Περίεργη διαπίστωση Αβραμόπουλου ότι η Τουρκία επιθυμεί στ’ αλήθεια τις διερευνητικές

File Photo: Ο πρώην επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν Δημήτρης Αβραμόπουλος EPA, STEPHANIE LECOCQ
Κατά της διπλωματίας των δηλώσεων τάχθηκε σε συνέντευξή του στον Σκάι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μεταξύ άλλων ως προς τις σχέσεις με την Τουρκία τόνισε ότι «ευτυχώς που στην Ελλάδα έχουμε πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κρατά χαμηλούς τόνους, έχοντας ξεκαθαρίσει όμως τη θέση της χώρας».

Ο πρώην Επίτροπος ανέφερε ότι δεν μπορεί να είναι κυρίαρχο θέμα στην Ελλάδα τα εσωτερικά της Άγκυρας, παρά μόνο οι επίσημες θέσεις και εξέφρασε την άποψη πως η απέναντι πλευρά επιθυμεί την συνέχιση των διερευνητικών. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι διερευνητικές μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια συμπεράσματα, τα οποία, ως εισηγήσεις στις δύο κυβερνήσεις, μπορούν ν’ αποτελέσουν τη βάση για διάλογο.

«Μην παραγνωρίζουμε τον παράγοντα προσωπικές σχέσεις. Όταν αναφερόμαστε στον όρο εμπιστοσύνη, υπάρχει μια προϋπόθεση: η ειλικρίνεια και η εντιμότητα. Όταν συναντώνται δυο άνθρωποι, αν υιοθετούν έναν ειλικρινή διάλογο, τότε και ο ένας και ο άλλος ξέρουν πως σκέφτεται ο συνομιλητής του», πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος, αναφέροντας ως παράδειγμα τον Βενιζέλο και τον Κεμάλ και σημείωσε πως «πάντοτε μπορούμε να τα βρούμε, γιατί ο άλλος δρόμος είναι η αντιπαράθεση και η σύγκρουση».

Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε παράλληλα ότι «πέραν των διερευνητικών, χρειάζεται σήμερα και ένας οδικός χάρτης» και είπε επίσης ότι «από την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης έχει πάρει αυτό το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία κάτω από τον δικό του έλεγχο, προμηνύονται καλές εξελίξεις», χωρίς πάντως να μπορεί να αποκλείσει το απρόβλεπτο επεισόδιο. Εκτίμησε πως δεν θα φτάσουμε στην Χάγη, ενώ, σε ό,τι αφορά την ΕΕ, τόνισε πως δεν έχει κοινή εξωτερική πολιτική και ότι η υπόθεση είναι στα χέρια μας.

Τέλος, για την Αίγυπτο τόνισε ότι οι αποφάσεις της δεν καθορίζονται από το συναίσθημα, ενώ θύμισε πως ήταν γνωστή η πρόθεση να οριοθετηθεί ΑΟΖ με την Ελλάδα, υπό τον όρο ότι θα είχε προηγηθεί η οριοθέτηση της Αθήνας με την Κύπρο, ενώ η Τουρκία πάντα είχε εκλεκτικές σχέσεις με την Αίγυπτο. «Μην αφήσουμε στην άκρη το Κυπριακό. Αν επιλυθεί το Κυπριακό, λύνονται αυτομάτως όλα τα προβλήματα στην περιοχή», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Τα μυθεύματα περί ελληνικών «προκλήσεων» στο Καστελλόριζο επαναλαμβάνει η Άγκυρα

Σε λίγο θα μιλήσει και για προσάρτηση ο Ερντογάν: Λύση δύο κρατών είναι κατάσταση ‘win-win’ είπε στον Τζόνσον

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: