Πάνω από 60 μαχητικά, πέντε ξένων χωρών, στον «Ηνίοχο 2021»: Eντυπωσιακές οι συμμετοχές…

Πάνω από 30-40 μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας θα προσγειώνονται και θ’ απογειώνονται από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, ενώ όλα τα υπόλοιπα “μπλε φτερά” θα επιχειρούν από τις βάσεις τους και θα συναντώνται με τους φιλοξενούμενους, στον αέρα. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Περισσότερα από 60 αεροσκάφη από πέντε χώρες, εκατοντάδες ιπτάμενοι και μηχανικοί και το σύνολο των πτητικών μέσων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με κύρια μέσα τα μαχητικά δίνουν το δικό τους ραντεβού σ’ όλο το εύρος του FIR Αθηνών, αλλά και στο έδαφος στην φιλόξενη από κάθε άποψη 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα.

Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισπανία είναι οι χώρες που δήλωσαν συμμετοχή στον «Ηνίοχο 21», την άσκηση που καθιέρωσε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε διακλαδική, καθώς μετέχουν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η Αεροπορία Στρατού.

  • Όπως εξηγούν ιπτάμενοι και μηχανικοί η συγκεκριμένη άσκηση είναι από εκείνες που οι Πολεμικές Αεροπορίες θέλουν να παίρνουν μέρος, διότι σε αυτήν μετέχουν διαφορετικοί τύποι αεροσκαφών κι αυτό δίνει τη δυνατότητα στους αεροπόρους να εκπαιδεύονται μαζί με συναδέλφους τους που πετούν αεροσκάφη άλλων δυνατοτήτων.

Και μπορεί η άσκηση επίσημα να ξεκινά στις 12 Απριλίου, αλλά μια βδομάδα νωρίτερα η Ανδραβίδα ανοίγει τον διάδρομο προσγείωσης για τα πρώτα μεταγωγικά που θα φέρουν στην 117 ΠΜ υλικά, μέσα και προσωπικό που θα ξεκινήσουν τις προπαρασκευαστικές ενέργειες ώστε να υποδεχτούν τις αποστολές.

Στο Ελληνικό Top Gun χτυπά η καρδιά του “Ηνίοχου”

Ο «Ηνίοχος» ξεκίνησε ως μια άσκηση σχεδιασμένη από το Σχολείο Όπλων Τακτικής της Πολεμικής Αεροπορίας, δηλαδή το Ελληνικό «Top Gun». Στο πέρασμα των ετών, η σύνθεση των ασκήσεων και η ολοένα αυξημένη δυσκολία, έγινε δέλεαρ για τους ίδιους τους πιλότους που ήδη πήραν αυτή τη γεύση της πολυεπίπεδης άσκηση.

Τόσο ο σχεδιασμός της άσκησης, όσο και η φήμη που έχουν αποκτήσει οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας από τις συμμετοχές τους σε διεθνείς και Νατοϊκές ασκήσεις, είναι που προσελκύει το ενδιαφέρον των ξένων αεροποριών, καθώς όλοι θέλουν να εκπαιδευτούν με αυτούς που κάθε μέρα «βάζουν» επιχειρησιακές ώρες πτήσης, υπό πραγματικές συνθήκες αερομαχιών, απέναντι στις τουρκικές εναέριες προκλήσεις και παραβιάσεις.

Εντυπωσιακή θα έλεγε κανείς ότι είναι η συμμετοχή δυο συμμάχων χωρών, οι οποίες αυτό το διάστημα «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ. Ο λόγος για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία.

  • Οι Αμερικανοί σύμφωνα με πληροφορίες θα πάρουν μέρος σχεδόν με μισή μοίρα μαχητικών F-16 ενώ και οι Γάλλοι δεν έχουν καθόλου ευκαταφρόνητη συμμετοχή. Ήδη από την ημέρα υπογραφής των συμβάσεων για τα Ελληνικά RAFALE, η κα. Παρλί είχε προαναγγείλει τη Γαλλική συμμετοχή τόσο με RAFALE F3R, σαν τα Ελληνικά που αναμένονται, αλλά και με Mirage 2000D.

Οι Ισραηλινοί, πιστοί σύμμαχοι και με την ίδια αεροπορική κουλτούρα με τους Έλληνες αεροπόρους, δείχνουν ότι δεν θέλουν να χάνουν σε καμία περίπτωση την συμμετοχή τους στην Ελληνική άσκηση «Ηνίοχος», όπως άλλωστε και οι Έλληνες ιπτάμενοι που δεν θέλουν να λείπουν της Ισραηλινής «Blue Flag».

  • Και μετά τον Σεπτέμβριο, τα μαχητικά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πιθανό τα Block 60 που είχαν μετασταθμεύσει το φθινόπωρο στη Σούδα, θα προσγειωθούν αυτή τη φορά στην Ανδραβίδα.

Όπως σε κάθε «Ηνίοχο» η Πολεμική Αεροπορία «κλειδώνει» για όλες τις μέρες των ασκήσεων σχεδόν όλο το FIR Αθηνών, ώστε οι καλεσμένοι των Ενόπλων Δυνάμεων να έχουν τη δυνατότητα πτήσεων σε διαφορετικά ύψη και εντός μεγάλων περιοχών, κάτι που στο εξωτερικό δεν είναι συχνό φαινόμενο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

100άρι για τις φρεγάτες από τους μνηστήρες: Η ευρωπαϊκή απάντηση στο πολυεπίπεδο αμερικανικό pressing

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: