Παλιά τους τέχνη κόσκινο: Λουκέτο σε 20 κόμματα από το 1982 έως σήμερα στην Τουρκία

File Photo: Το Δικαστικό Μέγαρο Κωνσταντινούπολης. EPA/ERDEM SAHIN




H απόπειρα του Ερντογάν να κλείσει το  φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, το τρίτο μεγαλύτερο στην Τουρκία, έρχεται να προσθέσει μία ακόμη αλυσίδα στη μακρά ιστορία της Αγκυρας στα «λουκέτα» κομμάτων, ιδιαίτερα φιλοκουρδικών.

Κατά τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν επίσης απαγορευθεί και κόμματα φιλικά προς το ισλαμιστικό κίνημα, με το ίδιο το κόμμα του Ερντογάν μάλιστα να γλιτώνει μετά βίας το λουκέτο, το 2008.

Συνολικά, από το χουντικής εμπνεύσεως σύνταγμα του 1982 έως σήμερα, η Τουρκία έχει απαγορεύσει τη λειτουργία σε 20 κόμματα.

Μερικές από τις πιο σημαντικές περιπτώσεις:

1992: Το Συνταγματικό δικαστήριο διέταξε το κλείσιμο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, με την κατηγορία ότι δρούσε ενάντια της ακεραιότητας της χώρας. Διατάχθηκε επίσης κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων.

1993: Απαγορεύθηκε η λειτουργία  του φιλοκουρδικού Λαϊκού Εργατικού Κόμματος (People’s Labour Party – HEP) και διατάχθηκε η αποχώρηση των τεσσάρων μελών του από το Κοινοβούλιο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι ορισμένες από τις ομιλίες των ηγετών του HEP αλλά και η δράση του κόμματος παραβίαζε το Σύνταγμα. Εκείνη την εποχή το HEP είχε 16 βουλευτές στη Βουλή.

1998:  Κόμμα Ευημερίας. Το ισλαμιστικό κόμμα έκλεισε, στον δε ηγέτη του και πρώην πρωθυπουργό Νεζμεντίν Ερμπακάν καθώς και σε άλλα στελέχη του απαγορεύθηκε να διατηρούν πολιτικά αξιώματα για πέντε χρόνια.

2001: Κόμμα  της Αρετής: Το ισλαμιστικό «Κόμμα της Αρετής» που ενσωμάτωσε πολλούς βουλευτές από το Κόμμα Ευημερίας  ήταν τότε η μείζων αντιπολίτευση με 102 από τις 550 έδρες στη Βουλή. Η λειτουργία του απαγορεύθηκε με την αιτιολογία ότι αποτελούσε θύλακα ισλαμιστικών και αντι – κοσμικών δραστηριοτήτων.

2003 – Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HADEP): Το δικαστήριο κήρυξε εκτός νόμου το φιλοκουρδικό HADEP, κρίνοντας ότι διατηρούσε στενούς συνδέσμους με αντάρτες του PKK.

2008 – Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Το Δικαστήριο απέρριψε με μικρή διαφορά το λουκέτο στο κόμμα του Ερντογάν αλλά το έκρινε ένοχο για αντι – κοσμικές δραστηριότητες και του επέβαλε χρηματικές ποινές.

2009: Δημοκρατικό Κοινωνικό Κόμμα (DTP). Το DTP ήταν το τελευταίο από τα φιλοκουρδικά κόμματα που έχουν απαγορευθεί. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι διατηρούσε συνδέσμους με το PKK.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν τα υπολόγισε όλα πριν αναφέρει τη λέξη “φονιάς”: Μια υπολογισμένη ενέργεια…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: