FILE PHOTO: Παλιές ευτυχισμένες στιγμήες της Βασίλισσας Ελισάβετ με τους γιους της, τη νύμφη της και τα εγγόνια της με τις γυναίκες τους. EPA, STR UK AND IRELAND OUT SHUTTERSTOCK OUT
Στην περίφημη συνέντευξή τους στην Οπρα Γουίνφρι, ο Χάρι και η Μέγκαν χαρακτήρισαν τη βρετανική βασιλική οικογένεια παγερή, απόμακρη, αποδυναμωμένη και δυσλειτουργική – με άλλα λόγια, όλα τα στοιχεία με τα οποία περιγράφεται η μοναρχία στη σειρά του Netflix “ The Crown”.
Αυτό που κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση όμως στη συνέντευξη είναι ότι δείχνει πως η μοναρχία δεν έχει διδαχθεί από τα λάθη της και παραμένει εκτός κλίματος σε θέματα όπως η πνευματική υγεία και ο ρατσισμός.
Είχε δημιουργηθεί η ελπίδα ότι η Μέγκαν και ο Χάρι θα δρούσαν ως καταλύτες αλλαγής – ότι η παρουσία στη βασιλική οικογένεια μιας αμερικανίδας φεμινίστριας με μικτή καταγωγή θα ταρακουνούσε λίγο τα πράγματα. Και όταν το ζευγάρι ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα εγκατέλειπε τον παραδοσιακό του ρόλο, υπήρξε απογοήτευση μεταξύ των οπαδών μιας πιο μοντέρνας μοναρχίας.
Η Μέγκαν είπε ότι είχε την πλήρη στήριξη του Χάρι, αλλά ότι η συμπεριφορά του παλατιού την έκανε να θέλει να αυτοκτονήσει. Ο Χάρι, από την πλευρά του, αποκάλυψε ότι ο πατέρας του σταμάτησε κάποια στιγμή να σηκώνει το τηλέφωνο και συνέβαλε στο να κοπούν τόσο η οικονομική του στήριξη όσο και η προστασία του.
Κι ύστερα υπήρξε η μεγαλύτερη βόμβα από όλες: η αποκάλυψη της Μέγκαν πως όταν ήταν έγκυος με το πρώτο της παιδί, ένα μέλος της οικογένειας εξέφρασε την ανησυχία του για το χρώμα που θα είχε το δέρμα του μωρού που θα γεννιόταν. Αυτός ο ισχυρισμός αποτελεί ιδιαίτερο πλήγμα για το κύρος της βασιλικής οικογένειας, τόσο στη Βρετανία όσο και στην Αμερική.
Το ζευγάρι αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιο ήταν αυτό το μέλος της οικογένειας. Σύμφωνα με την Οπρα, όμως, δεν είναι ούτε η βασίλισσα Ελισάβετ ούτε ο πρίγκιπας Φίλιππος. Είναι πιθανό, έτσι, να πρόκειται είτε για τον Κάρολο είτε για τον αδελφό του Χάρι, τον Ουίλιαμ.
Προστατεύοντας τη βασίλισσα και τον σύζυγό της, που βρίσκεται στο νοσοκομείο, το ζευγάρι προστατεύει και τον εαυτό του. «Αν είχαν τολμήσει να επιτεθούν στη βασίλισσα, θα είχαν δημιουργήσει ένα κύμα συμπάθειας υπέρ της», λέει ο ιστορικός της βασιλικής οικογένειας Ρόμπερτ Λέισι.
Ο Κάρολος όμως δεν είναι τόσο δημοφιλής και η συνέντευξη μπορεί να επηρεάσει το μέλλον του.
H κριτική στον Τύπο αποτελεί μια συνήθη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί και οι διασημότητες και το ζευγάρι επέκρινε έντονα τα ταμπλόιντ. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα εδώ.
Ο Χάρι έκανε μια σαφή διάκριση. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μισαλλόδοξο, είπε, ενώ ο βρετανικός Τύπος είναι. Θα μπορούσαν όμως να υπάρχουν τα ρατσιστικά ταμπλόιντ χωρίς τους πρόθυμους αναγνώστες τους;
(*) Ο Ουίλιαμ Μπουθ είναι αρθρογράφος της Washington Post – (Πηγή: Washington Post via ΑΠΕ-ΜΠΕ)