Πάλι σε κρίση η Τουρκία: Ο Ταγίπ Ερντογάν καθαίρεσε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας




Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Νάτζι Αμπάλ καθαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε από τον οικονομολόγο και πολιτικό Σαχάπ Καβτζίογλου, δυνάμει προεδρικού διατάγματος το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Ο κ. Αμπάλ, πρώην υπουργός Οικονομικών, δεν βρισκόταν στο αξίωμα παρά από τον Νοέμβριο. Είχε διοριστεί από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο αναδιάταξης της οικονομικής του ομάδας.

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε την επομένη της αύξησης κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19%. Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο. Το μέτρο έτυχε θετικής υποδοχής στις αγορές.

Ο πρόεδρος Ερντογάν εναντιώνεται ανοικτά στα υψηλά επιτόκια, καθώς θεωρεί, αψηφώντας τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι επιδεινώνουν τον πληθωρισμό.

Ο κ. Καβτζίογλου, ο διορισμός του οποίου ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, αφού έκλεισαν οι κεφαλαιαγορές, θα γίνει ο τέταρτος διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας από τον Ιούλιο του 2019.

Η τουρκική λίρα ανέκτησε περί το 15% της συναλλαγματικής αξίας της έναντι του δολαρίου αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κ. Αμπάλ τον Νοέμβριο, έπειτα από αρκετές εβδομάδες ελεύθερης πτώσης του νομίσματος.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Mία εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ είχαν τηλεδιάσκεψη με τον Ταγίπ Ερντογάν με τους Επικεφαλής της ΕΕ να τονίζουν την ανάγκη για σταθερή αποκλιμάκωση.

Όπως ανέφερε Ευρωπαίος Αξιωματούχος, «μας ενδιαφέρει πολύ μια καλύτερη σχέση με την Τουρκία, όμως σε αυτό πρέπει να συνδράμει και η ίδια» και τόνισε ότι η έκθεση Μπορέλ περιλαμβάνει μία θετική ατζέντα, ωστόσο «περιλαμβάνει και αρνητική σε περίπτωση που η σχέση χειροτερέψει». Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκή πηγή επισημαίνει σχετικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας ότι «είναι δύσκολο να κάνουμε εικασίες για το πώς θα εξελιχθεί» .

Παράλληλα, σημειώνεται ότι «οι κυρώσεις είναι εκεί, αλλά από μόνες τους δεν είναι στόχος και δεν είναι ικανές να φέρουν λύσεις».

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP
Κωνσταντινούπολη, Turkey – Βρυξέλλες, Belgium

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: