Πογκρόμ κατά στελεχών του κουρδικού HDP σε όλη την Τουρκία: 36 συλλήψεις

FILE PHOTO: Υποστηρικτές του κουρδικού HDP διαδηλώνουν στην Κωνσταντινούπολη κατά της προσπάθειας της κυβέρνησης Ερντογάν να θέσει εκτός νόμου το κόμμα. EPA, SEDAT SUNA




Η αστυνομία στην Τουρκία συνέλαβε δεκάδες στελέχη του φιλοκουρδικού Κόμματος Δικαιοσύνης των Λαών (HDP), το οποίο κινδυνεύει να τεθεί εκτός νόμου.

Την Τετάρτη Τούρκος εισαγγελέας προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας με αίτημα να απαγορευθεί το HDP για φερόμενες σχέσεις του με το ΡΚΚ, σε μια κορύφωση της πολυετούς καταστολής που ασκείται εναντίον του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Τουρκίας. Το HDP κατήγγειλε ένα “πολιτικό πραξικόπημα”.

Δέκα στελέχη του HDP συνελήφθησαν σήμερα στην Άγκυρα, άλλα 10 στην Κωνσταντινούπολη, 15 στα Άδανα και 11 στο Κοτσαέλι και το Εσκί Σεχίρ, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης. Όλοι τους κατηγορούνται για σχέσεις με τους Κούρδους αντάρτες.

  • Το κόμμα επιβεβαίωσε τη σύλληψη 36 στελεχών του.

To HDP είναι στόχος διώξεων από το 2016, χρονιά κατά την οποία συνελήφθη ο πρόεδρός του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απελευθέρωσή του.

Στο κατηγορητήριο εναντίον του κόμματος ο εισαγγελέας επαναλαμβάνει τις κατηγορίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι το HDP συνδέεται “με οργανικό τρόπο” με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται “τρομοκρατική οργάνωση” από την Άγκυρα, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

  • Ο εισαγγελέας ζητεί επίσης να απαγορευθεί σε 687 μέλη του HDP, ανάμεσά τους ο Ντεμιρτάς και οι νυν πρόεδροι του κόμματος, να συμμετέχουν στην πολιτική για πέντε χρόνια.

Την Τετάρτη το τουρκικό κοινοβούλιο στέρησε τη βουλευτική ιδιότητα από τον φιλοκούρδο βουλευτή Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλιόγλου, γνωστού για την δριμεία κριτική που ασκεί στον Ερντογάν.

  • Εξάλλου σήμερα η αστυνομία συνέλαβε στην Κωνσταντινούπολη τον πρόεδρο της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) Οζτούρκ Τουρκντογάν στη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του, όπως ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

“Οι δικηγόροι μας προσπαθούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για το θέμα. Η σύλληψή του αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να αφεθεί αμέσως ελεύθερος”, τόνισε η IHD στο Twitter.

Με πληροφορίες από Reuters- dpa μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Παλιά τους τέχνη κόσκινο: Λουκέτο σε 20 κόμματα από το 1982 έως σήμερα στην Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: