοποίησαν επίθεση μεγάλης κλίμακας εναντίον της πόλης, ταυτόχρονα σε τρία μέτωπα, την ίδια μέρα που ο γαλλικός κολοσσός ανακοίνωσε την επανέναρξη των εργασιών στον χώρο του εκμετάλλευσης φυσικού αερίου στη βόρεια Μοζαμβίκη, που υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε το 2024.

Σύμφωνα με αρκετούς εμπειρογνώμονες, δεδομένης της κλίμακας της επίθεσης και της προσεκτικής προετοιμασίας της, φαίνεται απίθανο να συνδέεται με την ανακοίνωση της Total.

Η γαλλική πετρελαϊκή εταιρία Total ανακοίνωσε απόψε την αναστολή των δραστηριοτήτων της μετά την επίθεση τζιχαντιστών στην Πάλμα τις τελευταίες ημέρες.

Η Total “δεν εκφράζει τη λύπη της για τυχόν θύματα μεταξύ του προσωπικού που εργάζεται στον χώρο του έργου” στο Αφούνγκι, δέκα χιλιόμετρα από την Πάλμα, αλλά “θα μειώσει στο απολύτως ελάχιστο το προσωπικό” για λόγους ασφαλείας και “η προγραμματισμένη επανακινητοποίηση του έργου στις αρχές της εβδομάδας φυσικά αναστέλλεται”.

Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μαπούτο, Μοζαμβίκη

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Σαουδάραβες: «Εκπαιδευτήκαμε με τους Έλληνες, τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: