Πίσω στο Κραν Μοντανά: Ο Χριστοδουλίδης απορρίπτει την έναρξη των διαπραγματεύσεων από το μηδέν…

O τέως Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Νίκο Δένδια, στο Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας. ΓΤΠ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Στο Πρωτοσέλιδο του καναλιού Sigma, φιλοξενήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μίλησε για τις διεργασίες της άτυπης διάσκεψης, αλλά και για τον αγωγό EastMed.

Αρχικά ανέφερε ότι η Τουρκία δηλώνει ότι επιθυμεί να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Για να υπάρξει τέτοια εξέλιξη πρέπει να υπάρξουν θετικές διεργασίες που θα οδηγούν σε θετικό αποτέλεσμα».

Πρόσθεσε ότι η εξέλιξη των πραγμάτων θα κριθεί στο τραπέζι των συνομιλιών και στην άτυπη διάσκεψη. Τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα ούτε σκέψεις για αλλαγή στη λύση του Κυπριακού. «Το κεκτημένο της διαπραγματευτικής διαδικασίας έχει καθοριστική σημασία και ο στόχος είναι η συνέχεια των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα», είπε.

Συμπλήρωσε ότι αν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από το μηδέν, δεν θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού. Παράλληλα ανέφερε ότι είχε επικοινωνία με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Μπορέλ, μετά τη συνάντηση του με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

«Μου μετέφερε την ανάγκη συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ομαλοποίηση σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας χωρίς τη λύση του Κυπριακού και την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Επεσήμανε ότι οι δηλώσεις που γίνονται από την πλευρά της Τουρκίας δεν βοηθούν στην επίλυση του Κυπριακού. «Δεν θα πρέπει να προσέλθουμε στην άτυπη διάσκεψη με τη σκέψη ότι η Τουρκία θα προβάλει απόψεις που θα οδηγήσουν την προσπάθεια σε αδιέξοδο».

Τέλος μίλησε για τη συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ,την Κύπρο και την Ελλάδα για τον αγωγό EastMed. «Ως Κυβέρνηση πρέπει να ωριμάσουμε όλες τις πιθανές επιλογές. Αυτό που θα συμβεί στο τέλος είναι συνυφασμένο με τα οικονομικά δεδομένα και τον ιδιωτικό τομέα».

Αυτό μόνο: Πιθανή αλλαγή όδευσης του EastMed ίσως να μην εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: