Περίεργη σιγή από το Κρεμλίνο: Χαμηλόβαθμες αντιδράσεις στον Μπάιντεν περί “φονιά” Πούτιν

File Photo: Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε κυβερνητική κατοικία έξω από τη Μόσχα. EPA, ALEXEI NIKOLSKY, SPUTNIK /KREMLIN POOL




Η Ρωσία επιθυμεί μια συγγνώμη από τις ΗΠΑ αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντίμιρ Πούτιν “δολοφόνο” και προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να προβεί σε αντίποινα εναντίον της Ουάσιγκτον, δήλωσε σήμερα  κοινοβουλευτικός αξιωματούχος.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες, Τετάρτη, από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Μπάιντεν απάντησε “ναι”, όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως ο Πούτιν είναι δολοφόνος.

Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο Ρώσος ομόλογός του “μοιάζει να μην έχει ψυχή” και δεσμεύθηκε ότι ο Πούτιν θα πληρώσει το τίμημα για τη φερόμενη εμπλοκή της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2020 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται.

  • Η Μόσχα μετά τη συνέντευξη Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι καλεί τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ για έκτακτες διαβουλεύσεις για το μέλλον των ρωσοαμερικανικών σχέσεων. Ο πρεσβευτής Ανατόλι Αντόνοφ πρόκειται να αναχωρήσει το Σάββατο.

Στη διάρκεια συναντήσεων στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και με άλλα όργανα θα τεθεί το θέμα των μέσων με τα οποία μπορούν να επιδιορθωθούν οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις που διέρχονται κρίση”, έγραψε την περασμένη νύκτα η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ στη σελίδα της στο Facebook.

Σύμφωνα με την πρεσβεία, “οι απερίσκεπτες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε κατάρρευση των ήδη ιδιαίτερα συγκρουσιακών σχέσεων” μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.

  • Η ανάκληση ενός πρεσβευτή, αν και επισήμως η Μόσχα χαρακτήρισε την κίνηση “πρόσκληση”, είναι κάτι σπάνιο στη ρωσική διπλωματία.

Ο πρόεδρος της κάτω βουλής της Ρωσίας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν κατηγόρησε χθες, Τετάρτη, τον Μπάιντεν ότι “προσέβαλε” όλους τους Ρώσους και “επιτέθηκε” στη χώρα του.

Από την πλευρά του ένας εκ των αντιπροέδρων της κάτω βουλής, ο Κονσταντίν Κοσάτσεφ, ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου είναι απαράδεκτες, ενώ τον κάλεσε “να ζητήσει συγγνώμη και να δώσει εξηγήσεις”.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ανάκληση του Ρώσου πρεσβευτή είναι το μόνο λογικό βήμα που θα μπορούσε να κάνει η Μόσχα υπό τις παρούσες συνθήκες.

“Υποπτεύομαι ότι δεν θα είναι το τελευταίο (μέτρο), αν δεν ακολουθήσει μια εξήγηση ή συγγνώμη από την αμερικανική πλευρά”, έγραψε ο Κοσάτσεφ στο Facebook.

  • Το Κρεμλίνο δεν έχει απαντήσει ακόμη επισήμως στις δηλώσεις Μπάιντεν.

 

Ο Μπάιντεν το εννοεί: Θα πολεμήσει τον Πούτιν με όλα τα μέσα, τον αποκάλεσε φονιά * Ανάκληση Ρώσου πρέσβη στη Μόσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: