Περίεργο δημοσίευμα για “καλές” σχέσεις Ε.Ε. και ΗΠΑ με τον …Ερντογάν: Άλλα λένε τα γεγονότα…

Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου. Copyright: European Union




Κείμενο με τίτλο «Τα δεδομένα έχουν αλλάξει: Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) αντιμετωπίζει το θέμα της Τουρκίας από κοινού με την Ουάσινγκτον», δημοσιεύει ο ιστότοπος Euractiv. Ένας τίτλος που δεν δικαιολογείται από τα γεγονότα, καθώς οι σχέσεις των Αμερικανών με τους Τούρκους βρίσκονται στο ναδίρ.

Το ρεπορτάζ της Alexandra Brzozowski  στον κοινοτικό ιστότοπο του euractiv σκιαγραφεί τη νέα δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας στο πλαίσιο της νέας οπτικής και πολιτικής που υιοθετεί η διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Βέβαια η πραγματικότητα φαίνεται ότι είναι διαφορετική, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε μόνιμη πορεία σύγκρουσης με την Τουρκία και τον ισλαμιστή ηγέτης της, Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα:

“Η Τουρκία δεν είναι απλώς ένα ευρω-τουρκικό ζήτημα, αλλά και ένα ζήτημα που εντάσσεται στις διατλαντικές εταιρικές μας σχέσεις, και προφανώς, στη συνεργασία μας με το ΝΑΤΟ”, ανέφεραν ανώτεροι αξιωματούχοι της Ε.Ε. σε δημοσιογράφους, σηματοδοτώντας μια αλλαγή πολιτικής υπό τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε την Παρασκευή (19 Μαρτίου) βιντεοδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου, Charles Michel, και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

Η Ε.Ε. δήλωσε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση και να «ενισχυθεί περαιτέρω η οικοδόμηση εμπιστοσύνης για να καταστεί δυνατή μια πιο θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας».

«Συζήτησαν επίσης μια πιθανή επίσκεψη στην Τουρκία μετά τη Σύνοδο Κορυφής Μαρτίου», αναφέρει η σύντομη δήλωση της Ε.Ε., σηματοδοτώντας ότι ο Erdogan, ο οποίος επιμένει για μια σύνοδο κορυφής με ηγέτες της ΕΕ, κατάφερε “να περάσει το δικό του”.

Το δημοσίευαμα υποστηρίζει ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει με τη νέα αμερικανική διακυβέρνηση, η οποία φαίνεται να ανακαλύπτει εκ νέου την Τουρκία ως σημαντικό σύμμαχο στο πλαίσιο των εντάσεων με τη Ρωσία και του χαμηλού βαρομετρικού με τη Σαουδική Αραβία. Όμως, οι πληροφορίες της ιστοσελίδας μας από την Ουάσιγκτον, αναφέρουν ακριβώς τα αντίθετα…

«Έχουμε πολύ στενή επαφή με τους Αμερικανούς φίλους μας στο χαρτοφυλάκιο σχετικά με την κοινή μας συνεργασία με την Τουρκία, τόσο στο διατλαντικό πλαίσιο, όσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», ανέφεραν οι αξιωματούχοι πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την εβδομάδα που έρχεται. «Είναι ένα ζήτημα που υπερβαίνει τα ευρωπαϊκά και τουρκικά συμφέροντα», πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Δεν είναι ωστόσο σαφές πώς αυτή η αναθέρμανση στις σχέσεις με την Τουρκία θα μπορούσε να επηρεάσει την Ελλάδα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg είπε σε ευρωβουλευτές ότι έχει «σοβαρές ανησυχίες» για τις ενέργειες της Άγκυρας.

«Έχω εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες μου και όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές και ζητήματα, από την ανατολική Μεσόγειο, την τουρκική απόφαση να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή με ό,τι σχετίζεται με τα δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία», δήλωσε ο Γ.Γρ. ου ΝΑΤΟ στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι το ΝΑΤΟ πέρυσι δημιούργησε έναν «μηχανισμό αποτροπής» για να προσπαθήσει να αποφύγει τις συγκρούσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, καθώς οι εντάσεις είχαν αυξηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου όμως έκτοτε επικρατεί ηρεμία.

«Αλλά πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ μπορεί τουλάχιστον να προσφέρει μια σημαντική πλατφόρμα για τη συζήτηση αυτών των ζητημάτων και τη διεξαγωγή σοβαρών συνομιλιών για διάφορες ανησυχίες», πρόσθεσε ο Stoltenberg, επιμένοντας ότι η συμμαχία ήταν μια σημαντική πλατφόρμα για την επίλυση διαφορών που αφορούν την Άγκυρα.

Ωστόσο, διπλωμάτες και από τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ δεν κατάφεραν να επιτύχουν σημαντική πρόοδο την περασμένη Τρίτη κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου διερευνητικών συνομιλιών σχετικά με τη διαμάχη τους για τα σύνορα της Ανατολικής Μεσογείου και τα ενεργειακά δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10-11ης Δεκεμβρίου, οι ηγέτες της Ε.Ε. ανέβαλαν για άλλη μια φορά την απόφαση να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για τις «μη εξουσιοδοτημένες» δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα Συμπεράσματα πρότειναν επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να περιμένει τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για να έχει μια ευθυγραμμισμένη προσέγγιση με την Ουάσινγκτον για το θέμα.

Πηγές κοντά στο θέμα δείχνουν ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει πει στους Ευρωπαίους να διατηρούν χαμηλό προφίλ με την Άγκυρα και να αποφύγουν τον κίνδυνο να την ωθήσουν προς τη Μόσχα.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο Biden δεν σκοπεύει να έχει τόσο καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία όσο είχε ο Trump, δεν θα υπάρξει αντιστάθμισμα για την Τουρκία. Έτσι, η Τουρκία πρέπει να έρθει πιο κοντά στη Δύση », ανέφεραν οι πηγές.

  • Η ΕΕ ελπίζει σε αποκλιμάκωση 

Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν τις σχέσεις της Ένωσης με την Άγκυρα ως ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο κορυφής τους την επόμενη εβδομάδα.

«Συζητώντας πρωτίστως το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για άλλη μια φορά όλα τα ζητήματά μας, από τις προσδοκίες της Τουρκίας, ως συμμάχου του ΝΑΤΟ, από την ΕΕ, έως την ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου και τα θέματα της Τελωνειακής Ένωσης», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος πριν από την τηλεδιάσκεψη του με τον Michel και την von der Leyen.

Μιλώντας στο πλαίσιο επίσκεψής του στα Κεντρικά της Επιχείρησης “Ειρήνη”, τη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, ο ΥΕ/ΕΕ Josep Borrell είπε ότι «στην Τουρκία, έχουμε μια δυναμική, μια καλή δυναμική, μετά τις διερευνητικές συνομιλίες τους με την Ελλάδα». “Θα παρουσιάσω μια Έκθεση στους ηγέτες της ΕΕ, όπου θα περιγράψω τις τρέχουσες τάσεις και θα προτείνω έναν τρόπο να εδραιωθεί μια εποικοδομητική στάση, ενώ ταυτόχρονα θα είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα, εάν είναι απαραίτητο”, πρόσθεσε.

Οι Yπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα προκαταρκτική συζήτηση για τμήματα της Έκθεσης, η οποία σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ περιλαμβάνει «διάφορα στοιχεία που δημιουργούν δυσκολίες στη σχέση».

Αυτά θα μπορούσαν να κυμαίνονται από θέματα πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων της Ανατολικής Μεσογείου, του Κυπριακού και του ρόλου παίζει η Άγκυρα στις περιφερειακές συγκρούσεις Ναγκόρνο-Καραμπάχ στη Συρία, το Ιράκ ή τη Λιβύη, «όπου η Τουρκία ακολουθεί πολιτικές που δεν είναι πάντα ευθυγραμμισμένες με τις πολιτικές της ΕΕ », μέχρι και τις εσωτερικές εξελίξεις στην ίδια την Τουρκία.

«Όπως ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Έκθεση εξετάζει διάφορες επιλογές προκειμένου να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε την περαιτέρω ανάπτυξη αυτού που ελπίζουμε και θέλουμε να είναι μια καλή σχέση και μια ισχυρή σχέση με την Τουρκία», ανέφεραν οι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ .

Ωστόσο, οι διπλωμάτες της ΕΕ δεν είναι πεπεισμένοι ότι μπορεί να υπάρξει μια θετική πρόοδος στις σχέσεις σύντομα. “Οι ενέργειες της Τουρκίας έχουν βελτιωθεί, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας σε δημοσιογράφους την περασμένη Πέμπτη, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα μεγάλο εύρος ζητημάτων που αποτελούν εμπόδια.

“Η συζήτηση είναι πιθανό να θίξει τις πρόσφατες διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και την επικείμενη επανέναρξη της διαδικασίας για διευθέτηση του Κυπριακού και τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως αυτές στη Λιβύη”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Παράλληλα, η Άγκυρα έχει επανειλημμένα παροτρύνει την ΕΕ να επικαιροποιήσει την Κοινή Δήλωση για το μεταναστευτικό- προσφυγικό του 2016, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία περιορίζει τις αφίξεις στην Ευρώπη με αντάλλαγμα την οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ.

ΠΗΓΗ: Ιστότοπος EuractivTables have turned: EU is handling Turkey issue together with Washington

Aνάρτηση Τσίπρα για την Ημέρα κατά Ρατσισμού: Τα παιδιά της Ριτσώνας είναι τα παιδιά μας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: