Ούρσουλα και Σαρλ πάνε στην Άγκυρα για να υποβάλουν τα σέβη τους στον “Σουλτάνο”: Πόσο πιο κάτω;

File photo Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. EPA, ARIS OIKONOMOU / POOL




Πρακτορειακή ανταπόκριση του AP (Washington Post, Washington Times, ABC Newsαπό τις Βρυξέλλες καταγράφει τη συνάντηση που θαπραγματοποιήσουν κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για ενίσχυση της συνεργασίας με την Άγκυρα σε θέματα μετανάστευσης και εμπορίου.

Σημειώνουμε ότι η Ε.Ε. “πρόδωσε” κυριολεκτικά την Ελλάδα και την Κύπρο και προστάτευσε την παραβατική Τουρκία και τον πρόεδρο της, Ταγίπ Ερντογάν.

Πιο συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel θα ταξιδέψουν στην Τουρκία στις 6 Απριλίου.

Στη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανταποκρίθηκαν στις συμφιλιωτικές προσπάθειες του Τούρκου Προέδρου, παρά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία, καθώς και τις φιλοδοξίες της χώρας για ενεργειακά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμοι «να συνεργαστούν με την Τουρκία με ένα σταδιακό, αναλογικό και αντιστρέψιμο τρόπο ώστε να ενισχύσουν τη συνεργασία σε έναν αριθμό πεδίων κοινού ενδιαφέροντος.»

Οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν, επίσης, την Επιτροπή να ολοκληρώσει τη συμφωνία μετανάστευσης του 2016 μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και να διερευνήσει τρόπους ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των περίπου 4 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή η συμφωνία μετανάστευσης διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στη μείωση του αριθμού των προσφύγων που κατέφευγαν στα ελληνικά νησιά και πρόσφερε στην Τουρκία 6 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες στην επικράτειά της. Η πρόοδος των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας θα επανεκτιμηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα λάβει χώρα τον Ιούνιο.

ΠΗΓΗ: AP – Washington Post,Washington Times,ABC News – EU top officials to meet Turkish president next week

Ο καυγάς για το μεγάλο τζαμί: Η Τουρκία έχει γίνει θέμα της εσωτερικής πολιτικής της Γαλλίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: