Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απονέμει το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής στον πρόεδρο του Μουσείου του Λούβρου Ζαν Λικ Μαρτινέζ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας, μέσω ΚΥΠΕ
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επέδωσε το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής στον Αρχαιολόγο, Ιστορικό Τέχνης και Πρόεδρο του Μουσείου του Λούβρου Ζαν Λικ Μαρτινέζ για την προσφορά του στη διάδοση του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού.
Η κυρία Σακελλαροπούλου εξήρε την πολύτιμη προσφορά του κ. Μαρτινέζ στο Μουσείο του Λούβρου, στάθηκε ιδιαίτερα στην ενασχόλησή του με την αρχαιολογία, στην επαφή του με τη χώρα μας, με τον πολιτισμό μας και υπογράμμισε:
«Η τακτοποίηση και η καταγραφή των γλυπτών του μουσείου των Δελφών, η συμμετοχή του στις γαλλο-ελληνικές ανασκαφές που έγιναν στο αρχαίο γυμνάσιο των Δελφών και οι ανασκαφές του στη Δήλο αποτελούν ένα τμήμα μόνο της σημαντικής συμβολής του στη ανάδειξη του πολιτισμού μας».
«Αναπτύξατε δράσεις εμπνεόμενες από τις αρχές και τις αξίες των ανθρωπιστικών σπουδών, οι οποίες, σε πείσμα των καιρών, καταδεικνύουν τη σημασία του πολιτισμού για την αντιμετώπιση των κρίσεων που καλείται να διαχειριστεί σήμερα ο άνθρωπος» επεσήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξέφρασε την ελπίδα ο κ. Μαρτινέζ να συνεχίσει το έργο του, με γνώμονα τη διάδοση της γνώσης αλλά και του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού.
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης, όπως και η έκθεση «Παρίσι- Αθήνα, η γέννηση της νέας Ελλάδας», με την οποία το Μουσείο του Λούβρου τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, πιστοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τον άρρηκτο δεσμό φιλίας των δύο χωρών.
Από την πλευρά του, ο κύριος Μαρτινέζ ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την μεγάλη τιμή που του έκανε, τονίζοντας την αγάπη του για την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερη εμπειρία του από την περίοδο που έκανε ανασκαφές στη Δήλο και τους Δελφούς. Τέλος, επεσήμανε ότι στο πρόσωπό του τιμάται, επίσης, η Γαλλία, αλλά και ο γαλλικός φιλελληνισμός.
Παρόντες στην τελετή επίδοσης του Παρασήμου ήταν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Patrick Maisonnave, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η διευθύντρια Διεύθυνσης Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού Αναστασία Λαζαρίδου, η διευθύντρια Εφορίας Αρχαιοτήτων νομού Φωκίδας Αθανασία Ψάλτη και η διευθύντρια της Γαλλικής Σχολής Αθηνών Veronique Chankowski.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δ.Κατσιμεντέ
Αθήνα, Ελλάδα
Έχουμε και πάλι Εθνική Πινακοθήκη: Το ιστορικό, οι καθυστερήσεις, οι ευεργέτες, το έργο [εικόνες]